Friday, December 30, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Smartphone Masa Khutbah

Gua tiba di masjid untuk menunaikan solat jumaat. Gua pilih port yang paling awsome yakni bawah kipas. Gua di apit oleh seorang pak cik 40-an dan brader keje pejabat. Selesai buat apa yang patut, gua amik duduk yang paling hensem. Gua pandang kiri, salam dengan brader keje pejabat, kemudian dia sambung main iphone. Gua pandang kanan, salam pak cik, kemudian dia sambung main blackberry.

Tiba masa, khatib mulakan khutbah. Gua pandang sebelah kiri, brader tu dok khusyuk baca anime naruto dalam iphone. Gua pandang kanan, pak cik tuh dok reply comment Facebook kat Blackberry.

Gua geleng kepala je lah.


Tuesday, December 27, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Samun RM20 atau RM6.5 Juta?

Poyo dan Din dipertemukan disebuah penjara yang tidak didedahkan demi keselamatan pesalah. Oleh kerana kedua-duanya adalah ahli baru, maka mereka mulakan dengan sesi taaruf atau suaikenal.

Poyo: Nama?

Din: Din. Macam kenal je lu ni...

Poyo: Mana boleh tak kenal. Cet.... Gua nama Poyo...

Din: 0o0...

Poyo: Kenapa masuk sini?

Din: Samun RM 20.

Poyo: Lor... kena brape tahun?

Din: 3 tahun. Lu kena brape tahun?

Poyo: Setahun je...

Din: Lu samun RM 5 ke?

Poyo: Tak lah...gua samun RM6.5 Juta....

Din: (@=_=)

Gambar diatas tiada kena mengena dengan sesi dialog diatas. Hanya untuk rujukan semata-mata.

Saturday, November 26, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

OH! Random #1

Assalamualaikum WBT

Abes keje pagi tadi, gua pandu kereta rilek-rilek pulang ke rumah. Saje amik angin pagi. OK, ini tipu, pasal aku bukak aircond. Saje tengok matahari pagi. Baru betul. Sambil-sambil tu, gua bukak radio Hot FM. FBI ni boleh tahan bangang pagi-pagi ni.

Sedang elok dok tunggu traffic light depan rumah, aku di hiburkan dengan prank call (panggilan hangit) oleh FBI kepada cikgu muda. Dipendekkan cerita, FBI ni jadi orang kat Kementerian Pelajaran dan nak transfer cikgu ni pegi Sarawak. Punyalah cuak diaorang ni dan memang tak nak pegi, siap bagi alasan ada masalah kesihatan dan kena duduk dekat klinik atau spetal.

Abes prank call, gelak-gelak.

Gua terpikir, Sabah dan Sarawak tu Malaysia jugak, tapi dia punya tak nak pegi tuh, macam nak pegi berperang. Sampai bila agaknya anak-anak di Sabah dan Sarawak akan mendapat pendidikan yang bagus seperti di Semenanjung. Jauh lagi la nampaknya nak capai Wawasan 2020.

Satu lagi... kepada PAGE, tak payah dok galak sangat nak adakan balik PPSMI tu...elok korang perjuangkan nasib pendidikan anak-anak di Sabah dan Sarawak.


Wednesday, November 23, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Macam Tak Update Je

Assalamualaikum WBT

Lama dah tak update blog nih. Nak buat cmne, tak de cerita menarik nak gua kasitau. Buat diam sude :P.

Mungkin gua akan cari masa untuk update blog pasni. Mungkin gua terpaksa kurangkan masa tengok movie kat opis. ohhh...

Sunday, October 30, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Fish

Syait....Syait....Syait....

For the first time, feeling so lonely, so abandoned.



Fishhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....................

Saturday, October 29, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Final Piala Malaysia

Piala Malaysia ni prestij dia dah 91 tahun.

Perkara paling bangang berlaku pada Final PM 2011 ialah harga tiket RM50 untuk tempat duduk terbuka.

Nampak sangat F@^|^ nak ambil kesempatan dengan peminat...

Friday, October 21, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Demo Di Masjid UIA: Prof Aziz Bari

Assalamualaikum WBT

Dengar cerita ramai yang berkumpul di hadapan Masjid UIA lepas solat Jumaat untuk membantah penggantungan Prof Aziz Bari.


Gua pernah jumpa dia masa gua dengar ceramah pasal PPSMI dulu. Masa tu antara penceramahnya ialah Prof Dr Abdul Aziz Bari, Prof Dr Shahrir Mohd Zain, Prof Emeritus Dr Abdullah Hassan dan Datuk Dr Hassan Ahmad.

Prof Aziz Bari ni seingat aku masa ceramah hari tu memang dia bercakap PPSMI dari segi perundangan.

Nak cakap lebih pasal Prof Aziz Bari ni rasa tak sesuai pula sebab hanya ketemu sekali. Itu pun jauh2 je.

Pepehal pun, aku rasa tindakan menggantung perkhidmatan beliau adalah sangat tidak relevan.

Thursday, October 20, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Busuk

Adohai yai nye pun. Benda busuk buat apa simpan? Dah gua pulak yang merana dek kebusukkan itu. Dah tu ada motivation talk, gua yang wangi ni dihantar. cet!

Wednesday, October 19, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Anda di mata orang lain

Assalamualaikum WBT

Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.
Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,

“Siapa yang nak duit ini?”.

Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.

“Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu.”

Dia berdiri mendekati hadirin. Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk.
Lalu bertanya lagi,

“Siapa yang masih mahu duit ini?”
Jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang.

“Baiklah,” jawabnya,

“Apa jadinya bila saya melakukan ini?”

Ujarnya sambil menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek-lenyekkan dgn kasutnya. Meski masih utuh, kini wang itu jadi amat kotor,lusuh dan amat renyuk.

"OK, sekarang masih ada yang berminat?”.
Tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak.

Hadirin sekalian, Anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting. Apapun yang terjadi dengan wang ini, anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya.

Biarpun renyuk,lusuh dan kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga..

Dalam kehidupan ini, kita pernah beberapa kali terjatuh, terkoyak, dan dipenuhi kotoran akibat keputusan yang kita buat & situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu.

Dalam keadaan seperti itu, kita merasa tak berharga, tak bererti.
Padahal apapun yang telah & akan terjadi, anda tidak pernah akan kehilangan nilai di mata mereka yang mencintai anda, lebih-lebih lagi di mata Tuhan.

Jadi walau bagaimana kotor pun anda, kita masih mempunyai nilai yang tersendiri. Sayangilah diri anda, bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal kerana diri kita sebenarnya amat berharga.

Dan jangan terlupa kita adalah makhluk Allah yang di pandang sama, hanya iman dan takwa yang membezakan kita..

Kredit kepada Azharidzuan Abu Bakar.

Monday, October 17, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Malaysia’s middle class — The New Poor

Assalamualaikum WBT.

Korang baca la artikel ni. Sangat bagus. Some of the quotes

"First, how did we come to an alarming situation where 55 per cent of Malaysian households earn less than RM3000 per month?"

"How “transformational” is a RM500 handout going to lift these households out of their current income trap?"

"Aside from all the other one-time off cash gifts to students; civil servants; pensioners; the budget is most glaring in its almost non-existent plan to improve the livelihoods of Malaysia’s middle class."


Thanks to Aini Fairus for the tips :)

Thursday, October 13, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Balik Kampung Beraya

Assalamualaikum WBT

Gua bakal balik kampung kejap lagi dan akan kembali ke Subang pada hari Sabtu dan pada malamnya akan mula menyemakkan kepala dan menyesakkan dada dengan kerja-kerja ofis.

Sementara di kampung, jangan harap gua baca emel ...@*m. Jangan dok kejar sangat kerja tuh. Buat kerja berpada-pada sudah, ngam-ngam amaun yang diaorang bayar kat kita. Ye dok?

Monday, October 10, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tidak cukup tidur bahayakan nyawa

Assalamualaikum WBT

Aku petik Berita Harian...

