Tuesday, November 23, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Raja Nurliyana Raudhah

Assalamualaikum WBT

Aku buat posting ni khas untuk anak saudara pertama aku, Raja Nurliyana Raudhah Bt Raja Firdaus. Yana lahir satu hari lewat dari tarikh lahir aku, 12 September. Tanda-tanda dia akan jadi anak saudara kesayangan pak ngah dia. He3. Kecomelan dia? Tak perlu aku cakap, korang tengok lah sendiri kat gambar ni. Eksklusif aku ambil dari Facebook abang aku untuk tatapan korang.


Nampak garang je kan, tapi ujian yang Yana lalui, tak pernah terbayang oleh aku. Jantung berlubang. Yana sangat suka ditatang, menangis ketika keadaan yang sejuk dan lapar. Barangkali Yana menahan sakit, namun tak mampu diungkap seperti kita. Semoga Allah membri kekuatan kepada Yana dan mereka-mereka disekeliling Yana. Kerana Allah itu Maha Adil. DIA memberi ujian yang selayaknya untuk hamba-NYA.

Ketika ini aku hanya mampu berdoa untuk kesejahteraan Yana. Aku juga mengharapkan doa kalian agar semuanya selamat. InsyaAllah.

Monday, November 22, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Sekolah Rendah

Assalamualaikum WBT

Tiba-tiba aku teringat sekolah rendah aku. Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian 2. Tempat pertama aku mendapat pendidikan formal. Sekolah ni banyak kenangan dia. Kena rotan dengan bulu ayam plastik (besi sebenarnya) sebab tak buat keje sekolah, tackle awek (betol punya), masuk pertandingan memasak, bergaduh dengan budak selang 3 kelas, cikgu besar menangis masa umum keputusan UPSR dan banyak lagi kisah-kisah kurang matang yang aku tak pernah lupa walaupun dah 11 tahun meniggalkan sekolah. Aku try la tanya Pak Cik Google kot-kot dia ada koleksi lencana sekolah aku, dan aku tak dikecewakan.


Memang terbaik. Gambar hitam putih. Memang 'old skool'.
Dan lagi terbaik, Pak Cik Google bagitau, sekolah aku dah ada blog. Mantop. Sila klik disini. Dari gambar-gambar yang aku tengok kat blog tu, aku yakin ramai dah cikgu-cikgu yang mengajar aku dulu dah ukar sekolah atau pencen. 11tahun kot. Tapi ada yang masih disitu. Terima kasih cikgu-cikgu sekalian. Aku menjadi insan disini, hari ini kerana diri kalian.

Thursday, November 18, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Roti Sedap

Assalamualaikum WBT

Malam yang hening. Perut aku menginjak-injak kedasar, memberontak mahu diisi. Aku akur. Dengan langkah malas, aku turun mencari makanan yang halal. Dilema. Antara kedai mamak ataupun 'western' bajet.

Aku ke kedai mamak dulu, menjenguk makanan yang ada. Kemudian pandangan aku bertaut dengan mamak kedai tu. Tautan tu tak lama. Aku cepat-cepat blah. Risau pulak nanti, dilletak ubat guna-guna dalam nasi goreng mamak aku. Selang kedai air. Berdiri megah, kedai 'western' bajet yang agak berjaya. Aku tenung menu. Banyak, namun semuanya tak mampu menambat hati aku. Aku blah. Rugi pulak kalau aku bayar rm5 untuk makanan yang tak mempu memberi kepuasan.

Aku berfikir. Dalam keadaan perut yang tidak menyenangkan, aku ambil keputusan untuk makan roti. Selang kedai komputer, ada kedai runcit yang hidup segan mati tak mahu. Aku masuk dengan pantas, capai roti coklat kemudian bayar. Aku order air nescafe 'ais kurang'. Duduk dekat satu port yang memblehkan aku usha amoi-amoi yang singgah makan.

Suapan pertama. Kurang sedap roti ni.

Aku mengomel, "Tak sedap langsung roti ni. Roti apa la ni....". Aku selak plastik roti. "Ceh, patut la, roti cap 'Roti Sedap' rupanya ...".

Tuesday, November 16, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

kenal ke?

Assalamualaikum WBT

Suatu hari, di petang yang dingin. Aku bertegur sapa, berbahasa basi dengan kawan jauh yang dah lama aku tak tegur.

Bla...bla...bla.

Aku: Ko nak pergi mana pasni?
Mamat A: Aku nak pergi jumpa Pengarah JKR. Aku kenal dia.
Aku: Buat pe?
Mamat A: Borak-borak. [sambi-sambil buat muka agak-agak kerek]
Aku: Wow. Mantoopp.
Mamat A: hee... aku nak g jmpa anak dia je.
Aku: ceh! [dalam hati je la]

Inilah perangai oang kita. Sikit-sikit nak kerek. Bajet bagus. Aku kenal Dato' tu. Aku kenal Tan Sri ni. Aku kenal YB sana sini. Yang si Dato', Tan Sri dan Yb ni tak kenal pon. Jangan dok wat kerek sangat la.

