Thursday, December 24, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Fantasy

Assalamualaikum WBT

Dah la nama blog Sang Pemimpi, pastu tajuk entry Fantasy2 pulak. Kuat btol aku berangan neyh. Tapi xpe. Oleh kerana aku sudah abes exam dan tgh duduk goyang lutut [tak berapa nak goyang sebenarnya, sebab kena buat fyp], aku nak melalut sket ah kat blog aku neyh. Jangan marah aaa [nnt kena jual]. Al kisahnya, aku bangun la dipagi hari, yakni pada hari telah habis exam. Dengan rasa malas-malas [aku rasa sebab hari tu Hari Malas Sedunia kot], aku pon bukak la Fantasy Premier League. Seronok main menda ni. Korang cuba la [klik sini]. Rupa-rupanya aku terpilih untuk main cup. Hanya 1 juta++ daripada 2 juta++ pemain sahaja yang dipilih dari seluruh planet marikh dunia. Rupa-rupanya minggu lepas aku dah start dah. Tak perasan pon. Lawan orang Malaysia gak. Nama team dia ManU_pdrm kot. Dan aku beroleh kemenangan pertama. Ngee. Dah la dengan penyokong ManU. Lagi la aku syuke (^0^)v.

Round minggu ni aku kena lawan pemain dari Wales, nama team dia bukan cinta biasa Nasty's Kop. Penyokong Liverpool lak.

Dan mengikut statistik. Nasib aku memang tak baik ah kan. Dia no 1 kot setiap league yang dia join. Aku punya kedudukan agak banyak angka la kan. Takpe, kita tengok points minggu neyh. Pantang Melayu berundur sebelum kalah =)

Wednesday, December 16, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Forum: Analisis Pemikiran Dakwah dan Politik TGNA

Assalamualaikum WBT



Ni. Annual Bakri pon ado. Aku pon tak pernah dengar dia berceramah. =)
Sapo2 yang free. leh la poie =P
Orang-orang Bangi ni lagi mantop wat event dari budak-budak MMU. Ada je program diaorang.

Tuesday, December 15, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Listen people

Assalamualaikum WBT

Once, a wise man said

"Why people should listen to you, when you don't listen to them"

Tuesday, December 8, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Diam.Pejam.Fikir

Assalamualaikum WBT

Diam.Pejam.Fikir. Kadang-kadang itu yang kita kena buat bila dah banyak sangat bercakap. Renung balik perkataan-perkataan yang keluar dari mulut kita. Baikkah? Adakah perkataan kita telah mempermainkan perasaan orang lain?

Sekinar 2

SRM Binding @ PD


p/s: credit to Stephen to all these lovely pictures.

Sunday, November 29, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Pawana

Assalamualaikum WBT

Gler geram tgk lagu ni. Tapi cam tak de je kat playlist tempat tu. Ada ke Zack? =D

Thursday, November 26, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

EIDUL ADHA

Assalamualaikum WBT

Mintak maap le sume. Tak sempat nak wat kad2. Just want to wish all muslims

HAPPY EIDUL ADHA =D



Tuesday, November 24, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Lawak 2

Assalamualaikum WBT

Gaduh, Gila dan Bendul

Ada 3 sekawan bernama Gaduh, Gila &
Bendul. Ditakdirkan Gaduh hilang.
Bendul pun membuat laporan polis.

Bendul : Encik, I nak cari Gaduh.
Polis : Isk.. apa?? U ni Gila ke ?
Bendul : Uik mana Encik tahu kawan I Gila ?
Polis : Adoi. apa la si Bendul ni nak ?
Bendul : I mmg Bendul. Tapi saya nak cari Gaduh !
Polis : #@%&%*^%&^%

Bonceng motor 3 orang

3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik.
Namun pemandu motor tersebut
tidak berhenti. Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga !!!

Kaki Penipu

Al-kisah ada seorang businessman yang kaya raya bernama Hj.Teepo. Apa saja nama bisnes atas muka bumi ini,dia ada.
Sayang, kekayaan Hj.Teepo adalah sebahagian besar hasil penipuan dan putar alamnya dalam bisnes.Sahamnya berpuluh juta, hasil penipuan. Tanah ribu
hektar,pun hasil tipu. Wang beratus juta juga,tipu punya hasil. Puas isterinya memberikan kaunseling agar Hj.Teepo berhenti menipu, namun tak dihiraukannya.

Kerana makan terlalu banyak dan mewah, dinner tiap-tiap malam(orang belanja of course), exercise tarak,satu hari Hj.Teepo disahkan oleh doktor
mengidapi penyakit barah dan disahkan akan padam dalam masa sebulan. Maka
teramatlah hiba hati Hj.Teepo nak meninggalkan dunia ini, tambah pula
mengenangkan segala aktivitinya selama ini.

Maka dipanggillah anak isterinya untuk berwasiat. kain yang dah buruk, koyak pun tak apa, buat kain kapan aku.
Aku dah banyak merasa kemewahan didunia ini. Biarlah kain buruk yang ku
bawa ke akhirat,"jelas Hj.Teepo dengan genangan air mata "Kenapa begitu
bang?" tanya isterinya. "Saja aku nak merasa pakai kain buruk pula,"
jawabnya lagi.Isterinya terdiam, tapi hatinya berbisik, "Syukurlah, walau dah
agak terlambat, ada juga kesedaran dan keinsafan dihati suamiku."

Maka tempoh sebulan cuma tinggal 24 jam lagi. Dengan wajah sugul,Hj.Teepo berbaring dikamarnya. Kain putih yang dah lusuh dan terkoyak sana sini telah siap disediakan.Untuk terakhir kali, siisteri menghampiri Hj.Teepo."Bang", bisiknya perlahan. "Buat kali terakhir sebelum abang meninggalkan kami, berilah tahu kenapa abang nak dikapankan dengan kain yang dah buruk. Sedih saya melihat keadaan kain itu bang.Apakah abang telah insaf dan bertaubat dengan perbuatan abang selama ini?"

Hj.Teepo merenung isterinya lama-lama dan bersuara,
"Baiklah, mari rapat kepadaku" isteri Hj.Teepo terus menghampiri suaminya. Dengan nada yang sedih Hj.Teepo bersuara, "Yang, you pun tahu,terlalu banyak dosa yang I lakukan selama ini. Berapa ramai orang yang dah I kelentong. Jadi cukuplah kemewahan yang I rasakan.Biarlah I dikebumikan dengan kain buruk saja."Isterinya masih ragu-ragu.
"Apakah abang fikir dosa-dosa abang boleh diampunkan dengan berkain kapan yang buruk begitu?" tanyanya lagi.

"Bukan begitu Yang. Kalaulah abang pakai kain kapan yang buruk, nanti
Malaikat Mungkar dan Nakir fikir abang dah lama mati. Mereka juga akan fikir abang dah kena soal.Taklah nanti
mereka soal abang lagi. Jadi selamatlah abang...."

"Astaghfirullah hal 'aziiiiiiiiiim" isteri Hj.Teepo terus terlentang kerana
terkejut berok dengan penjelasan suaminya.

Interview dalam English

Pegawai : Nama saudara siapa ?

Daud : "Daud..."

Pegawai : "Cuba ceritakan tentang keluarga saudara !!...

Daud : "Saya 2 beradik.. adik saya masih belajar di Kampung.. Orang Tua saya tinggal di Perak.. Nenek dan Datok saya dari belah ayah tinggal di Perlis... Nenek dan Datuk dari belah Ibu pula tinggal di Johor.. Bapak saudara dan mak saudara semua tinggal di Melaka..

Pegawai : "Apakan saudara boleh berbahasa ingeris ?

Daud : "Yes .. sir ... "

Pegawai : "now tell me about your family in English !!... "

Daud : "Sorry sir .. i don't have family in English ... they're all living in Malaysia"

Monday, November 23, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

SE Terburai

Assalamualaikum WBT

Tulisan dibawah mengandungi unsur-unsur yang dikategorikan 18SG. Nak baca, sila baca dengan kepala otak yang boleh berpikir, kalau tak boleh jalan otak tu, tak yah baca.

Selesai makan tengarahari, SE W380i bervibrate - aku memang selalu silentkan handphone aku. Baca la sms tu dengan harapan yang tak berapa nak menggunung, tapi terkilan la jugak. Tiba-tiba datang la banyak menda kat kepala otak aku. Bengkek-bengkek lama mula menunjukkan belangnya, dan henset aku jadi mangsa. Tak sedar langsung. Sempat lagi jugak mamat india tu perli aku, katanya "kalau tak nak enset tu, bagi je kat aku". Dem, menyirap gler ah aku. Nak je aku turun kasi sebijik kat kepala dia yang biol tu. Bangang tak de ubat. Tak reti ke, orang tgh hot, sempat lagi dia wat lawak bodoh dengan suara kuatnya, sampai aku leh dgr. Jeling je aku dari atas. Tunduk je membe2 dia ngan dia skali. Mulut sedap tapi penakut. Cam harem.

Aku ni bukan senang nak marah atau berdendam, tapi sekali dah aku marah @ berdendam siap je la. Benda apa yang kat tangan aku la yang jadi mangsa. Fail dah berapa bijik dah, tng sampah kat mmu ni ngan tiang dah brape kali dah. Ni kira kali ke2 la aku naik darah kat public. Yang 1st fail pecah, tong sampah pecah ngan pak guard 3 org kejar aku. Dem. Ni aku citer kat korang, bukan apa, buat baik berpada-pada, buat JAHAT JANGAN SEKALI. Sabar aku ada tahap dia, cam bekas yang disi air, asyik isi, melimpah la dia.

Aku tolong orang tak pernah berkira. Pinjam duit, nak brape? janji bayar balik. Nak maki, hina, silalah, tapi kalau nasib korang tak baik, tyme tu aku tengah bengkak, tanggung la risiko. Ye. JANGAN MULUT JE LANCANG, TANGAN AKU PON LAJU JUGAK. Mintak maaf la, aku ada masalah kontrol marah sket. Aku boleh jadi orang yang paling lebar senyumnya, dan jugak aku boleh jadi orang yang korang menyesal sebab kenal aku. Korang pilih laa nak yang mana.

p/s: kena beli enset murah dah pasni... 3310 boleh tahan tak baling kat dinding? :P
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Jam Dinding

Assalamualaikum WBT

Ada sekali tu ketua kampung orang asli telah dihadiahkan jam dinding oleh pihak tentera kerana menolong mereka dalam operasi. Alangkah bangganya ketua orang asli tersebut bila jam tersebut di gantungkan di depan pintu rumahnya dan orang kampung sering datang melihat jam tersebut seolah-olah barang hiasan kerana mereka pada masa tu tak tahu bagaimana menggunakan jam untuk melihat waktu.

Suatu hari anak ketua kampung tersebut memberitahunya yang jarum jam tu telah berhenti bergerak. Masa tu punyalah ramai anak buah dia kat halaman rumah sedang melihat jam tersebut.
Maka ketua kampung tu pun konon nak tunjuk terrorlah lalu dia pun menurunkan jam tersebut dari tempat penggantungan dan membelek-belek jam tersebut depan belakang. Beliau ternampak tempat bateri jam tersebut dan telah dengan tidak sengaja terkuis bateri itu terkeluar dari tempatnya.

Entah macam mana ada pulak bangkai seekor cicak di celah-celah tempat bateri tu...beliau pun dengan bangganya memberitahukepada anak-anak buahnya.

"OOOO...patutlah tak jalan. Drebarnya mati tershepittttt....!!"

p/s: belajar k... jgn jd cam pak ketua kampung =) [study2]

Saturday, November 21, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Laugh

Assalamualaikum WBT

Orang putih cakap, laugh is the best medcine. Since stress is coming along the way, let's have a stop for a while and laugh.


SAPE HEBAT
Man : Bapa aku hebat. Dia polis. Semua orang takut ngan dia.
Ali : Eleh, bapa aku lagi terer. Kalau dia suruh orang tunduk, mesti orang tu tunduk.
Man : Wow! Bapa kau keja apa?
Ali : Tukang gunting rambut.

KELAS BI
Ayah : Apasal B.I kamu nie asyik dapat kosong jer...! Apasal hah?
Anak : Eh, ayah! Tu bukan kosong. Tadi cikgu adik dah kasi bintang banyakkat bebudak lain. Ada dapat 5 bintang la, 4 bintang la. Bila turn adikjer, bintang dah abis. Sebab tu cikgu bagi kat adik bulan.

SUDU
Doktor : Encik kena ambil 3 sudu ubat ni setiap hari.
Pesakit : Eh! tak boleh la doktor.
Doktor : Kenapa?
Pesakit : Rumah saya ada dua sudu jer.

MAYAT
Cikgu : Hasan,sambungkan 2 ayat ini menjadi satu. 'Ali menaiki
basikal ke sekolah. Ali ternampak mayat.'
Hasan : Ali ternampak mayat menaiki basikal ke sekolah.

TIRU
Cikgu : Encik,anak awak didapati meniru Ali dalam exam.
Bapa : Apa bukti awak?
Cikgu : Encik tengok soalan nombor 4 nie. Siapakah menemui Pulau Pinang?Seman tulis "Saya tak tahu"dan anak encik tulis "Kalau engkautak tahu, aku lagi la tak tahu".

DOKTOR
Suatu petang datang seorang lelaki berumur ke kelinik ENT , kerana telinganyadi masuki biji kacang hijau semasa dia membeli barang dapur di pasar.
Doktor : "Selamat petang..."
Pesakit : "Selamat petang Doktor!"
Doktor : " Ada masaalah apa ....?"
Pesakit : "Telinga saya dimasuki biji kacang hijau, Doktor..."
Doktor : "Biar saya periksa telinga anda!"
setelah diperiksa... .
Doktor : " Ada2 cara untuk mengeluarkan biji tersebut..."
Pesakit : "Apa caranya doktor?"
Doktor : "Pembedahan kecil kosnya 2 ribu ringgit dan pilihan kedua
pula percuma..."
Pesakit : "Mahal sangat Doktor, kalau yang percuma bagaimana?"
Doktor : "Yang percuma kena sabar..."
Pesakit : "Baik, saya sabar, dan bagaimana caranya...?"
Doktor : "Anda sirami telinga anda 2 kali sehari dan nanti jika
sudah jadi tauge' anda tinggal tarik keluar."
Pesakit : "Huh

Friday, November 6, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Expressi

Assalamualaikum WBT

Layankan lagu ni... kalau rajin, tgk la lirik dia kat bawah tuu. One of my favourite song. The right song to express my feeling right now.



Everything so boring
everyone's so fake
and everybody's empty
and everything is so messed up
Pre-occupied without you
I cannot live at all
My whole world surrounds you
I stumble and I crawl

you could be my someone
you could be my scene
know that I'll protect you from all of the obscene
wonder what you're doing
imagine where you are
there's oceans in between us but that's not very far

CHORUS
can u take it all away
can u take it all away
when u shoved it in my face
explain again to me
can u take it all away
can u take it all away
when u shoved it in my face

everyone is changing
there's noone left that's real
so make up your own ending
and let me know just how you feel
coz I am lost without you
I cannot live at all
my whole world surrounds you
I stumble and I crawl

You could be my someone
you could be my scene
know that I will save you from all of the unclean
wonder what you're doing
wonder where you are
there's oceans in between us but that's not very far

chorus
can u take it all away
can u take it all away
when u shoved it in my face
explain again to me
can u take it all away
can u take it all away
when u shoved it in my face
explain again to me

nobody told me what to find
nobody told me what to say
noone showed you where to turn
told you where to run away
nobody told you where to hide
nobody told you what to say
noone showed u where to turn
showed you where to run away

chorus
can u take it all away
can u take it all away
when u shoved it in my face
explain again to me
can u take it all away
can u take it all away
when u shoved it in my face
explain again to me
explain again to me
explain again to me

p/s: aku tahu... makin kuat seseorang itu, makin besar ujian dia. apa yang aku luahkan kat sini adalah berbentuk peribadi. dengan menulis aku mampu ilangkan 'bengkek' yg terbuku di hati.
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Gimme a break

Assalamualaikum WBT

Gimme a break guys. Like i have nothing else to think about. If you can done it by yourself (or with the help of others) please do so. Enough with this mess already. I don't need another. Make your own effort la. Jangan nak mengarah orang sana sini je. Aku buat kerja ikhlas. Jangan sampai ikhlas aku tu ilang. K.

p/s: need a vacation to a place like this

Wednesday, November 4, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Ayat anda

Assalamualaikum WBT

Ramai antara kita tak perasan bahawa ayat-ayat penulisan atau percakapan kita adalah benda hidup. Setiap ayat menjadi cerminan perasaan kita ketika itu. Bahkan kalau pakar-pakar bahasa macam aku boleh mengenal karekter individu hanya berdasarkan ayat yang mereka gunakan sehari-hari. Berhati-hatilah dengan ayat-ayat atau kata-kata anda kerana ia mampu mambangun atau membunuh.

p/s: ble nak dpt Mitsubishi Lancer Evo neyh :D


Sunday, November 1, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Deep breath

Assalamualaikum WBT

Banyak peristiwa yang terjadi kat orang sekeliling aku. Aku pon kena tempelak jugak sket.

