Thursday, July 30, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Saya putar lagi

Assalamualaikum WBT

Penyataan maaf dari Utusan Malaysia kepada TGNA kerana telah TERputar-belitkan kenyataan TGNA. Mungkinkah krisis yang melanda PAS adalah berpunca dari penyataan akhbar itu? Berapa banyakkah lagi berita-berita yang dibawa oleh akhbar itu yang TERsembelit?

[Klik pada gambar untuk besarkan]

Wednesday, July 22, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Bola... Bola... Bola

Assalamualaikum WBT

Terasa nak pulak aku tulis pasal bola sepak Malaysia hari ini. Sudah ada peningkatan yang baik. Dapat di lihat daripada mutu permainan dalam Lisa Super dan untuk menyokong kenyataan aku ialah dengan peningkatan kehadiran penonton ke stadium untuk setiap perlawanan. Yelah kan, takkan laa orang nak pegi tgk kat stadium, bayar tiket RM10 untuk tgk pemain main cam hampeh kan. Jadi tahniah untuk semua pasukan yang telah berentap dalam Liga Super dan Liga Perdana dan bermacam-macam liga lagi [termasuklah Spirulina FC yang bermain kat Liga MMU :D].

Tapi aku ada nak kongsi sket la buah fikiran aku. Aku pelik la kan, FAM @ player2 Malaysia ni asyik2 nak g main kat Liga Perdana Inggeris. Kenape? Kenape? Tell me why. Walhal sudah diketahui seantero dunia bahawasanya mutu permainan bola sepak Malaysia masih jauh berbanding mereka. Jadi kenapa dok sibuk sangat nak pegi sana? Kompem tak leh main nya. Duduk bench jelah. Tulah yang jadi bila kepala otak ni dah disetkan Inggerislah yang terbaik [sama seperti PPSMI].

Jadi aku nak ajak korang berpikir luar kotak sket. Apa kata daripada anta pemain-pemain muda lagi berbakat ni ke Liga Perdana Inggeris atau Liga Sepanyol atau Liga Itali, kita hantar diaorang ke Liga Jepun ataupun Turki. Kenapa tidak, macam liga Turki, adanya kelab-kelab seperti Galatasary dan Fanerbache yang dianggotai oleh pemain-pemain bintang seperti Roberto Carlos. Ataupun Liga Jepun yang amat kompetetif. Lagipun kedua-dua negara ini pernah bermain di Piala Dunia. Jadi sedikit sebanyak ada ilmu-ilmu yang boleh dipelajari dari mereka.

Jap-jap, nape aku tak sebut Liga Indonesia atau Liga Thailand. Bukankah diaorang pon hebat? Kalau ada yang berminat nak pegi boleh. Tapi aku sarankan tak yah sebab suasana negara2 itu kurang aman.

Kalau ada yang boleh main kat BPL, aku tumpang bangga. Tapi bak kata orang tua-tua, 'one step at a time'. Kan3. Pegi dulu tengok kat Turki, Jepun, Korea Selatan dan Korea Utara. Kalau nak tgk kat Australia pon boley sbb diaorang pon bertanding dalam zon Asia. :D

Korang setuju tak nagn buah fikiran aku yang tak seberapa ni?

Monday, July 20, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Lalu

Assalamualaikum WBT

Puisi suka-suka untuk renungan bersama.


Isteriku ,
Jika engkau bumi,
Akulah matahari,
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku,
Ingatlah bahtera yang kita kayuh, begitu penuh riak gelombang
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa
akan silauan ku
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
Malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.

Lalu
Relakanlah aku menyinari planet lain,
Menyampaikan faedah adanya aku,
Kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan di planet
Lain




*** Balasan Puisi oleh sang isteri***

Suamiku,
andai kau memang mentari,
Sang suria yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang,
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu,
dan,
aku pun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu,


AKAN TETAPIIIIIIII. .
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,
Jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi,
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
Di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti,
Cuba lihat siapa dirimu...
MATAHARI atau lilin ?
atau jangan-jangan
cuma mancis saja!!!!!
please lah....!!!
jangan la nak berangan!!

:D

Friday, July 17, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Wallpaper

Assalamualaikum WBT

My wallpaper collection :D

[click on the picture to enlarge]




Thursday, July 9, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

PPSMI MANSUH!!