48 dan 15 peratus berisiko mati sakit jantung, angin ahmar

LONDON: Kajian terbaru menunjukkan tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal dan mental tetapi kini masalah tidur tidak cukup semakin meningkat, dengan penyelidikan membuktikan seorang daripada setiap lima orang, berasa letih luar biasa dan seorang daripada 10 mengalami keletihan berpanjangan.

Pengarah Pusat Tidur Universiti Glasgow, Profesor Colin Espie, berkata tidur ialah cara semula jadi yang membekalkan rehat, pemulihan dan tenaga kepada manusia dan tiada sesuatu lain yang melakukan perkara sama.
Bagaimanapun, ramai daripada kita menganggap tidur cuma satu komoditi. Kita tidak menghormati pengambilan tidur nyenyak mencukupi, menganggap ia seperti pengacau. Mendapatkan tidur nyenyak pada waktu malam tidak pernah dianggap penting, katanya.
Menurut kajian Universiti Warwick menunjukkan mereka yang tidur kurang enam jam sehari dan terganggu berisiko 48 peratus menghidap atau meninggal dunia akibat sakit jantung dan 15 peratus risiko menghidap atau mati akibat serangan angin ahmar.

Amalan tidur lewat dan awal pagi sebenarnya umpama bom jangka kepada kesihatan. Jadi, bertindak sekarang untuk mengurangkan risiko menghidap penyakit membahayakan nyawa seperti itu, kata penulis bersama kajian, Profesor Francesco Cappuccio.

Lelaki berusia lebih 65 tahun yang kurang tidur nyenyak yang cukup berisiko tinggi mendapat tekanan darah tinggi, menurut kajian terbaru Fakulti Perubatan Harvard. Kajian ke atas 784 pesakit, yang disiarkan dalam jurnal Hypertension, mendapati mereka yang kurang mendapat tidur nyenyak berisiko 83 peratus mendapat penyakit itu berbanding yang tidur nyenyak yang panjang.

Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar dan masalah kesihatan lain.
Kurang tidur menyebabkan tekanan pada tubuh, memaksa jantung berdegup lebih pantas, kata pakar. Namun tidur yang terlalu panjang, lebih sembilan jam, mungkin juga menjadi petanda kepada penyakit termasuk kardiovaskular.

Satu kajian ke atas 472 pesakit obes, yang disiarkan dalam International Journal of Obesity, membabitkan peserta memakan 500 kurang kalori setiap hari, disertai senaman kebanyakan hari. Mereka yang tidur terlalu pendek atau terlalu lama kurang kehilangan berat badan dalam tempoh enam bulan. Agensi

Huh...ni kena cari keje lain nih...

Friday, October 7, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Ketika Marah

Assalamualaikum WBT

Bersarang sudah blog ni. Tak sempat nak update. Diri sendiri pun tidak terurus. Kerja gua sekarang ini amat memberi tekanan, sebabnya pelanggan yang gua jaga ni semua jenis kritikal, jenis bayar juta-juta. Banyak kali gua rasa marah, tertekan dan yang seangkatan dengannya. Gua berjumpa dengan satu artikel. Gua cedok separuh untuk jadikan peringatan untuk kita semua. Lebih, lu orang kena baca kat blog Bahrudin Bekri. K.

Bagi memahaminnya, saya tahu saya perlu mencari 'sesuatu' yang patut, dan pada ketika mencari apa yang patut itulah, baru saya tersedar sesuatu pada perkataan 'berlapang dada' dan 'sabar'. Itulah perkataan yang disalahfahamkan sejak sekian lama. Berlapang dada itu tidak terjadi sekiranya kamu tidak marah, tidak kecewa dan tidak sedih. 'Berlapang dada' dan 'sabar' adalah proses selepas rasa marah, sedih dan kecewa itu datang.

Tidak ada istilah 'berlapang dada' dan 'sabar' sekiranya kamu tidak merasai kecewa, tidak merasai sedih dan marah. Yang ada, adalah manusia yang tidak ada perasaan.

Itu saya yakin kerana, bagaimana kita mahu memahami hadis ini? Daripada Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang yang kuat itu bukan terletak pada kemampuan berkelahi, tetapi orang yang kuat itu adalah yang dapat mengendalikan diri mereka ketika sedang marah.”

Adakah maksud hadis itu, difahami sebagai tidak boleh marah?

Begitu jugalah dengan hadis ini, riwayat Iman Ahmad. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Jika salah seorang antara kalian marah sedang pada saat itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Namun jika tidak hilang juga marahnya, maka hendaklah ia berbaring.”

Apa yang jelas, cara mengawal marah itu yang ditekankan, kerana marah, kecewa dan sedih itu sendiri datang tanpa kita bersedia.

Sunday, August 28, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Iklan Raya 2011: Almari Baru

Assalamualaikum WBT

Please view this video and start appreciative your parents.


0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Ucapan Aidilfitri 2011

Assalamualaikum WBT

Dengan ini, gua mewakili diri sendiri ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Gua tak nak cakap banyak, yang mana ada dosa ngan gua, cepat minta maaf.

Sekian.

Monday, August 8, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tak Best Langsung

Assalamualaikum WBT

Entry ni gua letak password. Pasal pe? Menda ni agak sensitif untuk sesetengah orang. Habis tu kenapa gua tulis jugak? Sebab dengan menulis hati gua jadi lega sikit sebanyak.

Nak baca jugak, sila tinggal emel di ruangan komen. Tak semua akan dapat password tu. Sorry guys.


Saturday, August 6, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Ramadhan Di TTdI

Assalamualaikum WBT

Ramadhan tahun ni memang berbeza dengan apa yang gua lalui tahun-tahun sudah. Berbuka dan bersahur di ofis. Semua benda baru yang gua rasa. Lelah menghandle kerja dan masalah pejabat sambil berpuasa memang mencabar iman gua yang tak berapa kukuh ni.

Berbuka bersama dengan ofismate gua ni agak happening. Dia punya energy lain macam orang cakap. Sebelum tu dalam kol 4 semua muncung macam itik =p. Paling semangat bila time manager balik dan pegi bazaar Ramadhan. Semangat dia macam Malaysia layak pegi World Cup.

Jarang benar gua tinggal solat terawih berjamaah, sekarang ni baru masuk 6 Ramadhan, dah 3 kali gua solat terawih sendirian. Rasa rugi pun ada tak dapat berjamaah, tapi tak pe, janji buat, ye dak?

Pepehal pon, gua bakal merasa Aidilfitri di perantauan tahun ni. Gua ingat nak buat ucapan kat TV3 la. Boleh tak?

Thursday, July 28, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Sibuk-Sibuk

Assalamualaikum WBT

Sibuk jugak gua kebelakangan ni sampai perkara-perkara tulis blog gua kena tolak tepi.

Ni pun tengah sibuk. Tak boleh nak update panjang-panjang.

Hik...Hik...Hik...Hik...Hik...Hik...

Saturday, July 16, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Pagi Yang Tenang

Assalamualaikum WBT

Pagi-pagi tenang tanpa kes ni elok gua Mudah.my. Search superbike 250 murah-murah. Mana tahu ada orang desperate nak tolak.

Rasa macam ada yang tak kena je. Hati rasa kurang senang.

Gua terdengar suara hati kecil gua berkata "duit makan pon ngam-ngam, ada hati nak beli superbike.".

Gua tutup Mudah.my, sambung buat keje.

Sunday, July 10, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Hikayat Negeri Atas Angin

Assalamualaikum WBT

Adapun negeri Atas Angin itu aman damai kerana diperintah oleh Sultan Ahmad yang saksama. Dek kerana besarnya kerajaan Atas Angin itu, Sultan Ahmad membahagi negerinya kepada daerah-daerah yang dikepalai oleh memanda menteri yang dipilih oleh sekalian rakyat jelata.