Take a deep breath, give ur mind some time to think. An advice for myself and others :D

Saturday, October 31, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Me

Assalamualaikum WBT

me
may not the prince charming
neither the macho guy
nor have the best grades
but
me
shall live my life the fullest
bring the smiles of the others
and hope
the world will be a better place

Wednesday, October 21, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Review Buku: Terasing

Assalamualaikum WBT


Tajuk: Terasing
Penulis: Hilal Asyraf
Penerbit: Telaga Biru
Tahun: 2009

Hidangan utama novel ini jelas iaitu rendang tok akibat diasingkan oleh ukhuwah atau persahabatan. Satu perkara yang aku tertarik ialah akhirnya, novel yang berlatar belakangkan Malaysia. Sejak aku mula belajar membaca novel, jarang benar dapat membaca novel yang menggunakan latar belakang Malaysia, kebanyakkannya menjadikan negara-negara di Timur Tengah atau belakang rumah aku United Kingdom sebagai latar belakang. Tahniah buat Hilal Asyraf. Keseluruhannya novel ini menarik untuk dibaca (2 jam je boleh habis).

Biasalah, kalau dah review, mesti aku nak komen. Watak Saifullah (kecil) sempurna sangat wataknya. Mendapat tarbiyyah sejak dari sekolah menengah, hebat bersilat, mendapat isteri yang solehah, anak yang soleh, kerja yang mantop (gaji RM 10000), bapa mertua antara 10 orang yang terkaya di dunia dan lain-lain. Bukan apa, tak best sangat kalau watak utamanya terlalu sempurna. Tiada 'twist' dalam penceritaannya, menjadikan jalan ceritanya boleh di agak oleh pembaca.

Namun begitu, novel ini aku sarankan untuk dibaca kepada semua sahabat-sahabat dan banyak pengajaran-pengajarannya. Begitu sarat sekali, ambillah yang mana termampu.

Terima kasih kepada cik kupu-kupu anfal kerana meminjamkan buku ini semasa cuti semester ini. Nak pinjam? Kena tanya tuan punya buku lah :D

Wednesday, October 14, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Betul ke ni?

Assalamualaikum WBT

1Malaysia telah membuktikan kejaguhannya dengan memenangi pilihan raya kecil Bagan Pinang dengan majoriti 5435 undi berbanding 2333 undi pada PRU 12 lepas. Dengan pilihan raya kecil sebelum ini, dimana 1Malaysia telah tewas di setiap kawasan kecuali di Batang Ai (Sarawak) telah memberikan harapan menggunung kepada Pakatan Rajyat untuk sekali lagi mencipta kejayaan, namun hampa. Logik atau tidak, diterima akal atau tidak jumlah majoriti itu tidak penting. Yang penting mereka menang dengan majoriti yang sebesar mungkin. Sungguh tidak dapat diterima akal, dahulunya menang dengan majoriti 2000 undi sahaja, tapi kini mampu meraih majoriti sebanyak 5000 undi. Apakah manipulasinya? Atau apakah rakyat sudah bosan, asyik2 PR saje yang menang Pilihan raya kecil?

Apa pendapat anda?

Monday, October 5, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Salah Guna Media

Assalamualaikum WBT

Calon-calon yang bertanding dalam Pilihanraya Kecil Batang Pinang memulakan kempen masing-masing setelah tamat hari penamaan calon. Tan Sri Isa Samad yang bertanding atas tiket UMNO merupakan calon 'favourite'. Zulkefli Mohamad Omar pula dikatakan mampu memberi kejutan. Bagi saya, selagi undi pos dijalankan, maka Pakatan Rakyat tidak mempunyai peluang- "zero chances" untuk menang. Hari penamaan calon dah pun dikontroversikan dengan cerita AMT Umno, Datuk Azeez ditumbuk beberapa pemuda yang dikatakan pemuda PAS. Adakah benar dakwaan itu, ataupun mungkin beliau berhutang Along, dan dipukul kerana tidak membayar hutang? Ha3. Itu kita tidak tahu.

Aku sebenarnya bukan nak cerita sangat menda-menda kontroversi tu. Aku nak citer menda lain. Al kisahnya bermula, bila aku dok beraya umah mak cik aku. Selesai solat maghrib dan melambai kepada tetamu terakhir, kami pun duduklah merehatkan perut dan badan yang dah agak kepenatan. Bukak laa TV3 nak dengar berita. Pastu aku dengar pembaca berita menyebut lebih kurang "DILARANG MENGIBAR BENDERA PARTI-PARTI YANG TIDAK BERTANDING" bla... bla... bla. Pastu diaorg tunjuk laa video sket, ada bendera PAS, PKR, DAP, UMNO dan Barisan Nasional. Pelik betul arahan diaorang nih. Takkan lah tiba-tiba nak kibar bendera SUPP plak kat situ. Bangang. Kalau betul nak kibar bendera parti yang bertanding sahaja, JANGAN KIBAR BENDERA BARISAN NASIONAL. Bendera UMNO sudahlah. Pakatan Rakyat memang tak de bendera lagi.

Pada pendapat aku la kan, tujuan diaorang buat begitu sebab diaorang tahu, yang ramai sokong PR ialah PKR bukan PAS. Mereka nak psiko la sket kan. Dengan pergelutan dalaan PR lagi. Mereka nak cuba hilangkan kepercayaan rakyat terhadap PR. Ni pendapat aku je la. Apa pendapatan korang?

Monday, September 28, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tak Menyempat

Assalamualaikum

Oleh kerana aku agak sibuk (buat-buat sibuk) membuat persiapan untuk final exam, jadi tak berapa nak menyempat nak update blog. Jadi aku akan update kemudian yer. Sambil2 tu, aku hidangkan korang ngan sate rusa video lagu hari raya yang aku rasa best bagi diri aku ler :P

Thursday, September 17, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Salam Lebaran

Assalamualaikum WBT

Sempena kehadiran Aidilfitri yang bakal menjelma, aku ingin mengucapkan Selamat hari Raya Aidilfiti kepada semua pambaca blog ini dan juga kaum keluarga, sahabat handai jauh dan dekat serta sesiapa sahaja yang mengenali diri ini. Ampun dan maaf dipinta andai diri yang kerdil ini telah menyinggung perasaan sesiapa. Maaf zahir dan batin. Terimalah kad raya buatan sendir ini [bukan mercun buatan sendiri ye]



Haa, ni pak cik nak bagi duit rayo. Lepah ni, jangan nak mintak-mintak lagi yo :)). Kepada anak-anak, remaja-remaja serta retua-retua sekalian, duit raya yang di kumpul tu simpan dalam tabung ye. Kepada mak bapak yang menerima duit raya bagi pihak baby-baby kecil tu, bukak akaun bank si anak tu, simpan. Simpanan untuk masa depan pendidkan [yang penting sekali] si anak-anak :D



Amik2. Sila, jangan malu2. Amik lebih pon xpe :))

Monday, September 14, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Hyper

Assalamualaikum WBT

Aku rasa aku tengah menghadapi penyakit HYPERTENSION.

p/s: Update pasal Lambaian Kasih akan di buat kemuadian setelah penyakit ini reda.

Sekian

Sunday, September 13, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Minggu Keputeraan

Assalamualaikum WBT

11 September lepas merupakan hari keputeraan raja ahmad fauzan. Nges3. Aku dah umumkan cuti kat facebook dah. Korang amik cuti x? Muahahaha. Besaday aku tahun ni kureng best sebab dihimpit oleh midterm dan assignment. Letih jugak la kan. Berkat bulan pose ni, alhamdullilah, aku dapat wat dengan baik.

Besday aku cam biasa ah, disambut dengan wish-wish dari mulut sendiri, sms atau melalui facebook, email dan jugak blog ini. Terima kasih ye kepada sapa-sapa yang wish tu ye. Kadang-kadang tu tak sempat nak reply balik wish-wish tu sbb terlepas pandang ataupun sibuk buat preparation utk presentation. Jumaat petang, tyme nak berbuka tu, dapatlah sepotong kek secret recepi dari shuhada & wani. Time kasih3. Pastu sahur hari sabtu tu, budak-budak srm kuar bersahur bersama kat SK. Ada dalam 28 orang join skali. Alan dan Song pon ada. Huuu. Pastu dapatlah kenal budak-budak baru cam si fyht n lain2. Bagus2. Tgh syok dok makan nasi goreng papa jo, pijie n rome bwk kek. Dapat laaa lagi sebijik. Kongsi kek ngan aniswarni yang menyambut besday dia pada 13 September. Mekasih ye SRM. Pastu smalam, aku, zack, kaer n rahimi p makan kat bangi. Melantak tak hengat punya. :P


Kesimpulannya, minggu lepas aku teramat penat, menolong ustaz untuk iftar perdana staff. Pastu exam, presentation dan exam. Pastu ada sedikit2 komitmen lain yang aku kena penuhi. Tapi semua dah lepas, jadi kena la make full utilize this last days of ramadhan. Pasni nak g program berbuka puasa bersama anak yatim, 'lambaian kasih'.

Wednesday, September 9, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Limpahan Kasih

Assalamualaikum WBT


Lama jugak aku biar tak terhupdate nih. Kemalasan kot. Tade cter menarik sangat. Politik? Sekarang ni amat memualkan. Isu kepala lembu berdarah, kuil, kes mahkamah SPRM dan macam-macam lagi lah. Aku pon malas nak komen. Pasai apa, bulan-bulan pose ni kita kena kurangkan kontroversi ya abang-abang n akak-akak sekalian. Tingkatkan le amal ibadah, since kita pon da masuk hari ke 19. Dah tak lama dah YB Ramadhan nak meninggalkan kita.

Aku pon tengah tade mood nak menulis, kerana keserabutan kepala otak ngan aktivi kelab dan masalah-masalah sampingan lain seperti assignment ngan exam. Pening palo2. Takpolah. Layankan ajo yo.

Jadi di bulan pose ni aku pon sibukkan la sket diri aku untuk menambahkan pahala aku yang tak berape nak banyak nih dengan menziarahi umah anak-anak yatim. Mantop tak mantop, kat MMU je ada 3 majlis buka puasa ngan anak yatim. Pilih la korang nak g yang mana. Aku dah g yg SRM pny, nanti nak g yang UPG nyer lak. Yang Gayong pny, tak sempat nak g sebab ada exam hari tu. Hati aku rasa senang sket, rasa tak terbeban bila bersama-sama anak yatim ni. Tak macam aku kat MMU, rasa nak pecah je pale otak aku ni. Diaorang ni betul-betul perlukan kasih sayang especially bulan Ramadhan n Syawal ni. Jadi korang tu kan, kalau ada nampak tabung tulis "Derma untuk Anak Yatim", ringan-ringankan lah tangan menghulur dalam tabung tu. Bayangkan RM 1 tu boleh beri berapa banyak senyuman kat anak-anak yatim tu.


Tu jelah kot yang aku nak tulis. Lebih2 aku sambung mggu dpn yerk :D

Monday, August 31, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Naik-Turun-Naik

Assalamualaikum WBT
Harga petrol akan naik lagi mengikut khabar angin yang diberitakan oleh Utusan. Namun tajuk beritanya amat menyakitkan hati kerana penyataan Menteri itu membuatkan seolah-olah rakyat Malaysia atau sekurang-kurangnya aku ini, seolah-olah tiada akal fikiran. Selama ini aku pakai RON 97, sebab memang takde RON 95, kecuali kat Stesen Pam Petronas Presint 9, Putrajaya. Petrol RON 97 ni bagus sket dari RON 95. Sebelm ni kat RON 95 harge dia RM 1.75, di naikkan menjadi RM 1.80 supaya sama dengan harga asal RON 97. Sungguh bijak sembelitan diaorang nih. Maka jadilah petrol RON 97 (RM 2.05) itu ialah petrol untuk orang-orang kaya. Maka aku yang bajet ciput ini akan bertukar ke RON 95. Korang mesti kata, "alaaa, tukar je la, sama je kan". Tak sama beb. Banyak forum-forum yang aku lawati, menyatakan kadar pembakaran RON 95 tak setanding pembakaran RON 97. Alaa... metaforanya senang, mesti lah barang yang harganya lebih mahal lebih berkualiti kan. Kan3. Contohnya, Kertas A4 80 g/m2 buatan Double A dengan PaperOne, pada fizikalnya agak sama, namun kualiti kertasnya berbeza.

Lagi satu yang aku agak hot ialah, diaorang tak buat hebahan secara besar-besaran kepada rakyat 1Malaysia ini. Mana boleh camtu, kat suratkhabar Utusan pon bukan sebagai tajuk utama. Lagi kedua yang aku agak hot ialah, kenape la diaorang tak tunggu pas raya Aidilfitri nak naikkan herge ni. Ishk... Sabor-sabor le... Tak kemana duit-duit rakyat tu, masuk poket diaorang jgk.

Jadi dibawah aku sertakan kerete yang seswai dengan RON 97 atau RON 95. Aku amik kat VOY. Kerete-kereta buatan 1Malaysia, tak de masalah sgt. Pepehal pon, pikirlah dan buatlah keputusan ye. Sila klik pada gambar untuk imej yang lebih jelas.

Thursday, August 27, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Omong

Assalamualaikum WBT

Seperti tajuknya, entri ini hanyalah omong kosong aku. Tapi aku terpaksa meng'encrypt'kan tulisan ini kerana dikhuatiri akan menimbulkan rasa tidak senang kepada sesetengah pihak. Layankan je la ye. Kalau korang leh decrypt, leh la korang baca... muahahaha

U2FsdGVkX1+rD0X73lhXFAjywB8xcqrFm3sXv9eu4koE8pszuoRRvB4FtHiPiBKJ
GEb/LCVC6NIO/lHfAOjtkTYwDcGIXlt2k57UOqTUtIcnS2nDKMAOKkf5MMULGjKv
mAQEx1tKGdnNYC6pMitBaRZAyM4Bnt1+9GAc6EYqwuEkn7e50nc1OyWESQCZ7UhD
rQ/I2BvzpoB1leKDZZyoUUQJIyH/REKYGm1xKABqJOYXldd+sjQhfwiW3sHb0c+x
RitvVGrRk0umd8eEjEdCWW5ejiwP8T0fEJg5q46MeSbmewr/Urx6Qw9d5eaKN78M
DxKkBEplvvPFj0e4wK25DtH5sXz59EthlsdsDzquQsQdd4IlKQTHqID9fh+q2/+t
ijo+4210z11YhfhfpJWZNYupKyluxS4T7FMWVWQ7Lu67KOjunde3NZX1DkFkxF4Z
lA6wm7WCK7RPI+357BYqMaBGZhnwadwyCbAZ7Cr2w+lt0LKlvgiE9cEo1iMyeI8g
oQq1ByKkXxlZ8htf4DjBi9zOQ1ltbsAKuksxwf/f1IBIXOC/U5V5sWb9TXRnOnCi
L3w/BYjOaBzHBZJzSW0F8W5w9XP26JVtPltWkuJuKkCs+9zynx+KhypIDQH6H5eG
S+hOvBmfeTS4kpWqOLRLY9KGADKsbw9oKm5VR1sKJwn9d/JqcdB+ozrcmi2WBNHY
IWruUtcaqeJgSGR9FQgqHwNIVohsgc18AI0F98ByzbKE2pVvhhymMtfbcMHAqGdx
Rc4UbBlnal8v7dGng4xwxSvQpLIdIlqtXZSbtT5MGInoKOLke8Z1l1TFodMYsZo3
/oblH6GvZQ1Jj1+28uCbd7+mEkeD0GwF9VBbPLbrC1VtITdH7XN6CHOxcGUm32aq
X+AqAerUVhBcLtfX1aF8s9wUPwdmTBKuwNytKXD6/ct6LE7+XSuC5vfGjkJjFxlo
onDfFrOP+9Up3QldYy5MN+GlMwoneGBt4lelDomMqxAcaE978N9RCg65oku4LY5g
pcRPnugDu8o63a7lrlnyFFXsbnHJhGq2/qhE7tuWAqM=

Monday, August 24, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Apa ertinya menjadi orang Melayu! oleh Zin Mahmud

Assalamualaikum WBT

Entri di bawah dipetik dari blog Prof Abdullah

Artikel ini disalin daripada ARKIB Utusan Malaysia pada 28 Ogos 2009

Pelbagai pihak membuat bermacam-macam komen terhadap orang Melayu. Ada yang mengkritik sikapnya, budayanya dan juga bahasanya. Orang Melayu bersifat perkaumanlah. Bahasa Melayu juga dikecam dengan pelbagai pendapat, termasuklah bahasa Melayu itu tidak sesuailah dengan zaman. Oleh sebab itu orang Melayu hendaklah menguasai bahasa Inggeris supaya selamat.


Biarlah mereka mengemukakan bermacam-macam komen, tetapi sudah ditakdirkan orang Melayu dilahirkan Melayu. Bukan pilihan mereka menjadi Melayu. Tetapi semenjak lahirnya dia sudah menjadi Melayu. Tidaklah juga menjadi persoalan bahawa ada antara Melayu itu yang keturunannya bukan Melayu, malah ada yang tidak miliki darah setitik pun keturunan Melayu, tetapi mereka mahu menjadi Melayu.

Hakikatnya Melayu bukannya kaum yang berdasarkan darah keturunan. Melayu adalah bangsa yang berasaskan budaya tersendiri. Sesiapa mengamalkan budaya berkenaan, jadilah dia Melayu. Tetapi menjadi Melayu mempunyai keseronokannya tersendiri.

Walaupun orang Melayu banyak ketinggalan, dan ramai daripadanya jahil dan miskin, tetapi tidak pula mereka mahu bertukar menjadi bangsa lain; menjadi bangsa Amerika umpamanya, atau China, Arab dan lain-lain. Mereka tetap mahu menjadi Melayu.

Ciri utama orang Melayu Malaysia adalah agamanya. Walaupun banyak orang Melayu lemah dalam amalan agamanya, atau jahil tentang agamanya tetapi mereka tetap mahu berpegang pada Islam. Tetapi bukan sebarang Islam. Agama yang diamalkan oleh orang Melayu adalah Sunnah wal Jamaah, jenis mazhab Syafii. Kecuali Perlis.

Walaupun ada orang Melayu yang mempunyai fahaman liberal tentang agama, tetapi pada asasnya dalam kehidupan masyarakat mereka mahu mengamalkan agama seperti yang digariskan oleh ulama-ulama Melayu.

Golongan ulama inilah yang antaranya bekerja dengan pihak berkuasa negeri-negeri yang mentafsirkan agama supaya diikuti oleh orang Melayu. Ulama ini antaranya adalah seperti mufti; mufti itu dilantik oleh Raja-Raja Melayu di negeri masing-masing dan Yang di-Pertuan Agung bagi negeri yang tidak beraja.

Agama

Maka agama di negara ini dikaitkan pula dengan Raja-Raja Melayu. Inilah juga ciri-ciri orang Melayu, iaitu meletakkan kedaulatan raja-raja mereka. Mungkin segelintir orang Melayu bersifat antifeudal dan republikan, tetapi umumnya orang Melayu tetap mempertahankan raja mereka.

Daripada istana-istana ini, mengalirlah budaya bagi adat-adat istiadat Melayu, baik di peringkat pertabalan raja-raja hinggalah kepada amalan masyarakat. Orang Melayu menganut dua sistem adat iaitu; Adat Temenggung dan Adat Perpatih. Adat Perpatih hanya berlaku di Negeri Sembilan. Walaupun orang Melayu sudah moden dan kurang memerhati adat tetapi apabila mereka bertunang dan berkahwin, terserlahlah bahawa mereka masih mahu mengikut adat Melayu.

Bila hari raya pula, mereka bersungguh-sungguh menyambutnya mengikut adat Melayu. Mereka seronok menjadi orang Melayu. Mereka menggunakan bahan-bahan kraf tangan Melayu. Mereka pakai pakaian Melayu. Mereka makan kuih Melayu dan makanan tradisional lainnya. Di atas segala-galanya ini, mereka suka mendengar lagu Melayu, menonton konsert dan teater Melayu. Klasik Nasional menjadi rakaman jiwa Melayu.



Bahasa

Namun begitu, ciri utama yang menjadikan Melayu istimewa adalah penggunaan bahasa Melayu. Walaupun ada pihak menghina bahasa Melayu yang tersiar dalam akhbar-akhbar bahasa Inggeris, tetapi bahasa Melayu mempunyai keindahannya tersendiri yang tidak akan dilepaskan oleh orang Melayu.

Mereka mungkin bertutur dalam bahasa rojak. Atau, mereka sudah menguasai bahasa Inggeris bagi memajukan kerjaya mereka. Tetapi bahasa Melayu akan mereka pertahankan dan kembangkan juga. Mereka akan menjunjung sastera Melayu. Buku-buku dalam bahasa Melayu akan terus ditulis dan diterbitkan walaupun ia tidak tersebar ke seluruh dunia.

Mengapa pula orang Cina mempertahankan bahasa China dan orang India mempertahankan bahasa Tamil tidak dihina sebegitu rupa berbanding dengan apabila orang Melayu mempertahankan bahasanya sendiri?

Agama, raja, adat istiadat, budaya dan bahasa mencirikan orang Melayu. Tetapi bukan itu saja. Ada dua lagi yang menjadikan kehidupan orang Melayu menyeronokkan. Pertama adalah negara dan kedua usaha memajukan diri.

Seringkali disebut bahawa perjuangan orang Melayu adalah mempertahankan agama, bangsa dan tanah airnya. Walaupun orang Melayu bersedia untuk berkongsi tanah air dengan kaum lain yang menjadikan Malaysia negara mereka, tetapi orang Melayu tetap menganggap negara ini asas dan asalnya adalah Melayu. Biarlah orang menamakan Tanah Melayu itu Malaya. Tetapi ia tetap asal dan asasnya negeri-negeri Melayu. Malaysia hanyalah sebuah persekutuan tetapi entiti sebenar adalah negeri-negeri yang bergabung di dalamnya.

Dari Perlis hingga ke Sabah, inilah tanah air orang Melayu yang hidup bersama dengan kaum-kaum lain. Walaupun ada antara mereka merantau ke seluruh dunia, tetapi jika diberi pilihan, kebanyakannya mahu kembali bermastautin di Malaysia, terutama di kampung-kampung. Apabila setelah bersara, kebanyakan orang Melayu akan menghabiskan masa hidupnya berkisar kepada surau dan masjid yang berhampiran dengan rumahnya. Dan jikalau dia mampu, hendak rasanya mereka membina rumah berseni bina Melayu.

Akhir sekali, ciri penting orang Melayu adalah kesediaannya untuk berubah bagi mencapai kemajuan dalam pendidikan dan ekonomi untuk diri dan bangsanya.

Sejarah pendidikan orang Melayu dan usaha untuk memajukan diri dalam ekonomi sentiasa menjadi tema para cendekiawan Melayu, baik dari kalangan agama mahupun sastera dalam tahun-tahun 1920-an. Orang Melayu sentiasa sedar tentang kelemahan bangsanya dan dari situ akan terus berusaha untuk maju.



p/s : layan Butter plak (Kembali:08)

Sunday, August 23, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tengok Saja

Assalamualaikum WBT

Lihat sahaja Pak Samad berkata-kata, indah. Mahu saja aku jemput beliau kemari.

Friday, August 21, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

OMS

Assalamualaikum WBT

Hari isnin lepas aku diberi peluang untuk bagi sedikit info kat budak-budak tentang bahagian teknikal, logistik dan sekuriti masa OMS SRM. Apa itu OMS? OMS ialah Organization Managament Seminar. OMS ni tertutup untuk budak-budak SRM dan sape2 yang berminat. Taklah formal sangat since aku anggap ini macam sharing session je. Aku presenter terakhir malam tu. Dipendekkan cerita, kesian jugak la budak-budak sebab cam bosan sket presentation sebab presenter cuba menggunakan bahasa baku. Muka sangap je sorang2. Pastu aku dok la blakang sorang presenter tu, dia 1st presenter, jadi bila nak sampai part aku yang terakhir tu, ngan dia pon jadi bosan. Mulanya kepala aku pikir nak wat skema jgk laa kan. Memandangkan presenter pon da bosan, aku tukar style. Sempoi nyer stail kan. Orang lain guna 'saya', 'awak', dapat kat aku, bantai 'aku', 'ko' je. Hasilnya memberangsangkan. Budak2 mula gelak2 dan tak tension2 dah. Aku pon tak pasti input yang aku nak bagi tu sampai ke tak since diaorang banyak sangat gelak. Layan je laa... Dapat input sikit2 pon jadik laa... Ha3...

Pengalaman yang ni lain sket, since apa yang kita cakapkan itu adalah pengalaman kita. Rasa syok sendiri je nak berkongsi. Kalau presentation subjek, gagap kot :))
Sedikit sebanyak menda ni dapat improve aku pny skill bercakap di khalayak ramai. :D

p/s: SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN semua... jangan buat2 lupa nak niat lak :P

Wednesday, August 19, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Jangan malu bertutur dalam bahasa Inggeris!

Assalamualaikum WBT


Tun Mahathir menasihatkan golongan muda yang terpelajar tidak perlu malu untuk bertutur dalam bahasa Inggeris kerana amalan yang dilakukan berulang kali itu akan menjadikan mereka fasih dalam bahasa itu.

Nasihat ini memang betul dari segi pedagogi bahasa; bahasa apa pun begitulah. Berlatih bercakap selalu akan membuatkan penuturnya menjadi lebih mahir.

Baguslah. Kita juga perlu belajar bahasa Inggeris. Belajar bahasa Inggeris itu bagus. Banyak buku ilmu dalam bahasa Inggeris.

Asalkan jangan digunakan sebagai bahasa pengantar kepada murid yang belum pun tahu sepatah bahasa Inggeris, sudahlah.

Sumber: blog Prof Abdullah

Monday, August 17, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Suka-suka

Assalamualaikum WBT

Sekadar hiburan dikala tension. Makanan tradisional Melayu apabila di Englishkan..

1. Belacan = BELL - ARCH - UN
2. Tempe = TEMP - AIR
3. Cencaluk = CHANGE - CHARGE- LOOK
4. Jering = JAR - INK
5. Pulut Panggang = PULL -OUT PUNK - GANG
6. Ayam percik = ARE - ARM - PERT - CHECK
7. Kuih kodok = COW - EIGHT COW - DOG
8. Siput sedut = SHIP - OUT SAD - OUT
9. Pulut kuning = PULL - OUT CORN - INK
10. Kuih Karipap = COW - EIGHT CARRY - PUB
11. Lempeng pisang = LAMP - PINK PEACE - LUNG
12. Pekasam = PEAK - A - SOME
13. Guali kambing = GOALLY - COME - IN
14. Sirap = SAY - RUBB
15. Gulai lemak = GOAL - LIE LAMP - MARK
16. Cili padi = CHILD - LY - PADDY

Saturday, August 15, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tengok Bola

Assalamualaikum WBT

Ari sabtu [yakni hari entri ini ditulis] lepas, aku bangun dengan gaya yang amat malas since agenda hujung minggu yang aku dah rancang tak menjadik. Allah lebih mengetahui. Jadi aku pon amik keputusan secara drastik untuk tgk match bola antara Malaysia U23 dengan China kat Stadium Shah Alam sambil melawat abg aku. Pkl 2 aku gerak, singgah bilik abg zck macho, tapi dia tade. Tak dapat dikenal pasti lak ke mana arah tuju beliau. Tape ah... aku jalan je la, lagipun bukan ada orang nak tgk pon match ni. Kalau match MU org yang ajak aku :))



Sampai sana dalam kol 5... ada pulak jualan gudang Metrojaya. Aku pun layankan jela... Masuk bawak payung [since ujan lebat], kuar pon bwk payung. Walhal barang da murah kot. Aku tak reti la shoping2 nih :D. Pastu aku jumpa kopiah yang kaer nak sangat. Aku tepon dia, dia tak angkat. Tepon Zack. Dengan suka hatinya dia cakap, diaorang tgh tgk wayang. Patut la tak de kat bilik tengahhari tu. Panas2. Tengok wayang tak ajak... ces3.

Then 530 aku masuk stadium, perghhh... tak ramai kot. 1st tyme aku duduk, kiri kanan aku tade orang. Muahaha... Malaysia main ok. Cuma takde CMF yang benar2 berkaliber. Rajagobal kena letak Indra Putra ke Amri ke. Yang berpengalaman. Tahniah jgk laa... even baru Under 23 diaorang leh seri ngan pasukan China yang dulu dengan selamber gadak bantai kita 5-1. Dan jgk keeper iaitu Faryzal yang bagi aku adalah 'man of the match'. Tapi aku bengang jgk la dgn segelintir penyokong Malaysia ni. Fanatik tak bertempat. Situasi dia ialah...


ada laa 3-4 orang penyokong Malaysia ni, nak emo lebih2 lak bila penyokong China 'boo' player kita, walhal, diaorang pon bukan sokong pon... kutuk aje sepanjang perlawanan 90 minit. Pastu nak marah orang kutuk player kita, padahal kita pon sama kutuk player kita. Tapi tu setengah je la. Aku tak termasuk k. Abes game aku jalan-jalan dalam hujan, then rembat sehelai baju. Muahaha.

Then, aku p umah abg aku. Borak2 kejap pastu balik CJ. Makan ngan budak2 yang g tgk wayang tak ajak aku :p. Dari takde benda nak wat, akhirnya aku sampai kat bilik kol 1030. Penat2. Nanti nak tengok match Arsenal lak :D

Layankan highlight Malaysia U23 Vs China [asal xnampak muka aku dalam video ni?]

Friday, August 14, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

2016?

Assalamualaikum WBT

Aiya... dulu kata samapi 2012 je, ni sambung sampai 2016 lak. Dah agak dah. Mesti lambat lagi punya. Dulu pun mansuh sebab nak raih undi masa pilihanraya kecil. Lepas 2016? 2020? Pastu? Betul-betul sembelit la ayat-ayat diaorang nih. Tak cayo ko? Ni aku amik kat Berito Hairan.

Pemansuhan PPSMI bermula berperingkat mulai 2012


PUTRAJAYA: Pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) akan bermula secara berperingkat mulai 2012 bagi Tahun 1, Tahun 4, Tingkatan 1 dan Tingkatan 4.

Ketua Pengarah Kementerian Pelajaran, Tan Sri Alumuddin Mohd Dom, berkata Tingkatan 6 dan Matrikulasi tidak akan terlibat dalam pemansuhan itu.

"Bagi menyediakan mekanisme 'soft landing' pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Malaysia, kedua-dua mata pelajaran terbabit akan diajar dalam dwibahasa iaitu Bahasa Malaysia/Bahasa Cina/Bahasa Tamil dan Bahasa Inggeris di sekolah rendah dan Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris di sekolah menengah mulai 2010.


"Pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik bagi Tahun 4 pada tahun 2012, 2013 dan 2014, Tahun 5 pada tahun 2013, 2014 dan 2015 dan Tahun 6 pada tahun 2014, 2015 dan 2016 akan dilaksanakan dalam dwibahasa," katanya kepada pemberita selepas menemui Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pelajaran, di sini hari ini.

Sehubungan itu, Alimuddin berkata, peperiksaan Sains dan Matematik UPSR akan terus dilaksanakan dalam dwibahasa sehingga 2016. - Bernama

Thursday, August 13, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Pergi

Assalamualaikum WBT



Al Fatihah kepada Ustaz Asri 'Rabbani' di atas kepergian beliau menyambut jemputan Allah SWT.
Takziah dan semoga ahli keluarga beliau tabah dan redha menghadapi dugaan ini.
Hilangnya sebuah permata dalam industri nasyid. Beliau telah banyak menyumbang dalam pembangunan industri nasyid dan dianggap antara 'pioneer' seangkatan dengan Raihan dan Hijjaz. Beliau memulakan karier bersama kumpulan Nadamurni, yang kemudiannya berpecah menjadi Rabbani dan Hijjaz. Hilang yang tiada galang gantinya. Harapan aku agar ahli kumpulan Rabbani yang lain akan terus menyambung perjuangan dalam industri ini walaupun dengan ketiadaan Ustaz Asri.

p/s : Aku berpeluang mendengar suara Ustaz Asri secara live semasa konsert Antara Dunia baru-baru ini. Aku tak pernah dengar suara dia secara live dan malam itu walaupun dengan kekurangan dari segi PA system, suara Ustaz Asri memang power.

Monday, August 10, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Maryamah Karpov : Mimpi - mimpi Lintang

Asslamualaikum WBT


Tidak sia-sia menunggu novel ini menjengah lewat kamarku. Membacanya ketika mahu tidur, membawa roh aku terus ke alam penulis. Menikmati novel ini selama mungkin seperti menghirup teh Cameron Highland di petang hujan. Menghadamnya. Nikmatnya ajaib. Alaminya sendiri dengan membacanya. Ingat, nikmatinya.

p/s: Kalau nak baca, leh pinjam. Kalau sudah baca, kongsi la pandangan anda yerp :D

Thursday, July 30, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Saya putar lagi

Assalamualaikum WBT

Penyataan maaf dari Utusan Malaysia kepada TGNA kerana telah TERputar-belitkan kenyataan TGNA. Mungkinkah krisis yang melanda PAS adalah berpunca dari penyataan akhbar itu? Berapa banyakkah lagi berita-berita yang dibawa oleh akhbar itu yang TERsembelit?