Assalamualaikum WBT

Petikan Utusan Malaysia.

PUTRAJAYA 8 Julai – Mata pelajaran Sains dan Matematik akan kembali diajar dalam bahasa Melayu di sekolah kebangsaan manakala bahasa ibunda di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina dan Tamil mulai 2012.

Keputusan Kabinet hari ini mengubah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang dilaksanakan pada 2003.

Serentak itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan strategi untuk memartabatkan bahasa Melayu (MBM) serta memantapkan penguasaan bahasa Inggeris (MBI) di semua peringkat persekolahan.

Kerajaan juga menawarkan pendekatan baru dalam pengajaran Sains dan Matematik bagi meningkatkan keupayaan murid untuk menguasai kedua-dua cabang ilmu itu dan teknologi demi masa depan negara.

Kata beliau, keputusan memansuhkan PPSMI dibuat setelah kerajaan meneliti secara terperinci hasil kajian dan pemantauan mengenai dasar itu yang menunjukkan ia tidak dapat dilaksanakan seperti dihasratkan.

Justeru untuk memastikan pemansuhan itu tidak menjejaskan pencapaian murid yang sedang mengikuti PPSMI, pengajaran dan peperiksaan untuk kedua-dua mata pelajaran itu akan dibuat dalam dwi bahasa sehingga kohort terakhir PPSMI tamat pada 2014.

“Pelaksanaan (sepenuhnya dalam bahasa Melayu) akan dibuat secara bertahap di tahun satu dan tahun empat di sekolah rendah dan tingkatan satu dan empat di sekolah menengah bermula pada 2012.

“Perubahan ini bagaimanapun tidak melibatkan tingkatan enam dan matrikulasi,” katanya pada sidang akhbar di sini.

Menurut Muhyiddin, pemantauan Kementerian Pelajaran tahun lalu mendapati hanya sebahagian kecil guru menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik.

Begitu juga secara purata peratusan penggunaan bahasa Inggeris adalah antara 53 hingga 58 peratus daripada keseluruhan masa yang diperuntukkan bagi mata pelajaran Sains dan Matematik.

Pada masa sama, kata beliau, peratusan murid yang mendapat gred A, B dan C bagi mata pelajaran Sains dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2008 merosot daripada 85.1 peratus kepada 82.5 peratus bagi sekolah bandar dan daripada 83.2 peratus kepada 79.7 peratus bagi sekolah luar bandar.

“Bagi mata pelajaran Matematik, pencapaian murid bandar merosot daripada 84.8 peratus kepada 80.9 peratus manakala pencapaian murid luar bandar merosot daripada 80.9 peratus kepada 77 peratus.

“Jurang pencapaian antara sekolah bandar dan luar bandar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik semakin melebar semasa PPSMI dilaksanakan,” katanya.

Muhyiddin berkata, selain pemantauan yang dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran, Laporan Trends in Mathematics and Science Study 2007 menyatakan kedudukan murid Malaysia dalam mata pelajaran Sains merosot daripada tangga ke-20 pada 2003 ke tangga ke-21 pada 2007.

“Bagi mata pelajaran Matematik pula, kedudukan murid merosot daripada tangga ke-10 pada 2003 ke tangga ke-20 pada 2007,” katanya.

Muhyiddin memberitahu, kajian universiti-universiti tempatan pula mendapati tahap peningkatan penguasaan bahasa Inggeris murid adalah nominal, iaitu tidak lebih tiga peratus sepanjang pelaksanaan PPSMI.

“Tahap penguasaan bahasa Inggeris di kalangan murid terutamanya di luar bandar masih rendah menyebabkan mereka sukar untuk memahami pengajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

“Berdasarkan pengamatan ini, kerajaan yakin Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa yang mudah difahami oleh murid iaitu bahasa Melayu di sekolah kebangsaan, bahasa Cina di SJKC dan bahasa Tamil (SJKT),” katanya.


Bercanggah pulak dengan kata-kata Hishamuddin duu. Ishk3

Wednesday, July 8, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

PTS Memberi Keutamaan kepada Calon Staf yang Pernah Memegang Jawatan Pemimpin Pelajar

Assalamualaikum WBT

Ini adalah petikan dari portal PTS Puan Ainon.



Barangkali, berdasarkan nisbah jumlah staf dan jumlah bekas pemimpin pelajar, maka PTS mungkin berada pada kedudukan No. 1 di Malaysia.