Negeri yang aman makmur itu dilimpahi rahmat Allah, dikurnia rezeki yang tidak putus. Ada yang bersyukur, namun ada juga yang menjadi bongkak dan tamak. Memanda Penghulu Menteri yang dulunya menjadi sanjungan rakyat dan harapan raja untuk mengurus negeri mula lupa diri dan tanggungjawab. Segala apa yang dilakukan hanya untuk kebaikan sendiri dan pengikutnya sahaja (kroni).

Kebajikan rakyat negeri Atas Angin mula terabai. Rasuah berleluasa di kalangan memanda menteri. Kekayaan negeri hanya dikongsi antara mereka yang berkepentingan sahaja. Yang kaya seperti Orang Kaya Seman-pengedar gula dan Orang Kaya Dalik-tauke padi, semakin kaya. Yang kurang kaya seperti Jali-nelayan dan Sura-pesawah, semakin terhimpit hidup. Harga barang keperluan seperti beras dan telur di naikkan harga.

Akibat hidup yang semakin tertekan, Jali dan Sura ingin mengadap Sultan menyampai rasa. Hebohlah satu negeri Atas Angin yang Jali dan Sura ingin berjumpa Sultan Ahmad. Setelah mendengar perkhabaran bahawasanya ada rakyat yang ingin menghadap, Sultan Ahmad memberi perintah agar Jali dan Sura dibawa menghadap.

Dek kerana takut segala perbuatannya terbongkar, Penghulu Menteri mula mengatur rancangan. Mulanya disebarkan, sesiapa yang berani menghadap Sultan Ahmad akan dihukum penjara. Keduanya, pengawal-pengawal dikerah berkawal sekitar rumah Jali dan Sura agar mereka berasa gentar. Ketiganya, di beri arahan kepada Panglima dan Bentara agar pergi menahan Jali dan Sura, dan gunakan kekerasan jika perlu.

Dengan menggunakan kekuatan dan kebijaksaan, Jali dan Sura berjaya juga sampai di Istana Sultan Ahmad. Namun kelihatan ratusan pengawal berkawal di kawasan istana. Langkah Jali dan Sura tersekat. Sultan Ahmad pula dihasut oleh Penghulu Menteri bahawasanya, Jali dan Sura telah memberontak dan ingin membunuh baginda. Dek kerana terlalu percayakan Penghulu Menteri, Sultan Ahmad menitahkan agar Jali dan Sura ditangkap dan dihukum bunuh tanpa bicara.

Dek kerana keputusan yang terburu-buru itu, maka hancurlah kerajaan negeri Atas Angin. Huru-hara disana-sini. Penghulu Menteri dan sekalian pengikutnya lari meniggalkan Sultan Ahmad sendirian. Rakyat mula berhijrah mencari perlindungan di negeri lain. Runtuh sekelip mata kerajaan Atas Angin yang gemlang dan terbilang itu.

Kata orang tua, hilang rakyat maka hilanglah daulat raja.
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Jangan lacurkan Sastera

Assalamualaikum WBT

Gua terbaca entri dari Burhanuddin Bekri. Buku dia ada 2-3 biji gua baca. Lu orang tilik tulisan dia ni....

Sastera itu bukan berkenaan wang. Sekiranya sastera itu berkenaan wang, kamu umpama melacurkan sastera itu sendiri. - Burhanuddin Bekri


Kalau lu orang nak baca lebih-lebih, lu orang pergi kat blog dia - Keindahan Itu Dingin.

Tuesday, July 5, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Nak Beli Motor Pun Pikir Macam Nak Beli Rumah

Assalamualaikum WBT

Gua tengok kat Singapura, India ngan Indonesia jual murah-murah je moto ni especially superbike. Kat Malaysia ni tak pernah nya murah. Katanya nak jaga Modenas tak nak kasi bungkus. Tapi modenas buat motor tak pernah lawa. Dah 15 tahun buat motor, masih lagi buat kapcai. Memang nanti bungkus la Modenas tu. Nak beli yang import punya dah nak kena hutang bank pulak. Nak beli motor register Singapore/Thailand, mahal nak gila dia punya road tax ngan insurans.

Bila anak muda sokong pembangkang, mulalah kata anak muda tak kenang budi. Pada hal dah 15 tahun tak pernah nak maju. Yang makan tak cukupnya ialah anak muda yang tak makan rasuah macam gua ni.
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Kotor ke BERSIH?

Assalamualaikum WBT

Gua nasihatkan kepada lu orang, dari hari ini sampai ke 10 Julai, lu orang jangan la pakai baju kaler kuning. Jersi bola Malaysia yang kaler kuing tu pon jangan dipakai dalam tempoh idah ni.

Nasib tak baik, ke lokap la jawabnya.

Kalau boleh, lu orang kotor-kotor sket, kalau BERSIH-BERSIH sangat nanti kena sembur ngan water cannon.

Gua pelik banyak, ada yang kena tangkap sebab pakai baju kuning dan edar risalah. Yang kena tangkap tu semua orang biasa-biasa. Kalau betul-betul nak tangkap, tangkap la Datuk Ambiga tuh. Terang tang, tang, tang dia pengerusi penggerak BERSIH.

Friday, July 1, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Obesiti Murid...

Assalamualaikum WBT

Pagi tadi gua ada tengok MHI. Isunya, 1Murid 1Sukan. Pastu ada la dia panggil budak-budak dari Kelab Stealth Shah Alam buat demo. Boleh tahan jugak la budak-budak umor 6-12 tahun ni main kayu Silambam dengan Nunchaku.

Bila ditemuramah, Pengasas kelab ni kata untuk meyambut seruan kerajaan "1Murid 1Sukan" dan jugak untuk mengurangkan masalah obesiti kanak-kanak Malaysia.

Gua jeling-jeling budak-budak dalam TV tu. Tak de sorang pon yang obesiti.

Dengan ini kelab ini tidak mencapai tujuan penubuhan dan budak-budak obesiti still tengah main PS3 di rumah.

Tuesday, June 28, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

A Samad Said | Unggun Bersih | The Real Artist

Assalamualaikum WBT

The real artist. Bergetar jiwa mendengar suara Pak Samad. Layankan Unggun Bersih.
Tak dapat play? sila ke soundcloud.com





Puisi : A. Samad Said
Muzik : Az Samad

Unggun Bersih

Semakin lara kita didera bara—
kita laungkan juga pesan merdeka:
Demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.

Lama resah kita—demokrasi luka;
lama duka kita—demokrasi lara.
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!

Dua abad lalu Sam Adams berseru:
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
Tak diperlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.

Kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu.
24—25, 6.11. A. SAMAD SAID

Release date: Jun 27, 2011

Friday, June 24, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Lain Macam Je Bila Dengar ...

Assalamualaikum WBT

Masuk kali ni dah 12 kali gua dok ulang lagu Barakallah dari Maher Zain untuk hari ini sahaja. Gua pun pelik jugak dengan keadaan ini. Gua jadi musykil, keliru. Orang kata lagu ni sesuai untuk bakal atau yang dah kahwin. Gua masih bujang.

Gua berfikir panjang, menyelami jiwa mencari asbab...

.
.
.
.
.
.

Gua rasa mungkin sebab gaji baru masuk, jadi perasaan nak kahwin tu jadi lain macam.
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Abang Taib Mahmud Angkat Sumpah Sudah

Assalamualaikum WBT

Tan Sri Abdul Taib Mahmud mendahului 71 orang ADUN lain mengangkat sumpah pada sidang DUN yang pertama - Petikan The Borneo Post.


Orang kata yang pertama angkat sumpah ni biasanya Menteri Besar/Ketua Menteri.

Gua dengar dulu masa pilihanraya ada (k)ura-(k)ura mengatakan SELAIN Taib Mahmud akan jadi KM. Sekarang masih lagi kabur kerana tiada pengumuman rasmi samaada dari PM atau BN Negeri Sarawak.

Mungkin Abang Taib akan terus berkuasa dan menjarah balak Negeri Sarawak untuk 2-3 tahun lagi? Itu masih misteri...

