Tuesday, February 3, 2009

Dari Bera ke Chini

Assalamualaikum WBT

Sepertimana yang aku janjikan dalam posting lepas, aku akan update pasal ekspidisi ke-2 aku masa cuti sem lepas. Cabaran kali ini ialah untuk berkayak dari Tasik Bera ke Tasik Chini. Aktiviti ni anjuran MMU Watersport Club. Ceruteranya bermula... ari ahad, aku dan peserta-peserta lain cam zack, karim dan hau ke Kelab Tasik Putrajaya untuk latihan kayak. Aku pon x de banyak sangat experience dalam kayak ni, so kira beginner la kan. Untuk aku ngan zack menghabiskan pusingan tasik Putrajaya tu memang agak seksa. Kena tinggal jauh kot. Tapi xpe sebab karim ngan hau x jauh sgt :D. Pusing satu tasik tu dalam 1 jam 30 min jugak la. Tapi lenguh bahunya, sampai esok pon x ilang :P

Hari isnin, ktorang berkumpul kat sport unit dalam jam 8 pagi. Kemudian kitaorang angkut barang ke dalam bas dan van. Barang makanan sangat banyak, jadi betullah ura-ura mengatakan kelab WC ni kelab makan. Ha3. Xpe. Aku suke :D Kopi radix 3 kotak kot :). Ikut sama ialah Kak Siti (sport unit), dan suami dia, abang suhaimi (yang tough dan macho). Kemudian kami pon bertolak menuju ke Tasi Bera. Sepanjang perjalanan aku lena je sebab penat kayak kat KTP x ilang lagi. Huuu. Sedar-sedar je diaorang berenti rehat kat R&R Genting Sepah. Lunch pastu lepak. Bukan main lama lepak, aku pon pelik. Pastu barulah aku tahu yang sebenarnya kitaorang kena tunggu lori yang bawak kayak. Rosak kat tengah jalan. Cap radiator terpelanting :D. Hu3.. jangan tak percaya ye. Settle sumer, sambung la perjalanan ke Tasik Bera dan aku pon sambung tido. Sampai kat Tasik Bera, kitaorang unload barang yang nak digunakan. Menu makan malam special woo... Ikan patin (fresh beli kat tepi sungai Pahang) masak tempoyak. Perghh... mantop. Hilang pelat arab pas pak arab tu pekena lauk tuh. Hu3. Kemudian sedikit briefing oleh Yanie and then masuk tido.

Esok nya, diketuai oleh Paru, Zack telah dilantik sebagai ketua chef. Semangat je dia. Kol 530 tepat dah bangun dah. Nak masak punya pasal. So agenda kitaorang ialah untuk memasak kepada pelaut-pelaut yang akan turun. Kami akan tinggal di darat untuk hari 1st memandangkan laluan yang mencabar sepanjang sungai bera. Sarapan yang berjaya kami sediakan ialah Nasi goreng campur n Milo Panas. Menambah sume. Ha3. Kemudian dalam kol 8 pagi, sume pelaut turun untuk berkayak ke destinasi seterusnya iaitu ke Tebing Tinggi. Kami pon amik tyme jap rehat. Patu masak lunch n masak cekodok untuk pelaut yang akan naik ke laut nanti. Pastu kami kemas-kemas dan terus naik lori dan van untuk ke Tebing Tinggi.Dari tasik bera ke tebing tinggi melalui jalan sungai dalam 20km. Sampai je, tengok-tengok orang laut da naik darat. Lambat la pulak. Hu3. Setup tempat and then makan. Kemudian Abg Din (guide) bawak ikan yang berjaya dipancing untuk di masak. Karim dengan yakinnya amik ikan-ikan itu untuk disiang. Tapi akhirnya tewas sebab tak reti nak siang ikan keli sebesar lengan. Hu3. Pas makan, borak-borak and then tido. Memerlukan rehat unrk perjalanan esok. Lupa pulak, kat Tebing Tinggi hanya ada tandas semulajadi... haaaa... lu pikir la sendiri.

Pagi Rabu yang indah di tebing tinggi, aku telah siap siaga untuk menempuhi perjalanan sungai tanpa henti sejauh 60km dari tebing tinggi ke pejing melalui sungai bera dan sungai pahang. Aku pair ngan cik yart. Zack bahagia ngan Nad :P. 20km ok lagi sebab sungai bera teduh. Masuk je sungai pahang yang luas tu, mental down... hu3... seb baik aku memang sentiasa bersemangat waja. Last skali aku jadi cam robot, tangan kayuh je, tak kira apa dah. Yang penting nak sampai :P. Sepanjang hari aku atas kayak. Makan dan rehat pon atas kayak. Seb baik bekalan banyak, air 100plus (refill ada dalam bot, mintak anytyme), air mineral, buah epal 2 biji, cloud nine 2 ketul, roti gardenia perisa coklat 2. Hu3... Banyak3... Then, kalu nak buang... xleh, kena tahan. Tapi ada je yang tak tahan :)). Yang paling syok... aku dapat tengok pertemuan antara 2 sungai. Menarik sangat2. Kemudian ada jugak kawasan sungai yang tinggi, yang lama kelamaan akan jadi sebuah pulau. Hu3... 1st time kayak dah kena jauh giler, 60km. Sampai dalam kol 530pm. Terus flat :D. Mana tak sunburn, seharian atas kayak. Malam nak tidur sakit tangan woo... tidur sambil pikir, esok nak kayak lagi ke tak. Hu3... seb baik yanie kc tyme nak pikir. nges3...

Pagi khamis, bangun subuh.... pas subuh... pikir nak sambung kayak ke tak. Pikir punya pikir... alah 30km je... yang 60km pon bole... hu3... aku pon sambung kayak. Kali ni aku pair ngan bazli. masuk 10 km. tenaga da xde. Exhausted gler. Lagi 10km. Mental down. Pastu masuk sungai chini. teduh.... tinggal semangat je... hu3... kayuh punya kayuh macam nak tercabut lengan nih. Sampai jugak ke Tasik Chini. Cabaran berjaya dilengkapkan... yezzaaa....

Pastu rehat jap.... makan-makan sket... Zack apa lagi amik batang mancing dia laa... Aku lepak amik angin Chini. H3... malam layan BBQ n post mortem sket. Then tdo mampus.

Pagi jumaat, kemas dan siap siaga untuk pulang. :D


Banner

Sebelum bertolak

Baik punya patin wat dinner

Dok belajar cara memasak patin tempoyak

Hasil kerjatangan pro

ahli dapur yang bersemangat

Ketua chef kump 1

Nasi goreng "campur"

Pasukan Laut... bertolak !!

Pasukan laut hari ke-2

Cik Yart & aku

Settle 60km (muka penat je)

Kak Siti, Abg Mi

Lagi 30km...

Partner 30km

Gerak-gerak... 30km je :D

Pemandangan jeti Tasik Chini

Mission Accomplished!!!

2 comments:

ainifairuS said...

hei oje..mung main kayak ko??
best okeh!!!
akak pon main kayak..time kat UM dulu, tp tok de buat ekspidisi..aloh~ jelesnye join ekspidisi..

fauzan said...

baru jah berkecimpung dlm bidang kayak-mengkayak nih :D

he3... jom la kayak skali kat tasik putrajaya ni :P