Ada ko kenal Allah?blogger-emoticon.blogspot.com

Monday, November 15, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Profile

Assalamualaikum WBT

Bosan. Padahal 'Lab Report DSP' aku dah meronta-ronta minta disiapkan. Minta maaf la yer, tengah malas. Aku pun ambil keputusan untuk buat kerja yang aku paling suka sekarang ni iaitu, 'stalk status Facebook' dengan 'Blogwalking'. Kemudian aku terbaca pasal profil diri ikut tarikh lahir atau zodiak. Aku tak percaya benda tahyul ni. Tapi aku post sebab naktahu pendapat korang. He3.

Ini hanya untuk budak-budak lahir tarkh 1 hingga 14 September je ye. Kalau nak tahu yang lain, sila klik disini.

You symbolize a very happy-go-lucky approach in life. Whatever the surroundings may be, grim or cheerful, you remain unaffected. In fact, you spread cheer wherever you go. You are the leader of your group of friends and good at consoling people in their times of need. You dislike hypocrisy and tend to shirk away from hypocrites. They can never be in your good books, no matter what. You are very methodical and organized in your work. No amount of mess, hence, can ever encompass you. Beware; it is easy for you to fall in love….

Agak-agak korang, sama tak dengan aku? komen sket.

Friday, November 12, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Deklarasi AKU

Assalamualaikum WBT

Jam 8 pagi. Aku baru pulang dari kerja aku. Hujan renyai-renyai dan angin sejuk seolah-olah mahu mengajak aku tidur melayan keletihan bekerja. Bermalas-malasan kata orang muda. Tapi hati tua aku menegah. Mudanya perlu bekerja. Jangan dipenuhi serakah malas. Buruk akibatnya. Aku termenung sebentar. Facebook sudah. Inbox YahooMail sudah. Cybertrekker sudah. Harian Metro sudah. Utusan sudah. Apa lagi yang belum sudah? Kemudian teringat aku pada sesuatu. Akan artwork "Aku dan Sesuatu". Aku jiwang. Hati yang gersang sudah berbunga. Berbunga untuk menulis Deklarasi AKU.



Aku bukan Tok Guru Nik Aziz. Cuma cuba menjadi hamba yang taat.
Aku bukan Dr Syeikh Muzaffar. Hanya pengembara pengalaman mencari diri.
Aku bukan Dr Hamka. Hanya berkongsi abjad untuk panduan diri.
Aku bukan Justin Bieber. Hanya bersuara untuk didengari sendiri.
Aku bukan Norshahrul Idlan Talaha. Hanya merembat untuk kepuasan sendiri.
Aku bukan Tun Mahathir. Cuma mampu merencana diri.
Aku bukan Dr Rozmey. Hanya mampu mengais untuk sesuap rezeki.
Aku juga bukan siapa-siapa untuk kamu.
Aku tak mampu memuaskan nafsu serakah, kehendak liar kamu.
Aku tak mampu menjadi lain seperti kehendak kamu.
Biarlah aku menjadi aku.
Iringi aku menjadi aku.

p/s: Aku minat jugak kat artwork "Aku Dan Sesuatu" nih. Jiwang dulu-dulu. ha3.

Wednesday, November 10, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Shukri

Assalamualaikum WBT

Pada suatu tengahhari yang tenang selepas sesi Lab DSP, Nadhil (mamat macho) ajak aku jemput Adam (mamat hensem) di Putrajaya Sentral. Baru sampai dari Perak. Selesai salam, peluk, cium pipi (ala-ala pak Arab), kami bergerak pula ke Terminal Cyberjaya untuk menikmati juadah tenggahhari yang disediakan secara berbayar. Kemudian kami disertai oleh Amar (mamat sengal tahap lagi tinggi dari Raja Lawak). Topik tengahhari tu berkisar pasal Die Hard Quadrilogy, Transporter Trilogy, Transformer 3, Harry Potter 5 dengan netbook paling berbaloi untuk dibeli.

Bla... Bla... Bla... John Statham badan mantap macam badan raja. Bla... Bla... Bla... Die Hard 1 bosan. Bla... Bla... Bla... Die Hard 4 payah nak diterima akal. Bla... Bla... Bla... Transformer takkan habis sampai kiamat. Bla... Bla... Bla... Amar suka kat Harry.

Adam diam melayan ikan bakar. Penat kot. Kami sambung lagi.

Bla... Bla... Bla... netbook Dell terbaik dari ladang. Bla... Bla... Bla... Heroin Transporter 2 bernama Suki.

Tiba-tiba Adam bersuara "Shukri?". blogger-emoticon.blogspot.com
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Char Kuew Teow Special

Assalamualaikum WBT

Beberapa hari lepas, aku keluar pergi downtown dengan Nik. Saja-saja cuci mata. Ada juga pasang niat nak beli tali pinggang Levi's buatan Siam, tapi dompet aku asyik mengigil seminggu dua ni. Jadi aku tunda niat murni itu ke minggu hadapan. Pusing-pusing sekejap, perut pulak buat hal. Bukan minta dibuang, tapi minta diisi. Aku mula meninjau-ninjau kedai yang mampu memuaskan nafsu makan aku. Nik cadangkan kedai makan Char Kuew Teow. Aku follow tanpa banyak soal. Aku pilih meja yang agak strategik supaya aku boleh menjeling TV kedai sebelah. Kemudian peristiwa yang mencabar minda berlaku.