Ini disebabkan PTS memberi ranking tinggi kepada bekas pemimpin pelajar apabila mencari calon bagi mengisi jawatan kosong. Tidak ada kekecualian, baik bagi calon lelaki mahupun perempuan.

Memang kita lebih menyukai individu-individu yang mempunyai keserupaan dengan diri kita sendiri. Dalam psikologi, tingkah laku ini dikatakan kita mencari 'mirror image' kita sendiri. (Saya bekas pemimpin pelajar, sejak di sekolah sehingga di universiti.)

Justeru PTS mencari mereka yang aktif dalam aktiviti pertubuhan pelajar, baik sebagai Presiden, exco, ataupun paling minimum sebagai pengarah projek dan anggota jawatankuasa kecil projek.

PTS memberi ranking tinggi bagi calon yang aktif dalam projek-projek kemasyarakatan dengan kelompok kurang bernasib baik, seperti Orang Asli, anak yatim, penduduk setinggan, kampung mundur, persatuan surau dan masjid, banduan dan seumpama itu. (Saya aktif dengan kumpulan itu.)

Kalau kita tolak faktor 'mirror image', memilih bekas aktivis pelajar tetap mempunyai banyak kebijaksanaannya:

(i) Mereka mempunyai EQ yang tinggi, itulah sebabnya mereka terpilih menjadi pemimpin pelajar.

(ii) Mereka mempunyai social skills yang tinggi, khususnya kemahiran bekerja dalam kumpulan. Persatuan adalah perkumpulan. Dalam bisnes, kamahiran bekerja dalam kumpulan adalah kemahiran yang kritikal.

(iii) Mereka mempunyai kemahiran berbudaya (cultural skills) yang tinggi. Mereka tahu pantang larang dan adab sopan, serta pandai merendah diri dalam menjalin hubungan dengan orang-orang penting. Sebagai pemimpin pelajar yang aktif dalam projek kemasyarakatan mereka mempunyai banyak pengalaman bekerjasama dengan pegawai-pegawai kerajaan dan pemimpin komuniti.

(iv) Mereka pandai merancang projek, pandai menentukan target dan jadual kerja, pandai membina pasukan kerja, pandai berucap, menulis surat rasmi, laporan, dan menyediakan kertas kerja projek.

(v) Mereka pandai mengendalikan mesyuarat, mengendalikan sesi brain-storming, dan post-mortem projek dengan cara-cara yang produktif.

(vi) Mereka mempunyai kemahiran menilai prestasi diri sendiri, dan pandai memainkan pelbagai peranan (multi-role skills), oleh itu mereka pandai berfungsi dalam pelbagai posisi, ada masanya mereka menjadi pemimpin kumpulan, manakala ada masanya mereka menjadi ahli kumpulan yang dipimpin oleh orang lain.

(vii) Mereka mempunyai sifat tidak mementingkan diri sendiri, sifat sanggup bekorban demi mendahulukan kepentingan kumpulan (itulah sebabnya mereka aktif dalam projek kemasyarakatan).

(ix) Mereka mempunyai sifat liat, tidak mudah putus asa, tekun, terfokus dan ghairah dengan kejayaan.

(x) Mereka pandai mendorong diri sendiri, dan pandai mendorong dan menghargai sumbangan rakan-rakan sekumpulan dalam melaksanakan projek, suatu sifat yang sangat penting dalam memotivasi rakan sekerja.

(xi) Mereka mempunyai sifat sangat idealistik, yakni mereka hanya mahukan yang baik-baik sahaja. Mereka tidak mahu berkompromi dengan sesuatu yang tidak selaras dengan idealisme yang mereka anuti. Sifat ideaistik inilah yang menghasilkan kerja berkualiti tinggi dan etika kerja yang tiada cacat-celanya.

(xii) Mereka mempunyai banyak cita-cita dan angan-angan!

Perkembangan kerjaya dalam syarikat memerlukan semua kemahiran dan sifat-sifat di atas. Apabila individu berkembang, barulah syarikat berkembang. Tugas pengurusan syarikat adalah mencipta suasana kerja yang kondusif kepada angan-angan mereka, dan membanyakkan peluang-peluang bagi mereka mengembangkan bakat masing-masing....

Nota: Foto dengan ikhsan Tn. Hazali di waiz.com yang menunjukkan sebahagian anggota TimPTS bermain paintball bersama-sama dengan pendukung PTS (penulis, kontraktor dan pencetak).

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

BM dimartabat, BI dimantap

Assalamualaikum WBT

Alhamdullilah. Ada khabar gembira dari Putrajaya.

PUTRAJAYA 8 Julai — Kerajaan hari ini memutuskan agar pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Bahasa Malaysia (BM) dimartabatkan dan Bahasa Inggeris (BI) dimantapkan di semua peringkat persekolahan.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sehubungan itu Kementerian Pelajaran akan melaksanakan beberapa langkah untuk memantapkan penguasaan kedua-dua bahasa itu.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata dalam usaha memartabatkan Bahasa Malaysia, kementerian akan melaksanakan transformasi kurikulum mata pelajaran itu di sekolah rendah dan menengah dengan memberi fokus kepada penguasaan asas kemahiran berbahasa.

“Ia akan dilaksanakan di kalangan murid melalui pendekatan modular bersepadu, seimbang dan holistik. Modul yang disediakan meliputi aspek kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis, serta penguasaan tatabahasa dan seni bahasa.

“Pendekatan didik hibur dan apresiasi bahasa diberi penekanan dalam kurikulum BM sekolah rendah,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

— BERNAMA


Moga-moga ia akan bermanfaat untuk generasi hadapan.

Tuesday, July 7, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

PPSMI : Keputusan

Assalamualaikum WBT

Petikan Utusan Malaysia


PAGOH 7 Julai – Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengumumkan keputusan kerajaan mengenai Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) esok. - Utusan

Sunday, July 5, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Humble

Assalamualaikum WBT

I like this guy... Humble :D





And the thought crosses my mind
If I never wake up in the morning
Would she ever doubt the way I feel
About her in my heart

If tomorrow never comes
Will she know how much I loved her
Did I try in every way to show her every day
That she's my only one
And if my time on earth were through
And she must face the world without me
Is the love I gave her in the past
Gonna be enough to last
If tomorrow never comes

So tell that someone that you love
Just what you're thinking of
If tomorrow never comes

Saturday, July 4, 2009

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Cret

Assalamualaikum WBT

Da lame tak update pasal diri aku sendirik. Dok citer pasal politik, PPSMI, MJ dsb... Aku pon da naik muak gak kadang2... mual pon ada. Ni haa... yang tgh hot sekarang pasal video bertajuk 'perempuan puaka'. Pasal apa, camne nak cari video tu... haa... lu pikirlah sendiri... aku x nak dikaitkan dengan sebarang fitnah . Bohsan plak aku kat kampus nih... dulu ada je aktiviti aku ujung minggu... tapi sem ni, ngadap comp je lah aku ... g mana2 pon sowang2 jek... haih...

But.. let by gone be by gone... sabo le... da nak abes dah... tapi aku hepi je... sampai telompat2...huu

Jadi untuk menghilangkan kebosanang aku ... aku pon bersetuju untuk main bola padang balik... aku rasa cam da malas since kasut bola da tade dan aku pon bukan berbakat sgt pong... Las2 aku pon setuju jgk la. Aku pon beli la... kasut adidas questra nih.. masa try kat kedai sedap jerk... tapi bila pakai wat main ari tu... cam kureng laa plak... mayb sebab da besa pakai Lotto kot... tapi besa la, perubahan perlukan masa... kan3... 1st march spirulina mng 3-2, ptg ni aku ada 2nd match lak... friendly jerk... Tapi sayang match liga lawan Fire&Flames ta dapat g sebab aku ada kuiz Espana.



2-3 minggu aku kat sini... aku berjaya menjadi pendengar yang baik... ingat senang? beban jgk woo sket2... tapi aku rileks je... maintain... mungkin orang cepat selesa ngan aku kot... senang nak kongsi cerita... aku pon layan je la... aku tolong la yang mana mampu

Tapi yang ni aku hot sket ... aku pegi la MPH alamanda 1hb aritu... dengan semangatnya nak beli Maryamah Kaprov... sekali tade... kuciwa3.... ble aku search kat dia pny database... tajuk kuar tapi kuatiti 0. Aku tny brader tu... da sold out ke? Brader tu pon tak tahu... Jadi mungkin mggu dpn la kot... kan3... sabo3