[Klik pada gambar untuk besarkan]

Wednesday, July 22, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Bola... Bola... Bola

Assalamualaikum WBT

Terasa nak pulak aku tulis pasal bola sepak Malaysia hari ini. Sudah ada peningkatan yang baik. Dapat di lihat daripada mutu permainan dalam Lisa Super dan untuk menyokong kenyataan aku ialah dengan peningkatan kehadiran penonton ke stadium untuk setiap perlawanan. Yelah kan, takkan laa orang nak pegi tgk kat stadium, bayar tiket RM10 untuk tgk pemain main cam hampeh kan. Jadi tahniah untuk semua pasukan yang telah berentap dalam Liga Super dan Liga Perdana dan bermacam-macam liga lagi [termasuklah Spirulina FC yang bermain kat Liga MMU :D].

Tapi aku ada nak kongsi sket la buah fikiran aku. Aku pelik la kan, FAM @ player2 Malaysia ni asyik2 nak g main kat Liga Perdana Inggeris. Kenape? Kenape? Tell me why. Walhal sudah diketahui seantero dunia bahawasanya mutu permainan bola sepak Malaysia masih jauh berbanding mereka. Jadi kenapa dok sibuk sangat nak pegi sana? Kompem tak leh main nya. Duduk bench jelah. Tulah yang jadi bila kepala otak ni dah disetkan Inggerislah yang terbaik [sama seperti PPSMI].

Jadi aku nak ajak korang berpikir luar kotak sket. Apa kata daripada anta pemain-pemain muda lagi berbakat ni ke Liga Perdana Inggeris atau Liga Sepanyol atau Liga Itali, kita hantar diaorang ke Liga Jepun ataupun Turki. Kenapa tidak, macam liga Turki, adanya kelab-kelab seperti Galatasary dan Fanerbache yang dianggotai oleh pemain-pemain bintang seperti Roberto Carlos. Ataupun Liga Jepun yang amat kompetetif. Lagipun kedua-dua negara ini pernah bermain di Piala Dunia. Jadi sedikit sebanyak ada ilmu-ilmu yang boleh dipelajari dari mereka.

Jap-jap, nape aku tak sebut Liga Indonesia atau Liga Thailand. Bukankah diaorang pon hebat? Kalau ada yang berminat nak pegi boleh. Tapi aku sarankan tak yah sebab suasana negara2 itu kurang aman.

Kalau ada yang boleh main kat BPL, aku tumpang bangga. Tapi bak kata orang tua-tua, 'one step at a time'. Kan3. Pegi dulu tengok kat Turki, Jepun, Korea Selatan dan Korea Utara. Kalau nak tgk kat Australia pon boley sbb diaorang pon bertanding dalam zon Asia. :D

Korang setuju tak nagn buah fikiran aku yang tak seberapa ni?

Monday, July 20, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Lalu

Assalamualaikum WBT

Puisi suka-suka untuk renungan bersama.


Isteriku ,
Jika engkau bumi,
Akulah matahari,
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku,
Ingatlah bahtera yang kita kayuh, begitu penuh riak gelombang
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa
akan silauan ku
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
Malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.

Lalu
Relakanlah aku menyinari planet lain,
Menyampaikan faedah adanya aku,
Kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan di planet
Lain




*** Balasan Puisi oleh sang isteri***

Suamiku,
andai kau memang mentari,
Sang suria yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang,
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu,
dan,
aku pun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu,


AKAN TETAPIIIIIIII. .
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,
Jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi,
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
Di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti,
Cuba lihat siapa dirimu...
MATAHARI atau lilin ?
atau jangan-jangan
cuma mancis saja!!!!!
please lah....!!!
jangan la nak berangan!!

:D

Friday, July 17, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Wallpaper

Assalamualaikum WBT

My wallpaper collection :D

[click on the picture to enlarge]




Thursday, July 9, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

PPSMI MANSUH!!

Assalamualaikum WBT

Petikan Utusan Malaysia.

PUTRAJAYA 8 Julai – Mata pelajaran Sains dan Matematik akan kembali diajar dalam bahasa Melayu di sekolah kebangsaan manakala bahasa ibunda di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina dan Tamil mulai 2012.

Keputusan Kabinet hari ini mengubah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang dilaksanakan pada 2003.

Serentak itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan strategi untuk memartabatkan bahasa Melayu (MBM) serta memantapkan penguasaan bahasa Inggeris (MBI) di semua peringkat persekolahan.

Kerajaan juga menawarkan pendekatan baru dalam pengajaran Sains dan Matematik bagi meningkatkan keupayaan murid untuk menguasai kedua-dua cabang ilmu itu dan teknologi demi masa depan negara.

Kata beliau, keputusan memansuhkan PPSMI dibuat setelah kerajaan meneliti secara terperinci hasil kajian dan pemantauan mengenai dasar itu yang menunjukkan ia tidak dapat dilaksanakan seperti dihasratkan.

Justeru untuk memastikan pemansuhan itu tidak menjejaskan pencapaian murid yang sedang mengikuti PPSMI, pengajaran dan peperiksaan untuk kedua-dua mata pelajaran itu akan dibuat dalam dwi bahasa sehingga kohort terakhir PPSMI tamat pada 2014.

“Pelaksanaan (sepenuhnya dalam bahasa Melayu) akan dibuat secara bertahap di tahun satu dan tahun empat di sekolah rendah dan tingkatan satu dan empat di sekolah menengah bermula pada 2012.

“Perubahan ini bagaimanapun tidak melibatkan tingkatan enam dan matrikulasi,” katanya pada sidang akhbar di sini.

Menurut Muhyiddin, pemantauan Kementerian Pelajaran tahun lalu mendapati hanya sebahagian kecil guru menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik.

Begitu juga secara purata peratusan penggunaan bahasa Inggeris adalah antara 53 hingga 58 peratus daripada keseluruhan masa yang diperuntukkan bagi mata pelajaran Sains dan Matematik.

Pada masa sama, kata beliau, peratusan murid yang mendapat gred A, B dan C bagi mata pelajaran Sains dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2008 merosot daripada 85.1 peratus kepada 82.5 peratus bagi sekolah bandar dan daripada 83.2 peratus kepada 79.7 peratus bagi sekolah luar bandar.

“Bagi mata pelajaran Matematik, pencapaian murid bandar merosot daripada 84.8 peratus kepada 80.9 peratus manakala pencapaian murid luar bandar merosot daripada 80.9 peratus kepada 77 peratus.

“Jurang pencapaian antara sekolah bandar dan luar bandar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik semakin melebar semasa PPSMI dilaksanakan,” katanya.

Muhyiddin berkata, selain pemantauan yang dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran, Laporan Trends in Mathematics and Science Study 2007 menyatakan kedudukan murid Malaysia dalam mata pelajaran Sains merosot daripada tangga ke-20 pada 2003 ke tangga ke-21 pada 2007.

“Bagi mata pelajaran Matematik pula, kedudukan murid merosot daripada tangga ke-10 pada 2003 ke tangga ke-20 pada 2007,” katanya.

Muhyiddin memberitahu, kajian universiti-universiti tempatan pula mendapati tahap peningkatan penguasaan bahasa Inggeris murid adalah nominal, iaitu tidak lebih tiga peratus sepanjang pelaksanaan PPSMI.

“Tahap penguasaan bahasa Inggeris di kalangan murid terutamanya di luar bandar masih rendah menyebabkan mereka sukar untuk memahami pengajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

“Berdasarkan pengamatan ini, kerajaan yakin Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa yang mudah difahami oleh murid iaitu bahasa Melayu di sekolah kebangsaan, bahasa Cina di SJKC dan bahasa Tamil (SJKT),” katanya.


Bercanggah pulak dengan kata-kata Hishamuddin duu. Ishk3

Wednesday, July 8, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

PTS Memberi Keutamaan kepada Calon Staf yang Pernah Memegang Jawatan Pemimpin Pelajar

Assalamualaikum WBT

Ini adalah petikan dari portal PTS Puan Ainon.



Barangkali, berdasarkan nisbah jumlah staf dan jumlah bekas pemimpin pelajar, maka PTS mungkin berada pada kedudukan No. 1 di Malaysia.