Thursday, June 23, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Perihal Penunggang Motor

Assalamualaikum WBT

Tengok berita seminggu-dua ni, gua jadi kecut perut. Gua ni pemberani orangnya (cewah) tapi bila mengenangkan mati, perut mana tak kecut. Ye dak?

Berita ni jenis berita penunggang motor mati kepala terpenggal dari badan dilanyak lori 16 tayar. Sedang elok pulak gua sekarang pergi kerja naik motor. Kadang-kadang je gua bawak laju. Pasal gua tahu, motor yang gua bawak tu bukan tahan sangat, kena nasib tak elok, barai enjin tengah jalan.

Yang menjadikan gua kecut perut tu sebab kebanyakkan kes yang gua baca, bukan salah penunggang motor pon, banyak eksiden tu berlaku sebab kecuaian kenderaan lain yang lagi besar dari motor. Akibatnya, penunggang motor yang berhemah macam gua ni yang kena teruk.

Acap kali.... acap kali.... acap kali dah gua berdepan situasi sipi-sipi nak eksiden nih. Mujur Allah sayang lagi kat gua.

Kalau lu orang bawak kereta atau lori, gua nasihatkan, prihatin sikit la kot kat penunggang motor ni. Ye.

p/s: gua tak sanggup nak letak gambar-gambar yang gua jumpa. semua jenis terburai otak.

Sunday, June 19, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Pemuda UMNO akan teruskan perhimpunan di ibu negara 9 Julai

Assalamualaikum WBT

Dah pulak dah...

Pemuda UMNO akan teruskan perhimpunan di ibu negara 9 Julai

REMBAU 18 Jun - Pergerakan Pemuda UMNO tetap akan mengadakan perhimpunan di ibu negara pada 9 Julai ini walaupun terpaksa berhadapan dengan tindakan daripada pihak berkuasa.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, sehubungan itu pergerakan tersebut memohon maaf kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sekiranya mereka gagal mematuhi nasihat beliau agar tidak mengadakan perhimpunan berkenaan.

"Semalam, saya telah memaklumkan kepada Hishammuddin dan mengatakan ini bukan keputusan saya seorang tetapi keputusan sebulat suara Pemuda UMNO.

"Maka Pemuda UMNO akan meneruskan perhimpunan itu kerana kita tidak menyokong perhimpunan yang dianjurkan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada tarikh yang sama," katanya sewaktu ditemui pemberita di Hutan Lipur Gunung Datuk dekat sini hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau menegaskan, perhimpunan Bersih jelas membawa agenda pembangkang, walaupun digerakkan melalui pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Sebenarnya platform mereka bukan menuntut pilihan raya yang bebas dan adil tetapi untuk memberi gambaran kepada dunia bahawa negara ini tidak menghormati demokrasi, tidak mengamalkan kebebasan dan tidak bagus.

"Apa yang Pemuda UMNO hendak lakukan adalah menunjukkan suara rakyat bahawa kita tidak dimonopoli oleh suara pembangkang, selain memorandum menyokong sistem pilihan raya dan demokrasi yang diamalkan selama ini," tegasnya.

Katanya, Pemuda UMNO sedia berhadapan tindakan pasukan keselamatan kerana keputusan untuk berhimpun dan berarak pada 9 Julai depan telah dibuat dan ia pasti berlaku.

Khairy juga menjelaskan, Pemuda UMNO akan memohon permit daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengadakan perhimpunan itu.

"Kalau polis tidak benarkan, kita akan tetap teruskan kerana itu hak kita. Kalau Bersih boleh buat, kita juga boleh buat. Kita juga ada mesej yang hendak disampaikan," tegasnya.

Beliau juga mahu Pemuda UMNO tidak melakukan sebarang provokasi kepada mana-mana pihak ketika perhimpunan dan perarakan itu diadakan kelak.

"Perhimpunan Pemuda UMNO tidak ada kaitan dengan Bersih mahupun apa yang hendak dilakukan oleh Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa)," jelas beliau.

Kelmarin, Pemuda UMNO mengumumkan pendiriannya akan mengadakan perhimpunan pada 9 Julai ini bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong mengenai cadangan membaik pulih sistem demokrasi di negara ini.


[Petikan UTUSAN MALAYSIA 19 Jun 2011]

Hari tu kemain kutuk ye. Diaorang nak join tu sebenarnya, tapi malu-malu plak kan. Dan lama tidak me'monyetkan' diri sendiri ye dak. Tak pe - tak pe, sama-sama le kena sembur dengan air garam ye.

Saturday, June 18, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Beriani AtTaqwa

Assalamualaikum WBT

Elok-elok gua tidur, gua mendapat satu panggilan dari pejabat. Oleh kerana ada kekeliruan dalam jadual syif maka ada staf yang tak tahu dia kena kerja syif tu. Jadi gua dengan rela hati ganti syif dia.

Gua kerja macam biasa je. Tak ada yang pelik.

Oleh kerana hari tu hari Jumaat, makanya gua wajib pergi sembahyang Jumaat.

Lepas siap sembahyang Jumaat, ofismate gua ajak layan nasi beryani depan masjid. Ramai juga yang beratur. Perkara pertama untuk dinilai pada nasi beryani ialah kepanjangan nasi itu. Makin panjang makin sedap. Dan ternyata nasi beryani ni agak panjang. Oleh kerana lauk kambing sudah habis, makanya gua amik ayam merah.

Meja penuh pulak. Gua dengan ofismate gua nekad makan tepi divider jalan. Dugaan hari Jumaat, tiba-tiba hujan pulak. Nasib baik renyai-renyai. Jadinya agak banjir la pinggan beryani gua dengan tanbahan air hujan. Dah bawah khemah tu penuh, gua makan sambil berdiri je. Nasib baik kesedapan nasi beryani tu membuatkan gua lupa gua sedang berdiri.

Selesai makan, gua rasa tak sedap hati. Mungkin mainan perasaan je. Gua keluarkan dompet. Makin berdebar pulak rasanya. Gua jeling manja dalam dompet gua, ngam-ngam RM 10. Nasib baik harga beryani RM 7.


Lain kali, check baki dalam dompet sebelum makan.


Monday, June 13, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Kemeja

Assalamualaikum WBT

Gua ni jenis orang yang merendah diri. Merendah diri ni termasuklah dengan memakai pakaian second hand sama ada gua warisi dari abang atau ayah gua. Kadang-kadang gua pergi supermarket, tertengok jugak baju yang berkenan di hati gua. Gua tengok tag harga, kemudian gua seluk poket seluar. Kempis. Gua letak balik baju tu perlahan-lahan. Gua ingat baik gua gunakan RM10 balance dalam poket buat minum teh ais kedai Asmadi.

Tapi tadi, perasaan merendah diri yang gua sedia tanamkan sejak kecil tersentap. Sambil makan tengahhari, ofismate gua cakap, "Brapa umor?". Sambil mencicip ayam gua jawab, "Baru masuk 24". "Lu nampak tua, macam nak masuk 30-an je." ofismate gua menambah. Gua sentap. Ayam masak blackpepper yang awal-awal sedap, tiba-tiba jadi tak sedap. "Sebab muka gua matang sikit kot" gua jawab tenang. Ikut sunnah Rasullulah, yakni bersabar. Ofismate gua menjawab penuh yakin "Gua rasa bukan sebab muka lu. Gua rasa sebab baju lu kot".

Gua sengih jelah. Nak buat macam mana, dah baju tu gua warisi dari ayah gua. Memang la gua akan nampak matang sikit.

Sekarang ni gua di persimpangan, nak beli baju kemeja baru ke simpan duit lebih buat belanja kawen?

Apa kata lu orang?

Monday, June 6, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

1% Imun HIV

Assalamualaikum WBT


Mesti lu orang tertanya-tanya, mengapa gua sudah lama tidak update blog? Kemana gua yang hensem ni menghilang? Ye dak? Tapi gua takkan jawab semua itu. Mungkin gua akan story dekat lu orang dalam entri seterusnya.


