Saturday, March 27, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Istana Kelantan Bergolak

Assalamualaikum WBT

Pelik benar aku dengan Istana Kelantan nih. Acap benar timbul kontroversi akhir-akhir ni. Bermula kes Monahara pastu Sultan gering, pastu Tengku Faris pecat Tengku Fakhry pastu MPN pulak pecat Tengku Faris. Pelik bebenar ni.

Tengku Abdul Halim ganti Tengku Abdul Aziz terajui Majlis Perajaan Negeri

KOTA BHARU: Majlis Perajaan Negeri (MPN) Kelantan semalam mengumumkan pelantikan Tengku Laksamana Kelantan, Tengku Abdul Halim Ibni Almarhum Sultan Ibrahim sebagai Yang Dipertua MPN baru bagi menggantikan Tengku Abdul Aziz Tengku Mohd Hamzah.

Setiausaha MPN, Datuk Mohd Aiseri Alias, berkata pelantikan Tengku Abdul Halim itu berkuat kuasa kelmarin selepas pembatalan pelantikan Tengku Abdul Aziz, berkuat kuasa pada tarikh sama. "Bagi menjunjung titah perintah Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra, saya memaklumkan bahawa Yang Mulia Tengku Abdul Aziz Tengku Mohd Hamzah dibatalkan pelantikan dan dilepaskan menjadi YDP MPN berkuat kuasa 25 Mac 2010," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya, di Kota Darulnaim, di sini, semalam.

Antara yang hadir sama pada sidang media itu, termasuk Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad dan Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri, Shafie Ismail.

Selepas sidang media itu, satu laporan polis dibuat Shafie di Balai Polis Kota Bharu, berhubung kenyataan Datuk Wan Hashim Wan Daud, mengenai penamatan khidmat Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja, kelmarin.

Wan Hashim pada sidang media di Istana Mahkota kelmarin, membacakan perisytiharan bahawa Tuanku Ismail Petra melucutkan jawatan Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta- merta.
Bagaimanapun, Mohd Aiseri mengatakan pengisytiharan itu tidak sah kerana tidak mewakili MPN.

Perkara 11 (1) Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan, menyebut mana-mana keputusan MPN tidak sah dan terpakai melainkan sekurang-kurang dua pertiga daripada ahli MPN hadir mengundi, bersetuju.

Sementara itu, Mohd Aiseri yang juga Setiausaha Kerajaan Negeri berkata, majlis pengurniaan pingat kebesaran yang akan diadakan pada 30 Mac ini bukannya sempena dengan Hari Keputeraan Sultan Kelantan Ke-60.

Katanya, ia diadakan dengan perkenan Tengku Muhammad Faris Petra, untuk menganugerahkan darjah kebesaran kepada individu yang diperkenankan baginda.

"Majlis pengurniaan pingat itu akan diadakan di Istana Balai Besar dan kebetulan diadakan pada 30 Mac. Ia akan diadakan secara berperingkat-peringkat mengikut tarikh yang diperkenankan tuanku (Pemangku Raja).

"Ia diadakan mengikut ketetapan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan, Perkara 43(1), yang membolehkan Pemangku Raja mengurniakan darjah kebesaran itu,” katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, meminta seluruh rakyat mematuhi undang-undang dan perlembagaan negeri dalam usaha menyelesaikan kemelut membabitkan Istana Kelantan sekarang.

Beliau tidak mahu rakyat terikut-ikut dengan mana-mana kumpulan dalam isu itu, sebalik mematuhi apa yang dikehendaki mengikut perlembagaan negeri.

"Saya nasihatkan kepada rakyat semua, dalam masa kekecohan ini supaya patuh kepada Perlembagaan, jangan dengar A dengar B, tetapi ikut Perlembagaan," katanya.


Sumber BHarian Online.

Tuesday, March 16, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tercicir

Assalamualaikum WBT

Laporan dari Utusan Malaysia.

Dua beradik jadi buruh kasar


Azizah Abu Seman (kiri) bersama anak-anaknya dari kanan, Mohd. Salam Nazri, Mohd. Shafirul Syafiq, Nur Sharina dan Nur Sharini di Kampung Sukamari di Pendang, Kedah, semalam.


PENDANG 15 Mac – Akibat kemiskinan dua beradik terpaksa mengorbankan alam persekolahan dan bekerja sebagai buruh kasar bagi mencari sesuap nasi. Si abang, Mohd. Shafirul Syafiq Nazri, 14, dan adiknya Mohd. Salam Nazri, 13, berhenti daripada sekolah sejak setahun yang lalu.

Tambah malang, Mohd. Salam juga tidak sempat mengambil peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan kini mereka berdua hanya mengambil upah mengangkut batu-bata dengan kadar upah RM50 sebulan.

Kedua-dua beradik ini tinggal bersama datuk dan nenek mereka, Abu Seman Abdullah, 56, dan Rojah Said, 56, di Kampung Sukamari di sini.

Dua lagi adik mereka, Nor Sharina dan Nor Sharini, enam tahun tinggal bersama ibu mereka Azizah Abu Seman, 36, di Charuk Kudung dekat sini.

Menurut Azizah, dia hanya bekerja di kedai menggoreng kerepek di Charuk Kudung dekat sini dengan upah sebanyak RM13 sehari.

“Saya memang nak anak-anak saya bersekolah kerana ia penting untuk masa depan mereka semua.

“Namun kami sekeluarga ada masalah kewangan dan anak-anak saya tiada kenderaan untuk ke sekolah,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Jelasnya, kedua-dua anaknya iaitu Shafirul dan Salam tinggal dengan ayah serta ibunya kerana kedua-duanya membantu ayahnya yang bekerja sebagai tukang rumah.

Salam memberitahu, dia dan abangnya, Shafirul memang mahu bersekolah semula namun kekangan kewangan memaksa mereka untuk berhenti sekolah.

“Saya kerja angkat batu-bata bermula pukul 8 pagi hingga 6 petang bersama datuk dan abang saya.

“Upah yang saya dapat saya beri kepada mak beli makanan untuk kami sekeluarga dan saya teringin sangat belajar semula di sekolah,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Zuraidi Rahim yang melawat keluarga tersebut hari ini berkata, pihaknya telah berbincang dengan Jabatan Pelajaran Negeri Kedah bagi menempatkan semula kedua-dua beradik ini ke sekolah.

“Mereka berdua akan ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Pendang dan mereka akan tinggal di asrama.

“Mereka akan masuk semula ke sekolah sebaik sahaja sesi persekolahan bermula pada minggu depan,” katanya.

Jelas Zuraidi, GPMS Kedah juga akan memberi bantuan wang persekolahan kepada dua beradik ini bagi memastikan mereka tidak tercicir daripada menuntut ilmu hanya kerana ketiadaan wang.Diluar sana, masih ada lagi yang tercicir dari mendapat pelajaran. Sedangkan kita hari ini disini, langsung tidak bersyukur dengan nikmat pelajaran yang Allah SWT berikan kepada kita. Bermalas-malasan, bermewah-mewahan dan mengeluh. Allahuakbar, sedarlah Raja Ahmad Fauzan. Lenamu sudah terlalu panjang. Syukurlah dan bantulah mereka yang memerlukan.

Saturday, March 6, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Pidato Dari Kemboja

Assalamualaikum WBT

Sempat aku singgah sendiri sebentar di PICC untuk menyaksikan Pertandingan Pidato Antarabangsa Piala Perdana Menteri 2010. Tiba di sana jam 9 sedang elok dengan PM mengkahiri ucapan beliau. Begitu ramai sekali yang datang menonton sehinggakan aku terpaksa duduk dilantai di bahagian belakang sekali. Pertandingan akhir ini mengumpulkan 8 peserta iaitu 3 untuk kategori nusantara dan 5 untuk kategori antarabangsa setelah 58 peserta dari 51 buah negara peserta melalui beberapa peringkat saringan. Kategori antarabangsa menampilkan peserta dari Rusia, Armenia, German, China dan Australia manakala kategori nusantara menampilkan peserta dari Malaysia, Indonesia dan Kemboja.

Apa yang mengejutkan saya ialah peserta Kemboja diletakkan dalam kategori nusantara, berbeza dengan tahun lepas, negara itu dimasukkan dalam kategori antarabangsa. Pada hemat saya, ianya adalah keputusan yang kurang bijak kerana Kemboja tidak menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.

Jailani Saleh, peserta dari kemboja meneruskan kesinambungan abang beliau, Nawawi Saleh, Juara kategori Antarabangsa tahun lepas. Klip video di sini. Hebat. Bahkan Jailani berupaya menewaskan 2 lagi peserta dari Brunei, seorang peserta dari Singapura dan 2 peserta dari Indonesia.

Keseluruhannya, program ini amat bagus untuk memapankan Bahasa Melayu sama ada di negara kita sendiri mahupun di peringkat antarabangsa. Secara peribadi, ianya memuaskan namun masih banyak lopong yang boleh diperbaiki.

p/s: minta maaf semua. tiada gambar atau video kerana ketidak mampuan saya dan google juga tidak mempunyai gambar berkaitan =P

Wednesday, March 3, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Buku Berpesta Lagi!

Assalamualaikum WBT

Kena mula simpan duit dah =)
Klik banner untuk lebih info. Gambar ini je yang ada buat masa sekarang.DAN, YANG TERBAEK DARI LADANG ADALAH.....
Ada kupon diskaun dari PTS. Klik jangan tak klik.


Jumpa kami di sana!