Ini disebabkan PTS memberi ranking tinggi kepada bekas pemimpin pelajar apabila mencari calon bagi mengisi jawatan kosong. Tidak ada kekecualian, baik bagi calon lelaki mahupun perempuan.

Memang kita lebih menyukai individu-individu yang mempunyai keserupaan dengan diri kita sendiri. Dalam psikologi, tingkah laku ini dikatakan kita mencari 'mirror image' kita sendiri. (Saya bekas pemimpin pelajar, sejak di sekolah sehingga di universiti.)

Justeru PTS mencari mereka yang aktif dalam aktiviti pertubuhan pelajar, baik sebagai Presiden, exco, ataupun paling minimum sebagai pengarah projek dan anggota jawatankuasa kecil projek.

PTS memberi ranking tinggi bagi calon yang aktif dalam projek-projek kemasyarakatan dengan kelompok kurang bernasib baik, seperti Orang Asli, anak yatim, penduduk setinggan, kampung mundur, persatuan surau dan masjid, banduan dan seumpama itu. (Saya aktif dengan kumpulan itu.)

Kalau kita tolak faktor 'mirror image', memilih bekas aktivis pelajar tetap mempunyai banyak kebijaksanaannya:

(i) Mereka mempunyai EQ yang tinggi, itulah sebabnya mereka terpilih menjadi pemimpin pelajar.

(ii) Mereka mempunyai social skills yang tinggi, khususnya kemahiran bekerja dalam kumpulan. Persatuan adalah perkumpulan. Dalam bisnes, kamahiran bekerja dalam kumpulan adalah kemahiran yang kritikal.

(iii) Mereka mempunyai kemahiran berbudaya (cultural skills) yang tinggi. Mereka tahu pantang larang dan adab sopan, serta pandai merendah diri dalam menjalin hubungan dengan orang-orang penting. Sebagai pemimpin pelajar yang aktif dalam projek kemasyarakatan mereka mempunyai banyak pengalaman bekerjasama dengan pegawai-pegawai kerajaan dan pemimpin komuniti.

(iv) Mereka pandai merancang projek, pandai menentukan target dan jadual kerja, pandai membina pasukan kerja, pandai berucap, menulis surat rasmi, laporan, dan menyediakan kertas kerja projek.

(v) Mereka pandai mengendalikan mesyuarat, mengendalikan sesi brain-storming, dan post-mortem projek dengan cara-cara yang produktif.

(vi) Mereka mempunyai kemahiran menilai prestasi diri sendiri, dan pandai memainkan pelbagai peranan (multi-role skills), oleh itu mereka pandai berfungsi dalam pelbagai posisi, ada masanya mereka menjadi pemimpin kumpulan, manakala ada masanya mereka menjadi ahli kumpulan yang dipimpin oleh orang lain.

(vii) Mereka mempunyai sifat tidak mementingkan diri sendiri, sifat sanggup bekorban demi mendahulukan kepentingan kumpulan (itulah sebabnya mereka aktif dalam projek kemasyarakatan).

(ix) Mereka mempunyai sifat liat, tidak mudah putus asa, tekun, terfokus dan ghairah dengan kejayaan.

(x) Mereka pandai mendorong diri sendiri, dan pandai mendorong dan menghargai sumbangan rakan-rakan sekumpulan dalam melaksanakan projek, suatu sifat yang sangat penting dalam memotivasi rakan sekerja.

(xi) Mereka mempunyai sifat sangat idealistik, yakni mereka hanya mahukan yang baik-baik sahaja. Mereka tidak mahu berkompromi dengan sesuatu yang tidak selaras dengan idealisme yang mereka anuti. Sifat ideaistik inilah yang menghasilkan kerja berkualiti tinggi dan etika kerja yang tiada cacat-celanya.

(xii) Mereka mempunyai banyak cita-cita dan angan-angan!

Perkembangan kerjaya dalam syarikat memerlukan semua kemahiran dan sifat-sifat di atas. Apabila individu berkembang, barulah syarikat berkembang. Tugas pengurusan syarikat adalah mencipta suasana kerja yang kondusif kepada angan-angan mereka, dan membanyakkan peluang-peluang bagi mereka mengembangkan bakat masing-masing....

Nota: Foto dengan ikhsan Tn. Hazali di waiz.com yang menunjukkan sebahagian anggota TimPTS bermain paintball bersama-sama dengan pendukung PTS (penulis, kontraktor dan pencetak).

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

BM dimartabat, BI dimantap

Assalamualaikum WBT

Alhamdullilah. Ada khabar gembira dari Putrajaya.

PUTRAJAYA 8 Julai — Kerajaan hari ini memutuskan agar pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Bahasa Malaysia (BM) dimartabatkan dan Bahasa Inggeris (BI) dimantapkan di semua peringkat persekolahan.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sehubungan itu Kementerian Pelajaran akan melaksanakan beberapa langkah untuk memantapkan penguasaan kedua-dua bahasa itu.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata dalam usaha memartabatkan Bahasa Malaysia, kementerian akan melaksanakan transformasi kurikulum mata pelajaran itu di sekolah rendah dan menengah dengan memberi fokus kepada penguasaan asas kemahiran berbahasa.

“Ia akan dilaksanakan di kalangan murid melalui pendekatan modular bersepadu, seimbang dan holistik. Modul yang disediakan meliputi aspek kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis, serta penguasaan tatabahasa dan seni bahasa.

“Pendekatan didik hibur dan apresiasi bahasa diberi penekanan dalam kurikulum BM sekolah rendah,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

— BERNAMA


Moga-moga ia akan bermanfaat untuk generasi hadapan.

Tuesday, July 7, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

PPSMI : Keputusan

Assalamualaikum WBT

Petikan Utusan Malaysia


PAGOH 7 Julai – Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengumumkan keputusan kerajaan mengenai Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) esok. - Utusan

Sunday, July 5, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Humble

Assalamualaikum WBT

I like this guy... Humble :D





And the thought crosses my mind
If I never wake up in the morning
Would she ever doubt the way I feel
About her in my heart

If tomorrow never comes
Will she know how much I loved her
Did I try in every way to show her every day
That she's my only one
And if my time on earth were through
And she must face the world without me
Is the love I gave her in the past
Gonna be enough to last
If tomorrow never comes

So tell that someone that you love
Just what you're thinking of
If tomorrow never comes

Saturday, July 4, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Cret

Assalamualaikum WBT

Da lame tak update pasal diri aku sendirik. Dok citer pasal politik, PPSMI, MJ dsb... Aku pon da naik muak gak kadang2... mual pon ada. Ni haa... yang tgh hot sekarang pasal video bertajuk 'perempuan puaka'. Pasal apa, camne nak cari video tu... haa... lu pikirlah sendiri... aku x nak dikaitkan dengan sebarang fitnah . Bohsan plak aku kat kampus nih... dulu ada je aktiviti aku ujung minggu... tapi sem ni, ngadap comp je lah aku ... g mana2 pon sowang2 jek... haih...

But.. let by gone be by gone... sabo le... da nak abes dah... tapi aku hepi je... sampai telompat2...huu

Jadi untuk menghilangkan kebosanang aku ... aku pon bersetuju untuk main bola padang balik... aku rasa cam da malas since kasut bola da tade dan aku pon bukan berbakat sgt pong... Las2 aku pon setuju jgk la. Aku pon beli la... kasut adidas questra nih.. masa try kat kedai sedap jerk... tapi bila pakai wat main ari tu... cam kureng laa plak... mayb sebab da besa pakai Lotto kot... tapi besa la, perubahan perlukan masa... kan3... 1st march spirulina mng 3-2, ptg ni aku ada 2nd match lak... friendly jerk... Tapi sayang match liga lawan Fire&Flames ta dapat g sebab aku ada kuiz Espana.



2-3 minggu aku kat sini... aku berjaya menjadi pendengar yang baik... ingat senang? beban jgk woo sket2... tapi aku rileks je... maintain... mungkin orang cepat selesa ngan aku kot... senang nak kongsi cerita... aku pon layan je la... aku tolong la yang mana mampu

Tapi yang ni aku hot sket ... aku pegi la MPH alamanda 1hb aritu... dengan semangatnya nak beli Maryamah Kaprov... sekali tade... kuciwa3.... ble aku search kat dia pny database... tajuk kuar tapi kuatiti 0. Aku tny brader tu... da sold out ke? Brader tu pon tak tahu... Jadi mungkin mggu dpn la kot... kan3... sabo3