Gua ada terbaca dalam yahoo! news bahawasanya, kemungkinan besar cure HIV sudah dijumpai. Iye benar. Ini kerana seorang pesakit telah didapati sembuh dari HIV setelah membuat pembedahan sumsum dari seseorang yang imun terhadap virus HIV. Iye benar. Terdapat 1% dari kalangan populasi dunia ini imun terhadap virus HIV. Mengapa aku baru tahu ada orang imun terhadap HIV. Dengan ini, maka terbuktilah satu lagi kebenaran Al Quran yakni semua penyakit itu ada penawarnya. Berikut adalah laporan dari yahoo! news.


First man ‘functionally cured’ of HIV



Since HIV was discovered 30 years ago this week, 30 million people have died from the disease, and it continues to spread at the rate of 7,000 people per day globally, the UN says.


There's not much good news when it comes to this devastating virus. But that is perhaps why the story of the man scientists call the "Berlin patient" is so remarkable and has generated so much excitement among the HIV advocacy community.


Timothy Ray Brown suffered from both leukemia and HIV when he received a bone marrow stem cell transplant in Berlin, Germany in 2007. The transplant came from a man who was immune to HIV, which scientists say about 1 percent of Caucasians are. (According to San Francisco's CBS affiliate, the trait may be passed down from ancestors who became immune to the plague centuries ago. This Wired story says it was more likely passed down from people who became immune to a smallpox-like disease.)


What happened next has stunned the dozens of scientists who are closely monitoring Brown: His HIV went away. "He has no replicating virus and he isn't taking any medication. And he will now probably never have any problems with HIV," his doctor Gero Huetter told Reuters. Brown now lives in the Bay Area, and suffers from some mild neurological difficulties after the operation. "It makes me very happy," he says of the incredible cure.


The development of anti-retroviral drugs in the 1990s was the first sign of hope in the epidemic, transforming the disease from a sudden killer to a more manageable illness that could be lived with for decades. But still, the miraculous cocktail of drugs is expensive, costing $13 billion a year in developing countries alone,according to Reuters. That figure is expected to triple in 20 years--raising the worry that more sick people will not be able to afford treatment.


Although Brown's story is remarkable, scientists were quick to point out that bone marrow transplants can be fatal, and there's no way Brown's treatment could be applied to the 33.3 million people around the world living with HIV. The discovery does encourage "cure research," according to Dr. Jay Levy, who co-discovered HIV thirty years ago, something that many people did not even think was possible years ago.


You can watch Brown talk about his cure in this CBS video report.


(Brown: Eric Risberg/AP)


This article has been updated to include more context about why some people are immune to HIV.


Laporan asal Yahoo! News.

Daripada lu orang dok sibuk-sibuk pasal dengan siapa remy ishak keluar shopping, baik lu orang amik tahu menda ni.

Friday, May 20, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tak Keruan

Assalamualaikum WBT

Semenjak gua duduk rumah ni. Hidup gua jadi tidak keruan. Semuanya sebab internet. Kat Changlun, broadband lembab tahap siput babi tua yang tunggu masa nak kena lenyek dengan lori balak punya lembab.

Oleh kerana ketiadaan internet yang menjadi sumber pengetahuan, maka gua terpaksa beralih arah kembali kepada TV dan suratkhabar.

Ok. TV gua tengok berita AWANI dan channel selain RTM. Suratkhabar pulak gua baca dari belakang ke depan, stail jawi (padahal meyampah dengan bahagian politik).

Seriau juga gua tengok politik kat TV. Tak pelik lah kalau orang muda tak nak jadi ahli politik.

Monday, May 16, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Oh! Internet.....

Assalamualaikum WBT

Gua tulis ni sambil layan air kopi kedai CKopitiam (tuan kedai kalau baca sila bagi komisyen sebab tolong promote). Nampak sangat gua ni sangap internet sampaikan terpaksa layan di kedai kopitiam. Keje-keje membazir wang dan masa ni perlu dihentikan segera, tapi apakan daya. Dimana janji-janji mahu pasang wifi di setiap daerah?. Oh! internet.....

Gua berenti disini sebab bateri dah abes. Argh!

Tuesday, May 3, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Update Ringkas

Assalamulaikum WBT

Dah lama gua tak update blog ni. Itu je yg gua akan tulis =)

Saturday, April 23, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Rambut Kemas

Assalamualaikum WBT

rambut bersikat, muka hesem, jerawat kurang, baju bergosok. Ali sotong tanya tepi tangga rumah, "nak pergi mana bang?". Gua jawab sambil buat muka poyo "interview".

p/s: gua update pendek sebab internet slow gler, tapi gua nak juagk update.

Wednesday, April 13, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Keje Apa?

Assalamualaikum WBT

Sekarang ni gua memang merindui nikmat internet 100Mbps. Tapi akhirnya dapat jugak gua online. Gua bersyukur walaupun konetion macam kura-kura kena tembak kakinya.

Sekali sekala gua online ni, gua amik time untuk usha-usha blog dengan status facebook membe-membe. Ramai dah jugak yang nak kahwin ye. Maklum sajalah dah setahun bekerja. Ada kereta. Ada jugak yang dah ada rumah. Mantap. Sedangkan gua baru je memulakan langkah alam dewasa. Cewah. Tak pelah mungkin rezeki gua lambat sket.

Sedang gua menganggur ni, gua sedang usahakan sesuatu. Tapi progressnya sangat lembab. Gua ingat kena speed up sket buat keje ni.

Keje apa lu orang tak yah teka. Sebab memang gua takkan bagi jawapan. Lu orang berdoa jelah, moga-moga gua terbuka hati nak bagi tahu suatu hari nanti. Cewah


Thursday, March 31, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Akhirnya...

Assalamualaikum WBT

Blog ni dah jadi saksi perjalanan gua selama 4 tahun bermula tahun 2008 hingga sekarang. Blog ni [dan jugak blog kat freindster] jugalah yang menyaksikan 5 tahun perjalanan gua di MM@ sebagai pelajar. Hari ni gua sudah tidak lagi boleh memakai status pelajar. Berkuat kuasa hari ni gua akan gunapakai status penganggur.

5 tahun 6 bulan gua bertapak di MM@. Banyak yang kenangan yang gua kutip sepanjang perjalanan gua. Ada yang hitam, ada yang putih, ada juga pelangi. Kenangan dan pengalaman tu gua akan simpan dan kepam sampai gua mati. InsyaAllah.

Banyak hal yang gua hadapi. Tapi dalam 2 bulan lepas gua paling banyak belajar erti redha dan sabar. Apa yang gua belajar dalam 2 bulan lepas memang gua tak pernah kutip selama 24 tahun gua hidup di dunia ni. Mungkin pengajaran yang sedikit selama 24 tahun itu, menyumbang kepada pengajaran paling 'ultimate' kepada gua.

Gua takkan lupa membe2 gua yang telah sekit sebanyak menyumbang kepada perjalanan gua.

Entri ini mungkin agak poyo. Tapi tak mengapa. Bukan orang lain pon yang baca =P

Jumpa lu orang dalam bab seterusnya dalam kehidupan gua.

Tuesday, March 29, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Insu'bangang'ran

Assalamualaikum WBT

Banyak hal dalam dunia ni yang bangang. Antaranya ialah Claim Insurance. Awal-awal dulu bukan main manis bicara suruh bayar premium paling mahal. Katanya nanti nak claim senang dan cepat. Janji biawak je tu semua. Pecayalah, bila korang nak claim nanti, paling awal pon 6 bulan dan servis diaorang memang macam bangang. Pernyataan ini bukan untuk sebuah kompeni insuran sahaja, malah semua kompeni insuran.

Bangang-bangang.

Pehal yang gua marah sangat? Sebab tadi diaorang kurang hajar dengan gua. Bangang tol M@@ assurance nih. Dah la gua claim knock-to-knock, dia jawab gua macam gua hutang dengan dia pulak.

Bangang-bangang.

Gua akan col dia, dua tiga kali lagi sebelum gua check out dari Lembah Klang. Kalau dia layan gua macam gua yang hutang dia, InsyaAllah, gua akan pastikan permasalahan gua ni sampai ke pihak Manager. Kalau tak layan jugak, InsyaAllah akan disampaikan kepada Utusan, Berita Harian, Harian Metro, Kosmo, Sinar, Suara Keadilan dan jugak Harakah.

Bangang-bangang.

Lu orang jangan percaya sangat insuran konvensional ni. Dengar dan tanya orang yang jual insuran tu sampai dia tak leh jawab.

Thursday, March 24, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Aku Hilang Waras

Assalamualaikum WBT

Gua punya panas hati ni, dah tahap mendidih-didih dah. Apa ke hal nya? Aku baru tahu 1 April, MM& ada midterm break. Hari ni dah 24 March. Lu orang nampak tak situasi dia? Tak nampak? Biar gua cakap kasi jelas pada mata hati lu orang.

Bila menghampiri midterm break, bermakna gua dah menunggu untuk keputusan akhir dan 'completion letter' selama hampir separuh semester.

Hilang akal ke apa? Lama betul gua tunggu. Gua sabar je beb. Tapi gua punya kesabaran dah makin tipis. Jangan la pihak berwajib tu tunggu aku hilang kewarasan akal baru menggelabah nak buat kerje. Pecah jugak cermin kaunter tu kang.

Mintak maaf pembaca sekalian, gua punya kesabaran tak banyak macam Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Tuesday, March 22, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Video DSAI Dengan Mak Nyah (pulak)

Assalamualaikum WBT

Gua ni bukan kaki fitnah. Gua tak suka langsung fitnah memfitnah ni. Berdosa BESAR. Tapi gua rasa gua akan percaya berita ni.

Lu orang sila tekan link ini [milosuam.blogspot] dan baca.

Lu orang nak percaya tak? Gua percaya sebab yang hantar email tu bersungguh-sungguh cakap dia ada video tu. Gua tak sabar nak menunggu kemunculan video DSAI dengan PELACUR CHINA dan video DSAI dengan MAK NYAH THAILAND.

Gua bukan sokong sangat DSAI. Tapi cara pihak-pihak menjatuhkan DSAI tu membuatkan aku makin percaya DSAI tidak bersalah. Ironik kan? DSAI dengan lelaki, dengan pelacur pompuan, dengan mak nyah transeksual pulak.

Gua rasa dekat-dekat PRU nanti ada lagi video DSAI nih. Dengan binatang pulak agaknya?

Saturday, March 19, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Video Yang Patut Di Tengok Dan Di Ulang Tengok

Assalamualaikum WBT

Tengah-tengah bosan, gua teringat satu 'motivational' video yang gua pernah tengok 2 tahun lepas. Gua tengok balik video ni ditemani hujan. Lantas gua terfikir, betapa gua tidak mensyukuri nikmat Allah SWT.

Mungkin selama ni gua selalu cakap perkataan syukur atau 'alhamdullilah' tetapi gua rasa 24 tahun ni gua gagal memahami maksud sebenar syukur. Tengok la video ni. Kalau lepas tengok video ni, lu orang tak meremang bulu roma, tak tersentuh hati dan masih lagi tak rasa bersyukur. Maka, hati lu orang ada masalah.



Gua berdoa dan berharap, gua akan jadi orang yang lebih bersyukur dan orang yang tak akan berputus harapan. Amin.

Thursday, March 17, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Malas-Malas

Assalamualaikum WBT

Gua rasa blog gua ni dah tak laju dah 'update' macam dulu. Nak katakan gua ni sibuk, gua sekarang ni adalah penganggur berijazah. Gua pon tak paham kenapakah gua tak 'update' blog ni. Barangkali gua tengah seronok bermalas-malasan.

Dalam gua dok seronok bermalas-malasan tu, gua terpikir jugak hendak melencong ke tempat-tempat yang membolehkan gua bermalas-malasan secara maximum. Gua ada terpikir nak pegi melencong kat London, Paris, New York (macam iklan Dunhill je). Gua ada jugak terpikir nak pergi yang dekat-dekat sket macam kat pulau-pulau di Malaysia nih. Tapi bila mengenangkan bajet yang tak brape nak 'supportive', gua lupakan jelah angan-angan Mat Jenin tuh.

Sekarang ni, gua nak tanya lu orang ada cadangan tak pasal aktiviti outdoor yang gua boleh folow tanpa menelan kos yang tinggi?

Monday, March 7, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Buku Kassim Ahmad

Assalamualaikum WBT

Gua sekarang ni tengah mencari-cari bahan bacaan yang berunsurkan kehidupan, contoh terbaik adalah novel 'Sang Pemimpi' karya andrea hirata. Gua kecewa kerana banyak syarikat penerbitan tak mampu nak terbitkan karya-karya yang bermutu seperti 'Sang Pemimpi'. Balik-balik cerita cinta, sejarah, resepi, cik lit dan panduan-panduan.

Dalam gua dok mencari-cari, gua bertemu novel berbentuk 'memoir' oleh Kassim Ahmad bertajuk 'Universiti Kedua'. Gua angkat tengok nak baca sinopsis. Buku tu cerita pasal pengalaman dia kena tangkap dengan ISA. Selesai baca sinopsis, gua rasa kurang enak. Gua letak balik buku tu elok2. Takut akak MPH mengamuk pulak. Gua rasa elok gua balik buat research dulu pasal buku tu.


Mula-mula gua google 'kassim ahmad universiti kedua'. Keluar la review-review pasal buku tu. Pastu mata gua terpana (cewah) sekejap kat 'Hadis - Satu Penilaian Semula'. Gua klik. Rupanya ni salah satu karya dia.


Gua google lagi 'Kassim Ahmad Hadis Satu Penilaian Semula'. Yang menariknya, gua telah ditemukan dengan link dari JAKIM. Rupanya buku tu telah diharamkan oleh JAKIM. Gua cari review buku ni. Setelah baca sikit-sebanyak, gua rasa elok gua jauhi karya-karya dari beliau. Bukan apa, gua ni imannya ciput dan belajar agama tak sampai ke Al-Azhar.

Ramai jugak yang menyokong dan menyetujui buku ni. Bagi gua, takkan gua nak tolak apa yang JAKIM fatwakan. Dan bukan kuasa gua jugak untuk menuduh, melebel dan menghakimi dia. Gua hanya mengelakkan diri gua dari bahan bacaan yang berkemungkinan besar boleh merosakkan gua. Tu je.

Gua pilih jalan selamat je. Bajet gua pon agak 'tight' sekarang, jadi gua rasa elok kiranya cari bahan bacaan lain.

Dalam gua dok google tu jugak, gua ditemukan dengan website orang islam kata anjing tu kurang haram. Siap dok bela, peluk cium lagi. Hurm. Gua tak nak komen sebab tu bukan bidang gua. Elok lu orang tanya imam kat masjid kawasan lu orang. Tapi bagi gua, banyak lagi haiwan lain yang boleh dibela, dipeluk cium seperti kucing, hamster, sugar glider, tupai, burung bahkan ikan. Kenapa nak pilih anjing jugak? Tapi jangan berlaku kejam atau zalim kat anjing ye.

Gua kalau nampak anjing memang gua lari je. Tak pun tunggu anjing tu lari. ha3. Penakut.

Wednesday, March 2, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Mengaji Masa Kecik Dulu

Assalamualaikum WBT

Suatu hari masa gua tengah tunggu dobi, gua terpandang sekumpulan budak [5 orang kot] berbaju melayu bagi lelaki dan baju kurung bagi perempuan, berjalan membawa quran. Gua ingat diaorang nak pergi mengaji kat masjid tu. Pastu gua teringat kenangan gua mengaji masa kecik dulu.

Dulu lepas abes sesi sekolah [rendah], gua akan sambung pergi kelas mengaji quran kat masjid. Biasanya gua akan gerak bersama adik gua dalam pukol 3.30 petang dengan basikal. Rajin jugak gua mengaji dulu. Alhamdullilah, berkat usaha gua dan juga paksaan ibu dan ayah, sekarang gua dapat baca quran dengan baik. Terima kasih sejuta bintang kepada Puan Salmah dan Tuan Hj Raja Sulaiman. InsyaAllah, gua akan teruskan kesinambungan ini kepada bakal anak gua.

Part paling syok, bila time balik mengaji. Biasanya gua dan adik gua akan melencong ke kedai runcit untuk meng'usha' permainan-permainan terbaru seperti layang-layang, gasing, kereta tamiya dan sebagainya. Gua jarang-jarang beli sebab bajet 'vurst'. Biasanya gua akan kumpul duit, cukup hujung minggu gua rembat buku "Wira Tunggal".

p/s: gua paling minat watak Maharaja Topeng Perak. Dia pakai Hikmat Nga Pi 99 Petala Langit. Pastu dengan Sang Asura. Hehehe.



Tuesday, February 22, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Kira Hutang Lepas Belajar

Assalamualaikum WBT

Sekarang ni, gua tengah menghitung hari nak graduasi. InsyaAllah, dengan izin Allah, dalam 3 minggu lagi gua akan bergelar penganggur.

Sebagai seorang yang terpelajar, gua telah membuat anggaran kira-kira kos kehidupan gua lepas ni. Kalau gua nak beli kereta 1.5, kurang-kurang gua kena hutang dalam RM90K. Kalau gua nak beli rumah, gua kena hutang dalam RM200K. Kalau gua nak kawen pulak, gua kena hutang kurang-kurang RM20K.

Anggaran minimum hutang gua ialah RM310K untuk keperluan asas seorang manusia. Ni belum masuk hutang PTPTN lagi. Untuk jumlah sebanyak itu gua anggarkan gua akan berhutang selama 20 tahun (maksimum ansuran tahunan). Itu pun kalau gua dapat kerja ofis. Kalau kerja janitor, gua kena 'hold' dulu untuk hutang kereta dan rumah.

Gua rasa, ini adalah purata hutang rakyat Malaysia. Pemimpin kita cakap, kita ni negara membangun, hasil bumi bersepah (petroleum, balak, sawit), tapi gua macam tak pernah rasa je nikmat hasil bumi tu.

Sunday, February 13, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

I Am 23

Assalamualaikum WBT

I hate the fact that I still stuck in MMU and pawing my bank account to eat.





And I'm 23.

Tuesday, February 8, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Kasut Bemulut Buaya

Assalamualaikum WBT

Oleh kerana gua beli kasut Adidas F30 'ciplak' kat Uptown Shah Alam makanya, tak sampai setahun, kasut tu dah bermulut buaya kat depan.


Kasut bermulut buaya ni amat mengganggu permainan gua ala-ala 'Xavi of Barcelona'. Gua tak dapat lakukan hantaran-hantaran tepat yang biasa gua buat. 'Through pass' yang menjadi 'trademark' gua juga tak mampu dilakukan. Namun berbekalkan semangat perjuangan harmoni (pinjam tagline Zack), gua cuba juga membuat hantaran-hantaran cantik kepada 'teammate' gua walaupun ia menyebabkan gua sakit pinggang dan belakang.

11 September (baca: ESOK) ialah hari lahir gua. Ada sape-sape nak hadiahkan kasut ni?

'ADIDAS SALA'

Sunday, February 6, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Mimpi Nak Jadi Akauntan

Assalamualaikum WBT

Tiga pemuda harapan bangsa kelihatan sedang menghabiskan sisa petang mereka di atas pangkin di tepi padang ragut, berbekalkan gitar kapak yang hanya ada 3 tali. Kadang-kadang mereka memainkan lagu etnik kreatif, kadang-kadang mereka berbicara tentang masa depan.

Selesai Ayob mendendangkan lagu 'Cindai' nyanyian asal Siti Nurhaliza, Salem membuka bicara, "Gua ingat gua nak teruskan cita-cita jadi akauntan.". "Ai. Tiba-tiba je nak jadi akauntan. Pehalnye?" Zambri mencelah. Ayob menambah "Ce cerite, ce cerite". "Semalam gua mimpi Tok Alim. Dia suruh gua jadi akauntan" cerita Salem. "Ai, Dapat pulak kau mimpi Tok Alim. Sembahyang pun jarang-jarang." Ayob menyakat. "SPM pulak banyak yang tak lepas." Zambri menambah.

"Gua serius ni!" bentak Salem. "Ok. Kalau kau serius. Gua kasi test sket. Boleh?" balas Zambri. "Pantang anak Melayu dicabar" Salem tegas.
"Ujiannya ialah... 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Ok kau sambung." tanya Zambri.
"Senang. 9, 10, Jack, Queen, King, Sat." Salem menjawab tenang.

Petang itu berakhir dengan sesi Ayob dan Zambri menganjing Salem.

Sekian.

Tuesday, February 1, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Pertapaan

Assalamualaikum WBT

Sudah seminggu (lebih-lebih sikit) gua bertapa di pergunungan Siti Hasmah Lib. Seminggu jugaklah gua ulang-alik dari tempat beradu ke tempat bertapa. Jauhnya perjalanan hanya lelaki dengan semangat perjuagan sejati sahaja yang mampu mengagahinya. Namun hari ini, gua tewas. Gua tewas oleh dugaan mengantuk. Mungkin kerana petang tadi gua mengelat pergi main bola.

Esok gua tekad, tiada dugaan yang akan menjatuhkan gua. Persetankan dugaan dari sekuriti, nafsu dan sifat malas. InsyaAllah, gua akan berjaya.

Friday, January 28, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Inspiring V-Log

Assalamualaikum WBT

What a noble heart! Kepada gadis-gadis diluar sana, cubalah kalau boleh cari bakal suami yang macam ni.


Wednesday, January 26, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Salut Kepada Mohammed Bouazizi

Assalamualaikum WBT

Pertama-tamanya, gua nak tabik hormat kepada Mohammed Bouazizi. Siapa dia ni? Bouazizi adalah pejuang rakyat yang telah syahid dah syahid beliau telah membangkitkan revolusi rakyat Tunisia untuk menggulingkan kerajaan Presiden Ben Ali yang korup.


Cerita selebihnya boleh dibaca di africasource.com, Ibtimes dan saharareporters.com.

Dah lama gua nak tulis menda ni, tapi gua menunggu masa yang sesuai dan juga sumber-sumber yang sahih. Tapi akhirnya, gua akur, menda ni gua tak boleh tulis, jadi korang baca sendiri. Pikir sendiri.

Rakyat. Penindasan. Revolusi. Salut.

Tuesday, January 25, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tag: 25 Random Things

Assalamualaikum WBT

Tadi gua dapat tag dari tauke kucing, abang zakuan. Sepanjang gua berblogging ni, jarang benar dapat tag nih. Member punya pasal, gua taram jugak.

25 Random Things About You.

1. Hari lahir gua jatuh pada 11 September 1987 (tulis dengan harapan dapat hadiah nanti).
2. Sekarang tengah layan citer series Hawaii Five-O.
3. Suka main segala jenis bola (sila pikir positif).
4. Makan apa saja yang boleh dimakan.
5. Kalau karoke, suka amik yang high note punya lagu (walaupun suara xsedap).
6. Sekarang gua banyak baca tulisan indi (independent).
7. Tak berapa nak minat dah politik, sikit2 boleh la.
8. Dalam hati ada taman.
9. Gua ni sensitif.
10. Tak tahu nak tulis apa dah, ada lagi 15 nak kena tulis. aduhaiyai
11. Gua nak cepat-cepat graduasi dari MMU.
12. Gua tak sabar nak hutang dengan bank beli superbike CBR250R.
13. Jangan ajak gua masuk segala jenis MLM.
14. Gua nak tulis sebijik buku.
15. Banyak sangat berfikir sampai gua tak tahu apa yang difikirkan.
16. Tengah belajar pasal kehidupan.
17. Gua nak masuk hutan, cari air terjun pastu berkhemah sambil buat bbq.
18. Gua erpegang pada moto 'Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan'.
18. Bila nak kawin?.
20. Gua juga tak suka asap rokok sebab ada kemungkinan gua mati awal sebab hisap asap rokok orang lain.
21. Ada lagi 5. Aduhaiyai.
22. Belajar la respek orang. Ye.
23. Gua seorang muslim.
24. Gua rindu zaman sekolah.
25. Bercita-cita nak jadi suami dan bapa yang soleh.

Itu sahaja. Tak tahu la menepati kriteria ke tak. Jadi gua ingat nak tag Che Det, Syed Azidi Aziz (Kickdafella), DS Najib 1 Malaysia, DS Anwar Ibrahim dan TukarTiub. =P

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Respek

Assalamualaikum WBT

Dah lama gua pendam menda ni. Lu orang sibuk buat assignment yang mesti dihantar (esok) sampai ke pagi, rajin ya amat 'stay-up' untuk study sampai ke pagi, petik gitar yang jarang-jarang keluar tone merdu sampai ke pagi, chatting dengan awek baru kenal kat Facebook sampai ke pagi ataupun marathon drama korea 56 episod (setiap episod berdurasi 49 minit) sampai ke pagi. Alih-alih, lagi 20 minit nak azan subuh, lu orang naik katil, tarik selimut dan tidur.

Gua diam seribu bahasa.

Monday, January 24, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Hujan Pagi: A Samad Said

Assalamualaikum WBT

Lama juga gua mencari blog idola gua ni. Akhirnya berjumpa juga. Kalau korang minat sastera atau A Samad Said, sila ke url berikut Hujan Pagi.


Thursday, January 20, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Eksiden Ni Gua Tengok Je, Tak Mampu Nak Komen

Assalamualaikum WBBT

Gua tak pasti apa yang pemandu Myvi tu cuba nak buat.


Wednesday, January 19, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Cerita Kosong #1

Assalamualaikum WBT

Masa sekolah rendah nak masuk sekolah menengah, gua ada juga bercita-cita nak masuk sekolah agama, tapi dicantas setelah gua diterima masuk ke sekolah asrama penuh konvensional aliran sains.

Kalau tak, gua dah jadi ustaz dan hafal doa tahlil arwah.
0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Buku Pasport

Assalamualaikum WBT

Gua kolek-kolek laci, kasi kemas sikit. Memang budaya pembersih ni dah sebati dengan jiwa gua. Tiba-tiba gua terpandang buku merah bertulis 'Pasport Malaysia'. Baru ada satu stamp yakni semasa gua berkunjung ke Singapore untuk majlis nikah kahwin sepupu gua pada tahun 2009.

Ini tak boleh jadi ni, mana baloi bayar Rm300 baru sekali guna. Gua bukak CIMBCLICKS nak tengok baki akaun sambil menaruh harapan nak melencong ke Australia. Hampa. Gua akan bingkai elok-elok pasport tu.

Friday, January 14, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Sebat Tabung Masjid

Assalamualaikum WBT

Lepas solat jumaat, gua bersama rakan-rakan gua featuring Zack, Pejal dan Pidut bersidang di tangga masjid untuk berbincang akan hal-ehwal semasa. Banyak juga hal yang dibincangkan dan diputuskan. Oleh kerana gua jarang-jarang ke masjid, maka Zack yakni siak masjid, update perkembangan terbaru hal-hal masjid.

"Hang tau dak, semalam tabung besi masjid (yang ditambat kat tiang dengan rantai besi) kena curik.". Gua tergamam. Gua selalu dengar orang curi laptop dengan dompet kat masjid, tapi gua jarang sekali dengar orang sebat tabung masjid. Perasaan gua bercampur-baur - marah, sedih, kecewa dan sebagainya. Gua pasti, toyol pun tak sebat tabung masjid.

Gua rasa sudah tiba masanya untuk berbuat sesuatu agar masjid menjadi tempat yang lebih selamat. Lu orang setuju?


Thursday, January 13, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Sekilas Sinar III

Assalamualaikum WBT

Hujung minggu lepas, gua berpeluang untuk turut serta dalam program Sekilas Sinar (SEKINAR) III. SEKINAR ni adalah program bersama anak-anak istimewa atau kurang upaya.




Gua sangat gemar untuk bersama dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan ni sebab gua rasa penting untuk gua memberi semula kepada orang lain, terutamanya kepada masyarakat yang memerlukan.

Sepanjang program ni, gua banyak berfikir. Tentang betapa bertuahnya gua mampu menjalani kehidupan yang normal. Tentang betapa pengorbanan ibu dan bapa anak-anak istimewa ini. Tentang perasaan anak-anak istimewa ini walau pada hakikatnya, mereka tidak memahami perasaan mereka.

Anak-anak ini telah menyedarkan gua. Hidup gua senang, tapi tak pernah bersyukur. Gua merungut dalam banyak hal, walhal anak-anak ini lebih hebat ujiannya dan tidak pernah merungut. Gua malu. Betapa gua ternyata lemah berbanding anak-anak ini.




Kehadiran kami untuk mereka hanyalah sebentar. Namun gua harap kami dapat meninggalkan sedikit impak kepada anak-anak ini dan juga peserta yang hadir.

Doa gua, agar anak-anak ini dan keluarga mereka sentiasa dalam rahmat Allah dan dipermudahkan urusan mereka.

Wednesday, January 5, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Tak Ada Orang Nak Main Bola Ke?

Assalamualaikum WBT

Gua rasa sangat bosan. Sebenarnya fenomena bosan ni dah berlarutan selama seminggu. Mana tak nye, aktiviti harian gua berkisar tentang stalk status member kat Facebook, download cerita ntah pape kat Cybertrekker (site torrent untuk warga MMU), makan maggi, minum air mineral, tidur kol 12, mandi pakai sabun antabax, buang air kecil dan besar dan disudahi dengan belajar sikit-sikit. Hidup gua bukan untuk melayari alam maya semata-mata. Bukan untuk Facebook dan Blogging semata-mata. Tidak sama sekali.

Biasanya gua akan release kebosanan hari gua dengan bermain bola samada futsal atau padang. Tapi sejak dua menjak ni, dah tak de manusia nak main bola. Gua pun kurang mengerti sebabnya. Tak de pulak gua dengar pasal ada akiviti yang berfaedah petang-petang macam mengaji tajwid, dengar ceramah Ustaz Haron Din, main kompang atau yang sewaktu dengannya. Tak de. Gua pun dah tak mampu nak memikirkan sebab kenapa budak-budak tak nak main bola petang-petang.


Mungkinkah faktor kenaikan petrol harga Ron97 telah menyebabkan budak-budak putus harapan nak main bola? Macam tak de kaitan je... Memang tak la. Saje je gua nak sebut. Nak protes, nak marah, nak komen, bukan diaorang dengar pun. Sebab gua rasa tak de pulak bapak-bapak Menteri baca blog aku =D

Yang penting gua malas cakap pasal politk. Bikin gua panasssss je. Kesabaran gua pun tak berapa banyak sekarang.

p/s: Gua geleng kepala bila baca entri ni. Macam mana bola, harga minyak dan politik boleh disatukan dalam satu entri. Huh

Monday, January 3, 2011

0 Comments
Posted in Arrangement, Art, Business

Help


Assalamualaikum WBT

"Artikel di bawah menggunakan bahasa inggeris 'standard' Oxford. Ayat-ayat yang digunakan mungkin mencabar minda budak-budak yang baru daftar sekolah rendah."

Man can be successful after pain and hardship, but none of them is successful after a long night sleep and playing games.

I cannot help them unless they help themselves. Neither I wouldn't help them if they didn't make any effort to help themselves.

May Allah SWT help those that still in long sweet dreams.

p/s: Umur dah 24. Sedar la yoep.