Sunday, September 21, 2008

Iftar @ Rumah Ayah Ngah

Assalamualaikum WBT

Entri kali ni agak bersifat peribadi. He3. Hari sabtu lepas yakni 20 September/Ramadhan, aku berbuka puasa kat umah pak cik aku kat Alam Damai, Cheras. Aku cam biasa la, kalu bab makan free nih, memang aku cepat r kan. Mula-mula sepupu aku, Yah yang jemput, tu pun pki Friendster. Hu3. Tapi masalahnya, yang menjemput tu masih lagi di Perak. Aku pon ajak la Along. Along cakap segan. Aku pon naik segan. Ahaks. Aku pon wat dunno je la. Kalu pak cik aku col ajak, baru aku g. Tgh hari tu, Along sms "Ayoh ngoh col takdih, ajok g bebuka umah dio". Aku pun dengan pantas mereply "Bereh. Nanti oje g amik ami kat Shah Alam". Aku pon sms la adik aku. Segala MoU telah berjaya dicapai. Hu3. Sementara menuggu nak gerak tu, aku tengok balik soklan asemen yang aku wat, makin lama aku wat, macam makin pelik. Ha3. Kol 430 ptg aku siap2, gerak awal sket ah sebab surenya aku sesat. Ha3. Selesai sembahyang ngan kc lab sheet kat nik, aku pon gerak ke Shah Alam. Sebab ni kali kedua aku ke S2 UiTM Shah Alam, maka aku pon salah masuk simpang. Tapi cam biasa, aku tenang, tak menggelabah beb. Jumpa la jgk selepas aku tepon talian hayat aku. Har3. Selamat amik ami, ktorg gerak ke Cheras pulak. Aku ingat dekat beb, sekali cam jauh la pulak. Nasib baik aku turun awal. Along keje ari tu, so sedang elok pejabat dia kat situ jugak, jadi aku berenti tunggu dia kat depan Giant Cheras. Sampai je, along hon ktorg, sekali keta blakang dia hon kat along. Apa lagi, mmg ktorg gelak kaw3 r dlm keta. Hu3.

Ktorg yang terakhir smpi kat rumah ayah ngah. VVIP kot. Hu3. Ramai dah kat umah tu. Ada cik ngah, ayah man ngan omar. Ada cik pah sekeluarga. Ngan Abg mad sekeluarga. Abg ming sekeluarga (opppsss). He3. Dalam 20++ la jugak yang datang sbb ramai yang kecik2. Aku sampai memang niat nak tolong tapi sebab semua dah ciap, x dapat la. Hu3. Menu utama, nasi kerabu dengan lauk ayam, daging dan udang. Mantop. Terdapat jua pelbagai jenis kuih muih dan berjenis-jenis air. Aku kira kot. Har3. Yang tak dpt makan, jangan jeles k. Borak-borak jap da bebuka dah. Minum air ngan makan kuih dulu. Kembung perut aku, sebab banyak sgt minum air. Dahaga beb, x sahur kot. Hu3. Pastu aku solat dulu, sebab takut lama pulak aku makan nnt. Ciap solat aku tibai r yang mana ptt. Tapi kondisi perut aku menyebabkan aku x leh nak tibai lebih2. Nak aje aku tapau wat balik. Hu3. Menjilat jari kot. Pastu ktorg dok kat ruang tamu, borak-borak sket. Cerita sket2. Surau kat belakang umah jeee. Ktorng pon Isyak ngan terawih kat surau. Balik terawih, tup2 ada lagi sorang aku nyer sepupu sampai. Aku: "bakpo lambat? kijo ko?" Kak Yani: "Dok eyh, ado 'temujanji' ngan saing". Ha3.. lu pikir la sendiri.

Ktorg sambung borak. Ayah ngah semangat wat air sirap + limau = ?. Hu3. Tapi sedap jugak beb. Gua layan je. Oleh sebab anak-anak sedara dia ni memang muka x brape nak malu, kek coklat dalam peti ais ktorg sapu. Har3. Ni abg ming ajak. Aku tukang rasa je. Ayah ngah yang open table, borak kat dapur je. Naik motor tak ikat helmet, bawak pulak ala-ala superman (berjiwa muda gitu) last-last angin kuat datang helmet terbang masuk bawah keta orang. "nasib baik buke kepalo aku". Ha3. Dia citer jugak masa dia terawih kat masjid KLCC, tiba-tiba je Fahmi AQ1 jadi imam. Sedap bacaan dia, katanya. Yang elok-elok wat 8 nak balik, tiba-tiba Fahmi tukar lagu, x jadi balik katnya, terus wat 20. Sekali tu je la. Hak3. Waaaa.... aku pun nak g jgk.

Ngan cik pah lain pulak citenya. Masa jumpa petang tu dia tgk aku pelik je. Aku tanya kenapa, dia kata aku dah lain. Aku gelak je la. Balik terawih, aku ngan dia dok hitung brape lama kitaorg tak jumpa. Har3. Aku kata setahun lebih kurang. Dia kata mana mungkin. Hu3. Aku pun bagi contoh, si iman 1st tyme aku jmpa merah lagi kot. Skrg da blh jalan. Haa.... lu pikir la sendiri. Hu3. Ntah macam mana, dia amik pulak buku resipi. Mak ngah apa lagi, join skali, pastu aku? Aku pon join jgk la. Dengar je la. Hu3. Layannnn..... Pastu sambil2 tgk cter kat tv3.

Lebih kurang jam 11 mlm, cik ngah pon beransur. Kami adik beradik pon beransur jugak lah. Anta adik aku kat Shah Alam pastu ke Cyberjaya. Lupa nak amik gambar pulak, syok sgt dok borak. Huuuu. Special thanks untuk tuan rumah, ayah ngah, mak ngah, Fairuz (tukang masak) ngan Faris. Yah, Jah, Pae n Aisyah yang berada nun jauh di Perak, harap bersabar ye. Ahaks. Kepada yang datang jugak, nnt jgn lupa jadi host ye. Ktorg parasit je. Hu3. Sepupu-sepupu ku, jumpa di klate, raya nanti.

*Aku tulis entri ni saje je nak sepupu2 aku yg jauh tuuuu jeles. Har3
*Bahasa2 klate yang digunakan adalah untuk menyedapkan cerita sahaja. :P

9 comments:

ainifairuS said...

haha :D bagus2..kasi jeles same adik2 aku tuh..
soh balik, tamau balik..
yelah..sebok lah tu kunun..hiks :P

nnt jgnla segan nak dtg lagi..lenkali dtg awai sket..bleh kasi air tgn sket..:D

ws.

d thoughts said...

memang jeles pun dahlah nasi kerabu. huhuuhuh :(( .dah lama oooo ngidam, kat perak ni x pure kelantan, bla tgh mengadap nasi kerabu, mengalir air mata ku teringat kesedapan nasi kerabu cik do (lebih2 lah plak). apsal x de gambar, but anyway, bagus jugak,x delah menyakitkn hati2 kami kat perak ni.hehehe.nnT tg aku update gambar dr perak bla km berbuka bersama.hehehe

fauzan said...

Btul3...(sila baca dengan gaya ipin)

kan kak fairuz kan... degil tuu... tp x pe tukang masak jgn lupa masak lagi ye... ble adik-adik da balik... har3. Datang da awal, cuma sampai je lambat. He3...

Perghhh... nasi kerabu cik do paling mantopppp... yang tu mmg jauh mari tuh... hu3... jgn la nages dl... tggu raya ye... jgn lupa update... i'm waiting :D

Gee said...

ahaha..gapo ni sume ade blog ku tiada..tape2..

bkn tokse blk..kijo byk.
yah suke part perbualan cik pah n oje.hhehe..
dpt byg muke cik pah buat. misti kerut2 kening die.
tula oje..lenkali rerajin sggah umah sedare. kate dok kl(cyberjaya)..
setaun lebey tu xjupe.ade gak adegan jejak kasih dictu..huhu~

fauzan said...

he3... apa lagi yah... sila la wat 1... ngeh3...

ye r tu... cmne tahu kening cik pah kerut2?? Sungguh tepat sekali diskripsi itu... wahahaha... Jejak kasih laaa jugak... Syahdu2... umah cik pah jauh la.. kat gombak kot... huu~. Cheras pon agak kejauhan. Ynag kedekatan di salak selatan... ahaks :D

fuaizah said...

wah2..ni dah lebey..yg kat alam damai buka sama..yg kat utp pun buka sama..yg kat upsi buka sensorang..xaci tul..tape2..

byk tul cite2 menarik nih..tape2..

yg plg tertarik bab mkn kek coklat..oje! tu kek coklat jah..waa! mesti da abeh! wuuu~

fauzan said...

Opppsss... alamak. Cian budak upsi... bebuka sowang2... xpe2, nnt kte bebuka sesama yerk :D

Laaa..... kek coklat jah ke?? Ishk... sedap kot (tanpa nada menyesal wlpn sedikit). Nnt leh belikan lagi eyh. Ekekeke

Gee said...

jgn jeles2 jah
jumaat ni rmai2 jom konvoi blk kl.
aku+pae+ecah+jah di dalam wira yg cabuk..
jejom nyanyi lagu raye dlm kete nnti..
lala~ ade org tu tak pat nk join
ekeke..

fauzan said...

huh.... konvoi yer... xper.... oje x ikut... oje sambut je kat KL nih... nges3... nnt singgah la Cyber :P

p/s: oje karoke kat bilik je :)