Brader ambil order datang. Tanpa berlengah, Nik pun tanya apa yang ada selain Char Kuew Teow. Brader tu pon dengan yakin menjawab Char Kuew Teow 'Spaksial'. Aku pun terus tanya "'Spaksial' tu macam mana?". Brader tu pon jawab "Ada udang... kerang...". Aku blur. Aku cuba kaitkan Spa dengan udang dan Sial dengan kerang. Tak tercapai akalku.

Melihat aku blur-blur, nik dengan pantas bagi tahu kat brader tu "Bagi Char Kuew Teow biasa, tak nak yang 'special'". Aku terkesima sambil tersipu-sipu malu. blogger-emoticon.blogspot.com

Monday, November 8, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tak Sedap Badan

Assalamualaikum WBT

Semenjak dua menjak ni aku rasa tak sedap badan. Angkat punggung salah, letak punggung pun tak kena blogger-emoticon.blogspot.com. Harian Metro selalu cakap kalau ada benda-benda buang tebiat ni, alamat dah tak lama la usia aku di muka bumi ni blogger-emoticon.blogspot.com. Tapi aku enggan percaya. Atau apakah mungkin kuliah Digital Signal Processing sebentar lagi yang membuatkan badan aku kurang enak? blogger-emoticon.blogspot.com.

Friday, November 5, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Warga Asing Melimpah Ruah

Assalamualaikum WBT

Hari ni aku amatlah bosan. Dok kat bilik tengok internet, pastu internet tengok aku pastu blogger-emoticon.blogspot.com. Jadi aku pun bukalah Harian Metro Online. Saje nak memenuhi kehendak membaca aku blogger-emoticon.blogspot.com. Hehehe. Pastu aku terbaca berita pasal warga Iran mati sebab telan syabu. Aku tak kesian langsung dengan diaorang ni, bahkan aku bengang blogger-emoticon.blogspot.com.

Aku tengok warga-warga asing ni dah semakin membiak di sini. Bukan aku nak menidakkan hak diaorang untuk melancong di negara Malaysia yang aman damai ni, tapi aku bengang bila diaorang datang bawak dadah. Cukup-cukup dah la dengan makmal dadah kat Malaysia ni. Tak payah nak import eksport pon.

Pastu ada pulak, yang bijak pandai kat Parlimen tu cadang nak bagi kerakyatan kat pelajar-pelajar warga asing nih. Aku pelik banyak dengan cadangan ini. blogger-emoticon.blogspot.com Takde pekdah langsung kot.

Aku harap pihak kerajaan amik port pasal keluar masuk warga asing nih, sebelum terlambat. Sekian.

Monday, November 1, 2010

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Yang Tiada Di Media Sempena Perlawanan Akhir Piala Malaysia

Assalamualaikum WBT


Gambar ini adalah sesuatu yang media samada tv1,tv2,tv3, ntv7, tv8, tv9, Astro Arena, Astro Awani, Berita Harian, Utusan dan lain2 takkan tunjuk selama mana hayat dikandung badan :takot:. Yang jahat pandai je cari nak buat bahan nak tunjuk. Sekali sekala apa salahnya letak yang baik-baik kan blogger-emoticon.blogspot.com. Ha3. Smalam aku tengok berita dengan pak cik aku. Ada orang tumbangkan lembu kat Galas. Kempen Pilihanraya beb. Belum Raya Haji dah tumbang dah lembu. Unta tak dak ka?blogger-emoticon.blogspot.com

p/s: ni link untuk gambar tersebut, bagi mereka yang ada MukaBuku sahaja.
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

teringat dulu-dulu

assalamualaikum wbt

Tadi aku bangun awal. Dalam pukol 9 pagi camtu. Itu sudah cukup bagus untuk pelajar yg ambil satu subjek je sem ni. :wala: Pastu macam biasa, aku akan bukak FB. Terbengkalai lah hasrat aku nak mandi pagi untuk kesekian kalinya.:tsk: Sedang elok pulak recent news dia plak tunjuk gambar Binding Camp budak-budak SRM. Lantas, tanpa membuang masa, aku teringat kenangan enem (bahasa Jawa untuk enam) tahun aku kat MMU.

Banyak jugak menda-menda yang mendatangkan faedah yang aku join dulu-dulu. Tapi aku paling suka program outdoor. Kalu program indoor, maka aku akan cuba untuk join team teknikal dan taktikal. kadang-kadang team masak atau main pondok-pondok pon bole:inlove:


Tapi apa aku nak pesan kat budak-budak (kalau ada yg baca blog aku la), kalau boleh jangan la biarkan keseronokkan tu sementara je, jadikan ia sesuatu yang akan diingati dan dikenang bila dah tua macam aku ni :okay: