Thursday, September 25, 2008

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1429 H

Assalamualaikum WBT


Kepada Bonda dan Ayahanda tercinta, serta keluarga tersayang, guru-guru yang banyak membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada diri ini,
ustaz-ustaz yang tidak lesu mencurah ilmu serta sahabat handai yang dekat serta jauh yang sentiasa menyokong diri ini di dalam susah dan senang dalam mengharungi suka duka kehidupan, pembaca weblog Sang Pemimpi yang setia, saya ingin menyusun sepuluh jari memohon maaf di atas tingkah dan sikap saya selama ini. Selamat Hari Raya Aidilfitri saya ucapkan, maaf zahir dan batin. Kalau ada yang rumah yang dekat-dekat tu boleh la wat jemputan rumah terbuka ye. Diri ini sentiasa terbuka. He3. Selamat bercuti dan jangan lupa wat preparation untuk final exam.

Nota kaki: Tak raye la aku :(

Wednesday, September 24, 2008

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Kemunting untuk Bloggers


Assalamualaikum WBT Berhati-hati dengan apa yang anda bakal tulis. Hu3. Mungkin anda sasaran setrusnya. Ada berani? :P

Sunday, September 21, 2008

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Iftar @ Rumah Ayah Ngah

Assalamualaikum WBT

Entri kali ni agak bersifat peribadi. He3. Hari sabtu lepas yakni 20 September/Ramadhan, aku berbuka puasa kat umah pak cik aku kat Alam Damai, Cheras. Aku cam biasa la, kalu bab makan free nih, memang aku cepat r kan. Mula-mula sepupu aku, Yah yang jemput, tu pun pki Friendster. Hu3. Tapi masalahnya, yang menjemput tu masih lagi di Perak. Aku pon ajak la Along. Along cakap segan. Aku pon naik segan. Ahaks. Aku pon wat dunno je la. Kalu pak cik aku col ajak, baru aku g. Tgh hari tu, Along sms "Ayoh ngoh col takdih, ajok g bebuka umah dio". Aku pun dengan pantas mereply "Bereh. Nanti oje g amik ami kat Shah Alam". Aku pon sms la adik aku. Segala MoU telah berjaya dicapai. Hu3. Sementara menuggu nak gerak tu, aku tengok balik soklan asemen yang aku wat, makin lama aku wat, macam makin pelik. Ha3. Kol 430 ptg aku siap2, gerak awal sket ah sebab surenya aku sesat. Ha3. Selesai sembahyang ngan kc lab sheet kat nik, aku pon gerak ke Shah Alam. Sebab ni kali kedua aku ke S2 UiTM Shah Alam, maka aku pon salah masuk simpang. Tapi cam biasa, aku tenang, tak menggelabah beb. Jumpa la jgk selepas aku tepon talian hayat aku. Har3. Selamat amik ami, ktorg gerak ke Cheras pulak. Aku ingat dekat beb, sekali cam jauh la pulak. Nasib baik aku turun awal. Along keje ari tu, so sedang elok pejabat dia kat situ jugak, jadi aku berenti tunggu dia kat depan Giant Cheras. Sampai je, along hon ktorg, sekali keta blakang dia hon kat along. Apa lagi, mmg ktorg gelak kaw3 r dlm keta. Hu3.

Ktorg yang terakhir smpi kat rumah ayah ngah. VVIP kot. Hu3. Ramai dah kat umah tu. Ada cik ngah, ayah man ngan omar. Ada cik pah sekeluarga. Ngan Abg mad sekeluarga. Abg ming sekeluarga (opppsss). He3. Dalam 20++ la jugak yang datang sbb ramai yang kecik2. Aku sampai memang niat nak tolong tapi sebab semua dah ciap, x dapat la. Hu3. Menu utama, nasi kerabu dengan lauk ayam, daging dan udang. Mantop. Terdapat jua pelbagai jenis kuih muih dan berjenis-jenis air. Aku kira kot. Har3. Yang tak dpt makan, jangan jeles k. Borak-borak jap da bebuka dah. Minum air ngan makan kuih dulu. Kembung perut aku, sebab banyak sgt minum air. Dahaga beb, x sahur kot. Hu3. Pastu aku solat dulu, sebab takut lama pulak aku makan nnt. Ciap solat aku tibai r yang mana ptt. Tapi kondisi perut aku menyebabkan aku x leh nak tibai lebih2. Nak aje aku tapau wat balik. Hu3. Menjilat jari kot. Pastu ktorg dok kat ruang tamu, borak-borak sket. Cerita sket2. Surau kat belakang umah jeee. Ktorng pon Isyak ngan terawih kat surau. Balik terawih, tup2 ada lagi sorang aku nyer sepupu sampai. Aku: "bakpo lambat? kijo ko?" Kak Yani: "Dok eyh, ado 'temujanji' ngan saing". Ha3.. lu pikir la sendiri.

