Sunday, October 14, 2012

Rohingya - Penafian Hak


Umat Islam di Malaysia kebanyakkannya masih kurang jelas dengan situasi yang berlaku terhadap etnik Rohingya di Myanmar. Kurangnya maklumat yang disalurkan melalui media-media massa membuatkan ramai di antara kita kurang cakna dengan isu yang melanda saudara seagama kita di Myanmar. 

Sejarah Rohingya 

Rohingya adalah merupakan salah satu etnik selain Rakhine, Chin, Mro, Chakma, Khami dan Dainet yang mendiami wilayah Arakan sejak sekian lamanya. Etnik Rohingya menganut agama Islam berbeza dengan etnik lain yang majoritinya beragama Buddha. Wilayah Arakan yang asalnya diberi nama Rahang berada di sebelah utara Myanmar dan bersempadan dengan Bangladesh. Sittwe adalah ibu negeri Arakan dan mempunyai populasi lebih kurang 5 juta orang.

Etnik Rohingya telah mula disisihkan oleh kerajaan Myanmar sejak tahun 1940-an dan penderitaan mereka bertambah perit apabila Myanmar diambil alih oleh kerajaan tentera (Junta) yang diketuai oleh Jeneral Ne Win pada tahun 1962. 

Pada masa pemerintahan beliau, usaha pemisahan Rohingya sebagai penduduk asal Arakan bermula. Rentetan dari itu, pelbagai usaha pembunuhan dan penindasan hak Rohingya sebagai warganegara timbul sehingga ke peristiwa pembunuhan yang berlaku pada tahun 2012.

Penafian Kewarganegaraan

Masyarakat Rohingya mengalami dua pertuduhan iaitu, pertama,  tidak dibenarkan mendapat kerakyatan sebagai bumiputera dan kedua, etnik Rohingya tidak diiktiraf sebagai penduduk asal meskipun telah lama berada di wilayah Arakan sejak sebelum kedatangan Burma lagi. 

Pada tahun 1982, diwujudkan “Undang-undang Kerakyatan Myanmar 1982” yang mengecualikan etnik Rohingya dari mendapat kewarganegaraan dan sekaligus menafikan hak-hak mereka untuk hidup di bumi Arakan. Menurut undang-undang tersebut, hanya bagi mereka yang keturunan ibu bapanya lahir sebelum tahun 1823 dibenarkan menjadi warganegara bumiputera Myanmar.

Pengesahan dan pengenalan etnik Rohingya sebagai etnik asal di Arakan dinafikan dan dituduh sebagai pendatang disebabkan oleh rupa paras mereka mirip kaum India dan Bangladesh. Sekiranya mereka mahu mendapatkan kerakyatan, orang-orang Rohingya mesti mengaku bahawa mereka adalah pendatang Benggali. Namun, kerakyatan yang diberikan itu adalah kerakyatan sebagai penduduk tetap dan bukan bumiputera.

Pembersihan Etnik Rohingya

Selain dinafikan hak sebagai penduduk bumiputera, etnik Rohingya juga telah melalui pembersihan etnik secara berperingkat oleh kerajaan tentera Myanmar.

Antara bentuk pembersihan etnik Roghinya ini adalah;

* Penafian kerakyatan, sijil kelahiran dan sijil perkahwinan mereka.
* Perampasan tanah-tanah milik mereka bagi meneruskan projek pembinaan saluran paip gas dan minyak yang merentasi Wilayah Arakan.
* Menjadi mangsa perhambaan moden sebagi buruh paksa tanpa dibayar gaji di tapak pembinaan jalan raya, kereta api dan bangunan berek tentera.
* Sekatan makanan sehingga menyebabkan mereka hidup dalam keadaan kebuluran.
* Penyembelihan beramai-ramai sepertimana pada tahun 1942 dengan kematian lebih daripada 100, 000 akibat dibunuh.
* Menghalau serta merta seramai lebih 300, 000 di kalangan mereka ke Bangladesh pada tahun 1978. Malangnya Kerajaan Bangladesh enggan untuk menyediakan makanan dan keperluan lain menyebabkan ramai yang mati akibat kebuluran dan penyakit.
* Pada tahun 1991, seramai 268,000 dari etnik ini melarikan diri kerana Myanmar tidak lagi selamat untuk didiami akibat pembersihan entik berkala oleh tentera Myanmar.

Sehingga hari ini, kerja-kerja pembersihan etnik Rohingya di Myanmar telah mencatatkan kehancuran jiwa dan prasarana yang besar. Sejumlah 43 kampung penduduk telah diserang dengan 5,915 rumah dibakar, 555 orang mati dibakar, 300 orang cedera parah, 34 masjid dibakar, 4 universiti dan 24 sekolah rosak, 300 penduduk telah ditangkap, 90 ribu orang menjadi pelarian, 500 ribu menderita kelaparan kerana tidak boleh meneruskan aktiviti pertanian, dan 20 ribu orang mendiami pinggiran sungai dan hutan untuk menyelamatkan diri.