Ktorg sambung borak. Ayah ngah semangat wat air sirap + limau = ?. Hu3. Tapi sedap jugak beb. Gua layan je. Oleh sebab anak-anak sedara dia ni memang muka x brape nak malu, kek coklat dalam peti ais ktorg sapu. Har3. Ni abg ming ajak. Aku tukang rasa je. Ayah ngah yang open table, borak kat dapur je. Naik motor tak ikat helmet, bawak pulak ala-ala superman (berjiwa muda gitu) last-last angin kuat datang helmet terbang masuk bawah keta orang. "nasib baik buke kepalo aku". Ha3. Dia citer jugak masa dia terawih kat masjid KLCC, tiba-tiba je Fahmi AQ1 jadi imam. Sedap bacaan dia, katanya. Yang elok-elok wat 8 nak balik, tiba-tiba Fahmi tukar lagu, x jadi balik katnya, terus wat 20. Sekali tu je la. Hak3. Waaaa.... aku pun nak g jgk.

Ngan cik pah lain pulak citenya. Masa jumpa petang tu dia tgk aku pelik je. Aku tanya kenapa, dia kata aku dah lain. Aku gelak je la. Balik terawih, aku ngan dia dok hitung brape lama kitaorg tak jumpa. Har3. Aku kata setahun lebih kurang. Dia kata mana mungkin. Hu3. Aku pun bagi contoh, si iman 1st tyme aku jmpa merah lagi kot. Skrg da blh jalan. Haa.... lu pikir la sendiri. Hu3. Ntah macam mana, dia amik pulak buku resipi. Mak ngah apa lagi, join skali, pastu aku? Aku pon join jgk la. Dengar je la. Hu3. Layannnn..... Pastu sambil2 tgk cter kat tv3.

Lebih kurang jam 11 mlm, cik ngah pon beransur. Kami adik beradik pon beransur jugak lah. Anta adik aku kat Shah Alam pastu ke Cyberjaya. Lupa nak amik gambar pulak, syok sgt dok borak. Huuuu. Special thanks untuk tuan rumah, ayah ngah, mak ngah, Fairuz (tukang masak) ngan Faris. Yah, Jah, Pae n Aisyah yang berada nun jauh di Perak, harap bersabar ye. Ahaks. Kepada yang datang jugak, nnt jgn lupa jadi host ye. Ktorg parasit je. Hu3. Sepupu-sepupu ku, jumpa di klate, raya nanti.

*Aku tulis entri ni saje je nak sepupu2 aku yg jauh tuuuu jeles. Har3
*Bahasa2 klate yang digunakan adalah untuk menyedapkan cerita sahaja. :P

Thursday, September 18, 2008

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Show Me the Meaning of Being Lonely

Assalamualaikum WBT

Let's hear the voice from a young cute girl with the background song from Backstreet Boys.

video

There's something missing in my heart...

Tuesday, September 16, 2008

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Melatah

Assalamualaikum WBT

Melatah sket. He3. Aku x de apa pon nak tulis. Saje nak berceloteh jer. Jangan marah yer. Smalam apa jadi yerk? Hari lahir Malaysia yg ke-45 eyh. Lagi2?? Kontroversi nih. Penubuhan Malaysia baru. Ooo. Apa cerita sebenarnya nih?? Yang aku paham, DSAI telah hantar 31 nama YB yang telah memberi persetujuan untuk melompat parti bagi membolehkan DSAI menubuhkan kerajaan baru. Nama-nama itu telah pun diserahkan kepada DSAAB. DSAI mengiyakan senarai itu telah diserahkan, DSAAB menidakkan. Jangan tipu. Bulan Ramadhan kot. Komen aku. Kemungkinan untuk penubuhan kerajaan baru adalah terlalu kecil. Jentera BN yang telah memerintah 50 tahun pastinya tidak mampu ditumbangkan dengan mudah. Jadi, kita sebagai mahasiswa, jangan dok pusing sangat menda ni. Biar orang politik yang pusing. K. Amik tahu sude. Tapi yang aku tak tahan, tiba-tiba terpacul di dada akhbar, Dun Sanglang jatuh kepada PAS. Pelik tapi benar. Aduhai, Zaid Ibrahim pulak letak jawatan. Maknanya politik tanah air kita ni makin tak stabil. DSAAB mesti bertindak pantas untuk meng'cover' kerenah ahli parti ni. Nanti orang luar tengok, kita jugak yang kena palitnya. Ada pulak aku terbaca satu blog anti-husam. Yang pernah aku jumpa anti-khairy adalah. Ni pertama kali aku jumpa. PAS pon bergolak juga ke?? Blog itu memaparkan kekecewaan terhadap TGNA yang selama ni aku tak pernah dengar. Andai benar kecewa pon, janganlah sampai mengeluarkan kata-kata nista. Bulan Ramadhan kot. Lelah aku tengok. Dok mengata orang je kejenya. Kalau aku la kan, dari nak mengata orang, baikla jangan tulis. Hua3.

Tu baru senario politik. Perghhh. Lebat2. Aku pulak? Kena start untuk final exam dah. Siapkan lab report ngan asemen tu cepat-cepat. Pastu tenang sket aku nak blaja. Hu3. Raket tenis pon kena ikat jap la kot. Lagipun kesihatan tak menentu nih. Bahaya2.

Cukup lah aku melatah setakat ni. Nanti sambung tgk aku melatah lagi. Har3. Jangan lupa Arsenal FC fan, malam ni lawan Dynamo Kiev. Jumpa lah kat mana-mana yang patut. Yer.

Selamat Berpuasa. Da 17 hari dah. Cepat-cepat, nanti tabung Ramadhan tutup pulak :D
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Berita Kepada Kawan

Assalamualaikum......

Jom dengar lagu ni Berita Kepada Kawan ( M Nasir & Ebiet)
video

Sunday, September 14, 2008

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

11 September

Assalamualaikum WBT


Sibuk, ungkapan yang paling sesuai untuk aku discribekan diri aku pada minggu lepas. Banyak kije wooo. Assignment plus sikit2 club activities. Di sebabkan ni bulan Ramadhan, aku nak banyak kan sikit amalannya, tu yang tambah-tambah sibuk tu. Hu3. Bersarang blog aku nih.


11 September – My birthday. Yeahh. Da 21 dah. Nanti nak daftar ngundi. Tak sabar aku. Hu3. Aku saje letak tarikh lain kat friendster aku. Hu3. Nak tgk ada org igt x. Tapi memang tak la kan. Aku pon x igt besday org lain. Kuang3. Refer to the picture below.


Tapi ada jugak beberapa orang yang igt birthday aku. Terharu tol. He3. Maceh3. Family aku dan ada 5-6 org kawan2 kat cni ngan sekolah lama. Waaaaa. Tapi lain skte tahun ni, aku sambut birthday aku ngan member-member masa orientation comm dulu yang kebanyakkannya non malay. Siap suprise tu... Hu3. Torkojot den. Ingat nak supper je ngan diaorg. Tu yang jadi kelainan sket thn ni. Thanks guys. :D


Other than that, just a usual life, sometimes smooth and bumpy journey. Tak banyak input yang aku dapat skrg ni, banyak yang kuar ialah output apa yang aku dapat selama ni. Kepingan jugak nak tambah input, tapi apakan daya, budaya lebel da lama ada. Aku pon lebel orang. Ha3. Tapi x de la aku cakap kat summer orang aku lebel dia. Diam-diam dalam hati sude. :P


16 September - Pembentukan Malaysaia selepas Malaya merdeka pada 31 Ogos. Polimus yang aku tunggu-tunggu. Kena tgk lah apa akan jadi kan. Aku pon x leh nak agak apa politikus-politikus ni nak buat. Politik-politik jugak Yb, rakyat ni jangan lupa. Yerk. Pak Lah kena komen ngan Muhyiddin Yassin untuk review balik tarikh peralihan kuasa, tapi zaid ibrahim plak melatah, katanya kalau tak hormat PM, baik letak jawatan. Sejak bila pulak orang bawah x leh bagi pandagan atau nasihat orang atas??


Chaos Theory – Dipelopori oleh Edward Lorenz sekitar tahun 1960- an. Dan baru sekarang aku nak amik tahu. Hu3. Al maklumlah baru masuk 21 tahun. Katanya. Banyak kejadian-kejadian yang berlaku secara rawak di dunia ni, tetapi pada satu masa akhirnya, corak-corak rawak ni akan menghasilkan satu gambaran yang lengkap. Banyak lagi yang dia kasitau dlm buku dia. Aku x sempat baca abes. Hu3. Sikit sebanyak la aku cakap. Nanti korang search la ye. Buat research.


Cuba korang kaitkan Chaos Theory ni dengan kehidupan seharian kita n of course politik. Sekarang kita tak boleh nak tahu apa yang akan jadi masa depan kita, tapi Allah SWT dah tentukan dan pastinya ianya adalah gambaran lengkap tentang kehidupan kita. Dari dalam perut ibu hingga ke liang lahad dan seterusnya ke syurga atau neraka. Tapi kejadian-kejadin yang berlaku pada diri kita sekarang ni, adalah rawak. Sebab kejadian yang berlaku adalah atas pilihan kita. Kita x tahu apa kita nak putuskan nanti. Sebab tu dipanggil rawak. Kan3. Cuba lu orang pikir sket, pastu refer kat ustaz-ustaz (ustaz tau), mana tahu kot-kot aku salah, boleh korang betulkan. Kan3. Kalau nak tgk contoh yang jelas, bagi aku, politik. Haaaa. Korang tahu apa DSAI nak wat 16 September ni? Nanti 16 September baru tahu kan. Tapi yang rawaknya, dia akan g jumpa Pak Lah atau menteri-menteri lain. Sape tuuu? He3. Nantikan.


Wassalam.

Tuesday, September 2, 2008

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tag Ramadhan

Assalamualaikum WBT

tak pernah aku kena tag neyh... 1st tyme... mekaseh kat ima kerna sudi menge'tag' aku... camat puace

Bagaimana caranya?

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tags



akutengahblur.blogspot.com

dan sekarang... aku akan tag Amin, Ahmad Farhan, Kuyu (betmen), Kak Fairuz n Shahrul Nizam :P