Separuh daripada empat juta penduduk Islam Rohingya telah diusir dari negara itu sejak 1962 dan kini tinggal sebagai pelarian tidak dikehendaki di negara seperti Bangladesh, Thailand, Malaysia, Arab Saudi, Pakistan dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Tragedi 2012

Tanggal 24 Mei 2012, seorang wanita Rakhine dilaporkan telah dirogol beramai-ramai oleh etnik Rohingya. Namun tiada sumber yang dapat mengesahkan berita tersebut. Akibat dari khabar angin itu, serangan balas pada 3 Jun 2012, 10 pendakwah Islam dari etnik Rohingya telah dibunuh oleh pelampau Rakhine. Mereka mula membunuh, menyerang dan membakar rumah-rumah serta kedai-kedai milik Rohingya. Anak-anak muda dan ulama’ disumbat ke dalam penjara yang kemudiannya lenyap tanpa berita. Rohingya juga dituduh melakukan keganasan sedangkan hakikat sebenarnya kes kematian orang Rakhine cumalah disebabkan Rohingya mempertahankan diri mereka apabila diserang. Perkahwinan dalam masyarakat Rohingya juga telah dihadkan oleh kerajaan dengan mewujudkan kriteria-kriteria tertentu bagi membendung kelahiran lebih ramai Rohingya. Kuota perkahwinan juga ditentukan dalam tempoh-tempoh yang telah ditetapkan. Sekiranya didapati berkahwin dan mengandung tanpa kebenaran, adalah menjadi satu jenayah dan boleh dihukum penjara selama 7 tahun.

Dalam kejadian terbaru, pada 5 Ogos 2012 di Guppitung sebanyak 80 rumah Rohingya di bakar, Manakala di Swaling sebanyak 100 rumah dibakar dan 3 cedera. Kemudian, di Pauktaw Palung sebanyak 150 rumah dibakar pada 6 Ogos. Pada 7 Ogos pula di Kampung Empary 70 rumah, 3 mati. Di Thethet 70 rumah, kesemua wanita dan gadis dirogol, manakala sebahagian dari mereka di bunuh dan ditembak. Serangan yang berturut-turut ini menandakan bahawa keamanan di seluruh kawasan di Arakan masih belum terjamin. 

Namun suasana sudah agak reda dan pembunuhan telah berhenti di kebanyakan tempat di Arakan, setelah lawatan oleh Isteri Perdana Menteri Turki, Emine Erdo?an dan Menteri Luarnya, Ahmet Davuto?lu. Meskipun begitu, keadaan boleh menjadi runcing pada bila-bila masa sahaja selagi kerajaan Myanmar tidak menyelesaikan konflik ini dengan baik.

Resolusi

Pelbagai gesaan telah dilakukan oleh PBB antaranya pertemuan antara Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon dengan Presiden Thein Sein untuk membincangkan langkah-langkah segera dan jangka panjang untuk meningkatkan harmoni antara kaum serta menangani akar umbi punca permasalahan ketegangan yang berlaku, termasuk juga usaha-usaha pembangunan di Myanmar.

Yayasan Keamanan Global Perdana (PGPF) juga telah mengadakan satu persidangan antarabangasa untuk membincangkan isu Rohingya pada September 2012 dan menggariskan 16 resolusi sebagai penyelesaian kemelut penindasan terhadap etnik tersebut. 
Pelbagai bantuan juga telah dihulurkan kepada etnik Rohingya dengan lawatan-lawatan daripada NGO dan juga menteri-menteri dari rantau ASEAN. Namun, kita mengharapkan sedikit kesedaran daripada rakyat Malaysia amnya dan umat Islam khususnya untuk mengambil tahu akan isu ini dan menyebar serta berkongsi maklumat kepada seluruh dunia. 

Sehingga artikel ini ditulis, masih belum ada tanda-tanda signifikasi bahawasanya kemelut yang dihadapi oleh etnik Rohingya akan berakhir secara total. Semoga naskah ini mampu memberi sedikit maklumat untuk kita terus membantu saudara kita disana.

Kredit

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Burma
2. http://gpm.com.my/archives/1448
3. http://wowberita.org/suu-kyi-abai-etnik-rohigya-tak-layak-terima-anugerah
4. http://www.khalidsamad.com/2012/10/isu-rohingiya.html
5. http://ustaznaim.blogspot.com/2012_10_01_archive.html
6.http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120919/dn_14/16-resolusi-selesai-kemelut-etnik-Rohingya-Myanmar
7.http://geminijun86.blogspot.com/2012/09/kesengsaraan-manusia-perahu-dan-kempen_19.html
8.http://majlisulamarohingyamalaysia.blogspot.com/2012/10/setiausaha-agung-pbb-menasihati-oic.html

Download PDF document here; http://www.scribd.com/doc/109953213/Rohingya


Rohingya

0 comments: